Bugün ailecek kayağa gittik. Oldukça keyifli bir gün geçirdik. Burada coğrafya nedeniyle çoğu insan kayak yapar, çocuklarımız 3 yaşında başlarlar kayağa. Bu sıradan bir durumdur; pahalı kıyafetlerle, ekipmanla falan sağa sola hava basılan bir zengin sporu değildir kayak.. Olması gerektiği gibi, orta direk herhangi bir ailenin karşılayabileceği masraflara malolur, insanlar da gerçekten "eğlenmek" ve "tertemiz dağ havasında vücutlarını çalıştırmak" için yaparlar bu sporu. Diğer sporlar gibi.
Bizim ülkede kayak maalesef; hali vakti yerinde insanların yaptığı bir spor dalı diye düşünülür genellikle ve bu da (yine maalesef) genelde doğru bir düşüncedir. Özellikle benim çocukluk ve gençliğimde, yani 90'larda kayak, Bursa'da bile herkesin harcı olmayan, oldukça masraflı bir spor dalıydı.. Amaç genelde spor yapmak değil, kayak yapıyor olmak haliyle sağa sola hava atmaktı. Kayak yapanların çoğu ancak karsapanı kayar, günün çoğunu Uludağ tepesindeki açık hava barlarında sıcak şarap içerek, sucuk cızlatarak falan geçirirdi. Birkaç otel vardı, aileler orada laklak yapar, çocuklar birkaç saat özel ders alır, bunun adı da "spor yaptık" olurdu.
Sonra bir de benim gibi daha şanslı olanlar vardı. Ailem devlet memuru, okumuş yazmış insanlardı. Kendileri kayak yapmasalar da, beni küçük yaşımdan itibaren devlet bünyesindeki DSİ kamplarına yolladılar ve gerçekten bir sporcu ahlakıyla disiplinli ortamlarda, ileri düzeyde kayak öğrenmemi, ekiplere girmemi sağladılar. Bugün bu tür kamplar var mıdır, emin değilim. Devlet bünyesindeki kamplara çocuğumu yatılı göndermek ister miyim, ondan hiç emin değilim..
Fakat 90'ların DSİ yatılı kayak kampları, anlatsam roman olur denecek türde, değişik bir ortamdı. Ara tatilde ve bazı haftasonları bir araya gelir, takımca müsabakalara yönelik çalışırdık. Bu kamplarda genelde üst orta düzey aile çocukları olurdu ve özellikle küçük yaş kampları çok programlı, kontrollü ve sıkıydı. Antrenörler aşırı başarı odaklı, milli takıma sporcu yetiştirme amaçlı çalışırlardı. Uzun saatler boyu bize kök söktürür, kendi sakalları buz tutana, bizim de parmaklarımız donana dek çalıştırırlardı. Yaşımız büyüdükçe ve ergenliğe de girince, bir tür "ekip ruhu" kazanmış ve tabii sistemi lastik gibi esnetmenin, artık yıllardır tanıdığımız hocaların "yumuşak noktalarını" bulmanın ustası olmuştuk. Sistem bir kez esnedi mi don lastiği misali, bilirsin işte.... :) Tüm gün kayaktan sonra, gece hepbirlikte dışarı çıkar, aramızda kimse 18+ olmasa bile “yaşasın 90’lar” karaciğeri haşat edecek ölçüde alkol alır, otlar, sigaralar elden ele dolaşır sonra da tertemiz dağ havası ve ergenlik ateşiyle, sabaha karşı girdiğimiz yataklardan sabahın köründe uykumuzu almış vaziyette kalkar, idmana giderdik. Gün boyu kayak, gece alemler... Sözümona, böyle yetişiyor milli sporcular.. Antrenörlere de kızma, onlar ne yapsın, çoğumuzun babası nüfuzlu..
Biz böyleyken, bir de yurdumuzun çeşitli dağlık yörelerinden gelen, sporcu çocuklar olurdu aramızda. Genelde fakir ailelerden gelen fakat sporda yetenekli bulunup devlet bursuyla özel yetiştirilen bu ufacık çocuklar, her kış müsabakalarda biz Bursa ve İstanbullu "zengin bebelerini" ezer geçerlerdi. Buna hiç yerinmedim, aksine gizliden gizliye hep onlar kazansın istedim ve onlar kazandıkça hep mutlu oldum, çünkü onlar bu motivasyonu bizimkilerden daha iyi kullanıyor ve çok daha güzel bir şeylere dönüştürüyordu.. Biz senede bir yapılan milli müsabakaların dışında, aramızda Vakkorama yarışları falan düzenliyor, körler sağırlar birbirini ağırlar, herkese birer madalya, geçinip gidiyorduk zaten... Fakat bu çocuklar bazen ülkemizi yurtdışı müsabakalarda temsil ediyordu ve onlar için bu çok büyük bir deneyim ve ileriki hayatları için de çok önemli bir yatırımdı elbette.
Bu çocuklardan birini asla unutamıyorum: Erdal.
Erdal Erzurum'luydu ve o kış ekibiyle birlikte DSİ'de benim de içinde bulunduğum kayak takımının kampına denk gelmişlerdi. Sabah takımlar birbirinden ayrı olduğu için, kahvaltıdan akşam yemeğine dek görmezdik onları. Benzer saatlerde benzer pistlerde olurduk ama dikkat bile etmezdik, antrenörler bize bir tek pistte laf geçirebilirlerdi ve çok sıkıydılar. Gece ne kadar Frankeştayn da olsak, gündüz pistte insan gibi davranmamız gerekiyordu ve davrandırtırlardı. Ne babanın nüfuzu derlerdi, ne kara gözün kaşın, sporcuydun pistte, küfür de yerdin beceremeyince, hatta hocanın dediğinden çıkarsan kayak butonu kıçına bacağına nerene denk gelirse.. Tam bir "eti senin kemiği benim" durumları.. Hatta bazı hocaların kendilerine göre ceza türleri olurdu; bir önceki gece ot kokusu aldılarsa, ertesi gün hiçbirimizin kaymak istemediği dik ve buz gibi rüzgarlı pistlere çıkartırlardı. Sözsüz bir cezaydı bu, veren de alan da nedenini bilirdi. Sorgulanmazdı.
Erdal ve ekibi bizden uzak dururdu durmasına ama bir gece iş değişti. Ne oldu bilmiyorum Erdal bizle çıktı, gruptaki zengin p.çi oğlanlardan birinin oyununa gelip (ve tabii ısmarlama alkole hangi 15 yaş çocuğu hayır diyebilir) oldukça fazla içti, alışkın olmadığı için kendini kaybetti, gece kampa girerken antrenörlerden birine yakalandı ve ertesi sabah erkenden tasını tarağını toplayıp kamptan atıldı. Erzurum'a nasıl döndürüldü ne yaptı bilmiyorum ama kayakta milli olma hayali o gün orada bitti o çocuk için. Ve bizim ekip bunu hiç umursamadı bile.. Kendi suçu, biz zorla mı içirdik, içemeyecekse gelmeseydi dediler, geçtiler.
Belki onun da suçu vardı doğru. Bence ona onca birayı ısmarlayan babadan yana kodaman çocuğun daha büyük suçu vardı. Ama en büyük suç bence toplumun sosyo-ekonomik anlamda bu denli birbirinden uçurumlu olduğu bu aşağılık, pis sistemdeydi. O yaşımda bunu bir ben mi gördüm, onca antrenör, onca yetişkin bunu neden görmedi, gördüyse sesini çıkartmadı bilmiyorum ve buna bugün bile öfke duyuyorum. O ekiple birkaç sene daha gittim geldim o kamplara, iş daha da çığrından çıktı ve sonunda bir antrenör hepimizi çok geçerli bir mazeretle kovdu ve bence çok ama çok iyi etti.. Kayak "kariyeri" sona eren bizim zengin çocuklar buna omuz silkip geçtiler. Hiçbirimiz doğrudan etkilenmedik. Yeni bir ekip kuruldu, yeni milliler seçildi, her şey olduğu gibi devam etti. O çocuklar arasında bugün Türkiye'nin büyük firmalarının CEO'ları, üst düzey yöneticileri, iyi bir müzisyen, birkaç oyuncu falan var, hepsinin tuzu gördüğüm kadarıyla gayet kuru. İki üç tanesi dışında hiçbiriyle görüşmedim, görüşmüyorum, görüşmem...
Peki Erdal ne oldu? Bilmiyorum...... Bilmeye korktum yıllarca. Olan bitende benim direkt suçum olmasa da (o gece şans eseri o ekip içinde yer almamış, otelde kalmış ve Erdal'la çıkıp içmemiş de olsam) yine de üzerimde bir suçluluk duygusu kaldı nedense, adaletsizlik hissettiğim için, öyle insanlarla birlikte bir "ekip" olarak anıldığım için.. O nedenle, bir kaç sene sonra ekip olarak "kovulduğumuzda" içten içe bir "oh" çektim, "oh" dedim, "adalet yerini buldu......"
Erdal'ın soyadını öğrenmeye bile tenezzül etmediğim için, onu bulma şansım yok. Belki bir yerde başarılı, mutludur. Belki de değildir. Belki antrenör haklıdır, eğer sporcu olmak istiyorsa her yönüyle dikkatli olacaktı, sağa sola kanmayacaktı, bu tamamen kendi hatasıydı... Bunu defalarca duyduğum halde nedense kabul edemiyorum. 15 yaşında bir çocuk için sınırlar bu kadar sert olmamalıydı bence...
30 sene öncede kalan olaylar. Umarım Erdal için bu olanlar daha "hayırlı" bir şeylere vesile olmuştur, mutludur, başarılıdır.... Umut ediyorum.. Pandora'nın Kutusu bir defa açıldıysa, elimizde bir tek bu "umut" kalıyor işte....
Bugün çocuklarımla ve eşimle neşe içinde kayarken, aklıma geldi ve umarım o da çocuklarıyla böyle neşe içinde kayıyordur diye düşündüm.. Umarım.
iyi ki hiç kayak kampına gitmedim.yoksa erdal için çok üzülürdüm.erdal mutlu yaşamayı hakediyor:)
YanıtlaSil:) yaşıyordur belki?
SilSadece C.' den " Yaşamın Derin Tortusu" muhteşem bir yazı okudum. Onun yazmasından yaklaşık 6 saat sonra. İyi ki okumuşum bu neredeyse 100 kitap okumaya bedel yazıyı...
YanıtlaSilHayatımda hiç kayak yapmadım. İstesem gençlik yıllarımın bir döneminde belki yapabilirdim ama hiç heves etmedim. Ata binmeyi, bisiklet sürebilmeyi çok isterdim. Fazla kontrolcü oluşumdan mı, kendin güvende hissetmek istemenin bir yansıması mı, bilemiyorum. Çok istediğim o sporlara da (aslında spordan çok daha fazla birer etkinlik.) girişemedim.
Bu harika yazıyı (öykü demek daha gerçekçi ) ben yazsaydım, inan aynı duygu ve düşüncelerle yazardım değerli genç arkadaşım. Yolunu bulup akamayan sular gibi; nice yetenekli çocuk ya da gençler harcanıyor.
Keşke bu yazını sadece kayakçılar değil, tüm sporcular, antrenörler. yöneticiler, ana-babalar... okuyabilselerdi.
Son iki paragrafına içtenlikle katılıyorum. Umarım...
Eğitim çok değişti canım öğretmenim ve iyi yönde değil gördüğüm kadarıyla. Ama sadece Türkiye değil, kızım şehrin en iyi okullarından birine gidiyor ve yine eğitimcilerin bazıları çok sorunlu, kızım hassas bir çocuk öğretmenini mutlaka sevmesi gerekiyor o dersi öğrenebilmesi için, baya zorlanıyor bu yılın başından beri, bakalım umarım alışır.. Burada özel okul yok, daha doğrusu 1-2 tane var ama almancası ana dili olmayan yabancı çocukları gidiyor genelde ve aslında genel anlamda "daha başarısız çocuklar" diye de damgalanıyorlar. Üstelik bazı göçmen aileler "aman özel okul olsun, özel davranılır" mantığıyla geldikleri için yazık boşuna para harcıyorlar ve daha kötü bir eğitim alıyor çocukları. Bu bana ilk zamanlarda çok tuhaf gelmişti, "iyi"yi anca parayla alabildiğimiz için, sistem ayarlarım böyle gelişmiş aklım almamıştı hem para veriyorsun hem özel deniyor hem devlet sisteminden daha kötü, devlete giremeyen çocuklar özel okula giriyor, bu nasıl olabilir.... Sonra aklıma 80-90'ların Türkiyesi geldi, çok şey kötüydü ama sanırım eğitim sistemi daha iyiydi benim zamanımda çünkü biz "devlete ait" iyi liseler için (iyi anadolu liseleri, fen liseleriydi bunlar) sınavlarda çok iyi notlar almak zorundaydık.. Özele ancak bu sınavları başaramayanlar giderdi... Nasıl da 20-30 senede bu kadar ters dönebildi bu sistem ve biz bunu nasıl "normalleştirdik" şaştım kaldım....
SilFotoğraflar ancak bu kadar güzel ve etkileyici seçilebilirdi.
YanıtlaSilSeni ve o ustaları yürekten kutluyorum.
ben de sevdim bu unsplash güzel bir platform
SilGüzel yürekli arkadaşım benim. İçimizde hep böyle, doğrudan etkimizin olmadığı, ama vicdan azabı çektiğimiz hikayeler oluyor değil mi, bizi yoran...Erdal, dilerim ki, kendine yeni bir yol çizmiş, ve orada daha mutlu ve daha başarılı olmuştur.
YanıtlaSilbabam, beni okula yolcularken "hayırlı muvaffakiyetler dilerim" derdi, gülerdim, anlamsız gelirdi başarının hayırlısı mı olurmuş diye. oysa oluyor elbet.belki onun için de bu başarısızlık hayırlı olmuştur. kendine daha iyi bir yol çizmiştir.
öperim seni. tatilin keyfini çıkar :)
Ya evet... Hoş bizim gibiler genel dünya ideolojisi için de vicdan azabı çekmeyi başarıyor ya :))
SilHakikaten başarının da hayırlısı oluyor, bazı başarısızlıklar başarıdan daha da hayırlı oluyor. Rumi'nin bir sözüdür ya "olursa bir yol, olmazsa bin yol açılır", çok sevdiğim ve hayalkırıklığı yaşadığımda hep kendime hatırlattığım bir cümledir.
O kadar bir yazıydı ki, ne yorum yapsam eksik kalır. Sınıf farkını bu kadar genç yaşta fark etmeniz, o yaşanılan kamp zamanları, ergenlik ateşinin yaptırdıkları, spor disiplini edinmenin önemi, sadece işini yapıp psikolojiden anlamayan eğitmenler, sonra fotoğrafların güzelliği, kar özlemimin depreşmesi... Yıllar içinde ülkemizin geldiği nokta...
YanıtlaSilNe diyeyim iyi ki varsın Sevgili C, iyi ki yazıyorsun...
Sevgilerimle 🥰🌺
<3 sen de sevgili evde yazar.. sen de.
SilSenin kalbinin ince ayarlı hassas terazisi o zamandan devredeymiş, bazı şeyler doğuştan..Erdal hangi hikayede hangi rollerde var olmaya devam etmiştir bilemeyiz, kim bilir bu hikayeyi o nasıl anlatıyor kendine..şundan şüphem yok ki o da herkes gibi olacağı şeyi oldu..bütün olanlar buna hizmet etti..dileriz iyidir muhtemelen de iyidir..
YanıtlaSilooo kum çocuk şimdi seninle birer çay alıp karşılıklı "kader çizgisi" ve "aktif rol" konusunu şöööyle bir deşebilseydik ince ince.... :)
SilHiç denemesim umarım bir gün kayak yaparım🥰😎
YanıtlaSil:)
SilCeren ne güzel anlatmışsın! Hayatımızın bir yerlerinde Erdallarla karşılıyoruz ve o karşılaşma durumlarında yaptıklarımızı ya da yapmadıklarımızı da taşıyoruz galiba... Ve evet ben de Hollanda'ya taşınalı 2 sene geçti ve sürekli bize lüks görünen şeylerin burda çok erişilebilir ve herkes için yapılabilir-ulaşılabilir olmasına şaşırıyorum hala...
YanıtlaSilEvet tuhaf bir duygu bu.. Özgürlük eşitlik dedikleri şey..
Silİşte bazı anlar, geçmişten öyle kuvvetli anılar getiriyor ki... Resmen flashback.. Ama şanslı bir çocukluk geçirmişsin demek istiyorum :)
YanıtlaSil