23 Eylül 2024 Pazartesi

Bisiklet hırsızı: Film gibi ama değil

Yine polislik oldum :))) Yahu beni buluyor yeminle.

Saat sabahın 4.45’i, uyku muyku kalmadı, bari yazayım terapi niyetine. İki saattir polislerle takılıyorum. Alman polisi, siviller, özel tim falan hepsi maşallah izbandut gibi adamlar.. ve ben :)))

Anlatayım da gül ya da kork veyahut ağla ne bileyim.. Sen karar ver işte, ben de emin değilim şu an hislerimden.

Gece yalnızdım çocuklarla, eşim İngiltere'de. Salondaki koltukta kıvrılıp yatayım dedim. Saat 3 gibi bir patırtı gürültü sesler.. Uyandım. “Nezih” tiki mahallemizde hiç olmayacak şeyler :)) Mutfak penceresinden baktıysam ne göreyim, gençten bir adam kaldırımda iki seksen yatıyor yanında da (sandım ki) bisikleti. Aaa hemen koşayım yardıma tabii ilk refleksim. Tipik C. Bir gün öleceğim gideceğim iyi niyetten..

Kapıya çıktıysam (gecelikle) adam aşırı sarhoş, korktum ne yalan söyleyeyim. Yazık partileyen ergen vatandaş eve bisikletle gidiyordu düştü sandım. Şimdi burda sarhoş bisiklet kullanmaya kalkarsan hapse bile giriyorsun, araç ehliyetini kaybediyorsun. Hani içkiliydim bisikletle gittim olayı yok yani, aynen araba kadar suç.. Yazık acıdım ne yalan söyleyeyim. Biraz izleyeyim iyiyse ambulansı polisi karıştırmayayım, garibanı kendi haline bırakayım dedim..

Fakat o da ne yahu yerde çarpılmış yatan benim bisikletim?! Haydaaa! O an jeton düştü yaw hırsız bu! Allahtan hemen içeri kaçtım ve ellerim titreyerek polisi aradım. Adam / genç, aşırı içkili ve bizim iki bisikleti birden (tek göte iki bisiklet kafaya bak) çalıyor! Daha doğrusu çalamıyor çünkü yürüyemiyor bile, ama niyet işte, kullanayım derken düşüyor, iki bisiklet de pert. 

Kalktı sonra ayağa, üçüncü bisikleti de aldı evin önünden (polis gelene dek Allahım saniyeler saat gibi uzun halbuki 5dk’da geldiler sağolsunlar) onunla gideyim derken dört arabaya birden çarptı boydan boya çizdi, aynalarını boyasını haşat etti, yine düştü kaldı yerde. Ben korku içinde camda, Allahım bisikletim gözümün önünde çalınıyor! Ağır çekimde hem de :)))

Neyse polis geldi adam 3 promil alkollü. Farkında değil olanın bitenin. Mülteci. Üç bisiklet çaldın diyor polis, ben mi çaldım, polis çağırın bana diyor, kafabin. Acıdım adama ya, gencecik.. Alkollü araç kullanma, bisiklet hırsızlığı x 3, kamu malı ve araçlara zarar x 4, toplum huzurunu bozma oooof of kesin kodeste ve büyük ihtimal Türkiye’ye iade! İşin o kısmı da bozdu kafamı, bunu iade edecekler, bizim polis böyle değil bunu salacak sokağa, suçlar ciddileşecek, herkes zarar görecek ve ay buna ben neden oldum yahu.. Hay ne uyanırsın tilki uykundan C.! Ama bisikletim de çalınıyor yani bu da bir gerçek… Ofoffff.

Tüm bunlar olurken tek bir komşu da uyanmadı iyi mi. Ya da camdan izlediler bilemem. Ben tüm komşuların bisikletlerini ve arabalarını bir bir teşhis ettim, tek başıma iki sayfa ifade verdim, çektiğim videoları kayıt altına aldılar, 8 polis, 3 sivil polis.. Tabii davası olacak bu işin, sigortalar vs. İşin mi yok şahit ol. Neydi o laf; paran çoksa kefil ol, işin / aklın yoksa şahit ol muydu?! Hah.

Fakat polisler beni şaşırtıyor. Bunca yıl polislere pek iyi duygular beslememişimdir itiraf edeyim. Hele Alman polisi korkutucu da bir şey, Robocop gibi tipler. Fakat bu kalıpyargım bu sene çok değişti, Allahım iyi ki varlar diye düşünüyorum ve olumsuz hislerim baya olumluya döndü itiraf edeyim. Bugünküler hele, adama öyle sakin ve şefkatle yaklaştılar ki. Ağzına edecekler hukuki anlamda biliyorum ama en azından insan gibi edecekler.. Öyle yumuşak ve “iyi polis”i oynuyorlardı ki, adam da lokum gibi kelepçeleri taktırdı, kuzu kuzu da gitti vallahi merkeze. 3 promil alkol! Ooof of.  

İşte böyle. Bisikletlerde kilit bile yoktu bir senedir kilitsiz duruyorlar kapı önünde çünkü burası kokoş mahalle, suç kelimesi bile yok sözlüğümüzde. Yoktu. Ama geçen sene mahalle sınırına bir mülteci sığınma evi açıldı (mahalleli aşırı tepki verdi ve ben de pis faşistler diye onlara tepki verdim al işte beni buldu..) bilmiyorum gerçekten bilmiyorum.. Ama bu adamın o evde yaşıyor oluşu da bir gerçek..

Of inan bilmiyorum bu işler neden böyle… 

O değil de genç adam çok kötü düştü kafayı betona güm diye çarptı, ben onu düşünüyorum hala…. Polise söyledim iki defa ama oralı olmadılar. Bişi olmaaaz dediler. Saçını falan okşar gibi yapıp (hakikaten iyi polisi oynayan çok iyi oynuyordu yahu) kan vs var mı diye baktılar, yoktu. Ama iç kanama? İnşallah olmaz yazık. Gencecik insan... Bu kadar merhamet de iyi değil sanırım :/ Ama ben böyleyim, niye böyleyim sahi ben?

Saat 5, gidem de yatam artık.. Bisikletler haşat, sigorta ödermiş, uğraş dur. Yarın (bugün!) komşulara durumu anlat, mültecilere edilen lafları sineye çek, ama bu sefer kendi ağzın yandığı için içten içe tepki de duy, ne olacak bu dünyanın hali diye düşün dur. Üf be alkol, şişede durduğun gibi durmuyorsun…….

48 yorum:

  1. Geçmiş olsun C.ciğim.
    Salonda tilki uykusunda değil de yatağında uyusaydın, sabah uyandığında kapı önünde serilmiş bir adam ve bisikletlerle karşılaşacaktın, yine benzer polis senaryosu yaşanacaktı muhtemelen.
    Adamın mülteci evinde kalması onu "haklı" kılmıyor, sığınmaya çalıştığı topluma uyumsuz olduğunu gösteriyor, belki de.
    Artık onun için de sen çabalama lütfen, bu kadar çok sorumluluk duygusu bir kişinin taşıması için biraz ağır. Herkes kendinden sorumlu olsun, yeterli. :))
    Tekrar geçmiş olsun. ❤️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vize başvurusu vardır mutlaka ve kesin reddedilip Türkiye'ye iade sebebi bu maalesef :( Biraz vicdan yaptım ama bugün bisiklet çalan yarın ne bileyim.... Haklısın ama işte huyum kurusun, onarma şemalarımdaki bozukluklar işte.....

      Sil
  2. Bence bu kadar acıma. Evet şimdi ''düzensiz göçmen'' deniliyor kaçak göçek gelen başka ülke insanları geldikleri ülkenin kurallarına düzenine uymalılar. Kendi ülkemde de bu zamanla büyük sorun olacak kesin. Evet bizde arka kapıdan salarlar gider. Bence içki içmemiş olsaydı bisikletler çoktan giderdi:/ Geçmiş olsun.Hırsızla karşılaşmak kötü bir tecrübe.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hihi evet çalamadı yahu ama nasıl büyük bir görüş: 3 bisiklet birden :)))

      Sil
    2. İçince kendini nasıl bir güçte gördüyse:)

      Sil
  3. Olayın, üzücü yanlarını bir kenara bırakıyorum. Sabah sabah çooookkkk lezzetli, mizahı kıvamında bir yazıyı keyifle, hâlâ gülümseyerek okuduğumu beyan ediyorum. Ve şu an şöyle düşünüyorum (daha önce de düşünmüş olabilirim!); bir Almanya Öyküleri kitabın çıksa senin mesela, hatta dünyayı gezerken gördüğün ve tanıklık ettiğin anları öyküleştirdiğin bir kitabın da çıksa.... Nasıl olur ki?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğrusu Buraneros polis memuru arkadaşlarla biraz güldük yalan yok, özellikle "polis çağırın bana" kısmı çok iyiydi.Fakat bisikletlerde ve arabalardaki hasar olmasa işte.....
      Aman kim okur benim kitabımı allasen ya, tipik dost meclisi sohbetleri benimkiler. Edebiyat sevince insan ya bir Kafka olayım ya hiç yazmayayım diyor :)))))

      Sil
  4. Selam içindeki insan ile hayatın gerçekleri farklı. Yaşadığın yerin gerçekleri de ona keza. Geçmiş olsun. Sevgili Ceren. Sen yine içindeki insana güven o farklı sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet biraz uyumsuzum. Adama da su getirmiştim polis "hop hanfendi napıyosun promili düşecek hırsızımızın" dedi :))) ayol yazık adam ayılsın komaya girecek derdindeyim ben... Bendeki kafa güzel gerçekten...... napıcan, Allah beni de böyle yaratmış.

      Sil
  5. Gerçekten film gibi! İyi ki içeri girdin, sen yardım etmeye çalışırken adam seni itebilir, çekebilir... Sana bi'şey olmadığına çok sevindim. Çok geçmiş olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç aklıma gelmedi. F. da bana diyor ki "iyi ki ben yoktum yoksa adamla kavga ederdik" :)) Dedim bak hem dışarda bıraktığın bisikletini o akşam garaja aldığım için hem bizikletini hem de senin kendini kurtardım, ömür boyu kölemsin.

      Sil
  6. Baya cesaret sizinki de Allah korumuş sarhoş ne yaptığını bilmez. Çok geçmiş olsun. Hülya

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cesaret değil yazık bu insanlara acıyorum, evsizlere falan da böyleyim, sokaktaki delilere.. Bunlar aslında daha korunmasız taraf işte ne bileyim. Ama kim vurduya gideceğim bu nedenle birgün galiba :/

      Sil
  7. ayyy geçmiş olsun Ceren'cim, o "hırsız bu" dediğin anın dehşetini çok iyi anladım bir anda cıssss. Fransa'da ben de böyle karmaşık duygular içindeydim. Çünkü toplum hastalığı olarak kabul ettiğim faşizm de bireysel akıl hastalığı gibi durduk yerde ortaya çıkmıyor, sebebi bu. Ama hastalık mı hastalık. Ürkütücü mü? Çok. Alman polisine çok tebrikler, çok profesyonel ve iş bilirlermiş. Bravo.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok da yakışıklılardı hahahahah ay töbe üniforma da böyle 185lik sarışın tiplere çok yakışıyo yaw. hahahah töbe töbe.

      Sil
    2. off gözümde canlandı şimdi... :D

      Sil
  8. Bisikletlere ve arabalara üzüldüm walla:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demin komşulara olayı anlattım kapı önünde. Kimse duymamış olan biteni ama herkes şok. Görsen arabalar bir sıra haşat yahu.. Hepsine birer polis tebliği dağıttım sıra ile. Zaten arabalara da koydular birer tane. Bakalım. Bu durumlarda genel sigorta ödüyor galiba...

      Sil
  9. Hay Allah geçmiş olsun Ceren.

    YanıtlaSil
  10. Çaresiz olan insan ne yazık ki herşey yapar. Mülteci olmak demek de çoğunlukla çaresiz olmak veya çaresizlik içinde bırakılmak demek. Şimdi duyuyorum - ee ben de çaresiz kaldım ama bisiklet çalmadım- doğru. Ama bu insanların genellikle tüm hayatı bu şekilde geçmiş, toplum tarafından kenarı itilmiş olan insanlar. Yani hayatının iki-üç veya on senesi değil, doğduğundan beri şanssız olan insanlar… ve ne yazık ki doğduğumuz ülke ve aile kaderimiz olabiliyor. Bunu değiştirmenin yoluysa empati kurabilmek, eğitim ve adaletli gelir dağılımı. Size de geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Melis

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çaresiz değil de "içkiliydi bilmemne" durumları :))
      Buradaki mülteciler aslında çok iyi durumda (o nedenle buraya gelmeye çalışıyorlar) çünkü bedava dil kursu ve konaklama, ileride iş sahibi etme vs durumları iyi çalışıyor ama işte herkes entegre olamayabiliyor, genç çocuk işte ne bileyim içmiş içmiş. Mülteci değil de şimdi Oktoberfest dönemi, böyle durumlar maalesef çok sık görülüyor.. Alkol ciddi bir sorun burada hatta 112 en çok alkol koması için çalışıyormuş....
      Ama genel anlamda evet mülteciler konusunda yazdıklarınıza katılıyorum, hepimizin başına gelebilir bu, o nedenle daha yumuşak bakıyorum ve gelinen devletin çok büyük sorumlulukla çalışması gerektiğini düşünüyorum... Oğlumun sınıfında bu gencin kaldığı mülteci evinde kalan bir kız çocuğu var, nasıl güzel akıllı bir çocuk anlatamam. Ailesi de çok dikkatli okul konusunda. Yani öylesi de var böylesi de var işte... Bak bana fikir veriyorsunuz aslında yeni bir gönüllü çalışma alanı çıkartabilirim işsiz başıma :P

      Sil
  11. Okudukca o kadar endiselendim ki. Hele disari cikma hissesini okudugumda filmi 2x hizlamdirip sonuna baktim)Allah korusun. Ben aciyamadim. Icki icmeye akli yetiyorsa kendini kontrol etme derecesini bilmeli. Haddi asiyorsa gecmis ola. Ders olsun. Ha Turkiyeye gelip musallat olacaksa insanlara, bunu da dusunmeyin. Hersey olacagina varir.
    Multeciler icin genelleme yapmayacagim ama insan olan kisi yasadigi yere saygi duymuyorsa yine gecmis ola. "her istedigini soyleyen, istemediklerini duyar" misali. Aklina gelen herseyi yapanlara da istemedikleri cezalari gormeleri hak gibi.
    Ben niye sinirliyim bugun))
    Cana gelecegine mala geldi diyelim ama sizin icin cok endileselendim. Sarhosa acimam gibi, geride kalan 2 kızımı dusunup adim atmazdim gibi. Allah korusun. Allah iyilerle karsilastirsin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin gerçekten de iyilerle karşılaştırsın.....

      Sil
  12. Geçmiş olsun Cerencim. Can sıkıcı bir durum. Kafayı çarptı dedin ya, ben olsam ben de onu takarım:( Vicdanımıza yüklenen durumlara sinir oluyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem de tong diye yaaa :( Çok takıldım evet ama 1 saat falan birlikte sokaktaydık (gecelik üstü montla ben hahah) ve iyiydi yani heralde bişey olurdu o zamana dek değil mi?

      Sil
  13. Çok geçmiş olsun Cerencim iyi ki tilki uykusundaymışın da fark etmişsin, tamam acıyoruz falan da bugün senin bisikletini çalan yarın başka işler de yapar. Mültecilik de ahlak meselesi. Kendine de polis çağırtması iyiymiş. Dünya nereye gidiyor :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok komikti o an, polisler de geldik geldik bak buradayız diye gülüyor... O zaman da dedi ki "ben evime gideyim mi o zaman?" :)))) Levent Kırca'nın sarhoş tiplemesi geldi aklıma.....

      Sil
  14. Bir gece beklenmedik bir anda başına gelenleri öyle güzel anlatmışsın ki Ceren; olayın ciddiyetini ilk anda algılayamıyor bile insan. Traji-komik bir vaka. Bu olayı Türkiye'de yaşasaydın senin için çok daha fazla kaygılanabilirdim. Ancak nerede olursam olayım, olaya yaklaşım tarzım aynen sen gibi olurdu.
    Her ne kadar ünlü şair: "Geç anladım taşın sert olduğunu/ Su insanı boğar, ateş yakarmış / Her doğan günün bir dert olduğunu/ İnsan bu yaşa gelince anlarmış. " dese de... Hassas ruhlar iyi niyetinin cezasını her zaman çekiyor.
    Geçmiş olsun. Ne zamana kadar...?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilmiyorum ki koruyan bir güç de var bizim gibileri :) Ama o gücün dikkatsiz anına ya da "eeh yeter"ine denk gelirsek yandık :))

      Sil
  15. çok geçmiş olsun sevgili Ceren. şu mültecilerle ve göçmenlerle ilgili kafam acayip karışık. hissiyatlar başka, gerçekler başka.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de Şenay, benim de..... Oktoberfest'e gelmiyor musunuz?

      Sil
  16. Merhabalar.
    Önce geçmiş olsun dileklerimi ileteyim. Yaşadığınız olayı çok güzel bir şekilde hisleriniz ve duygularınız ile birlikte özetleyerek bizlerle paylaşmışsınız. "Paran çoksa kefil ol, işin yoksa şahit ol" derler. Ama sizin durumunuz bu deyişe göre biraz farklılık arz ediyor. Çünkü, çalınan mal sizin bisikletiniz. Elbette siz burada şikayetçi ve ihbarcı olmak durumundasınız.

    Hırsıza gelince. Her ne kadar bu duruma düşmekten tek başına kendileri sorumlu olmasa da mültecilere, sığınmacılara, göçmenlere, kaçaklara çok kızıyorum. Onların tabi oldukları vatandaşı oldukları ülkelere daha çok kızıyorum. Onları sorgusuz sualsiz kabul eden ülkelere de aynı oranda kızıyorum. Hele de ülkemizin idarecilerine.

    Ben de 4 yıl kadar Almanya'da kaldım. Alman polisinin yetki ve salahiyeti kadar daha donanımlı bir polis devleti tanımıyorum. Almanlar, polisten korktukları kadar daha hiçbir şeyden korkmazlar.
    İnşAllah bir daha böyle tatsız bir olayı ne yaşarsınız, ne de şahit olursunuz.
    Selam ve saygılarımla birlikte sağlıklı ve huzurlu günler dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.
      Evet polisten korkuluyor ve en ufak şeyde polis çağırmayı da çok sever Almanlar, ben de baya Almanlaşmışım diye düşündüm :)) Ben itiraf edeyim pek polis ve kollukkuvvetleri sevmem, biraz agresif ve faşist bulurum ama bu seferki davranışlarını bir psikolog olarak da bir vatandaş olarak da çok beğendim, sakinlikleri, kontrollü halleri ve neredeyse şefkat diyebileceğim düzeyde bir empati ile yaklaşmaları beni sevindirdi.. Keşke hepsi böyle olsa :( Benden de saygılar

      Sil
  17. Merhaba Ceren,
    Cok gecmis olsun öncelikle. Mülteci olmak her anlamiyla zor bir durum. Starnberg‘deki mülteci ailelerin ve özellikle cocuklarin icinde bulundugu bir egitim projesinde calisiyorum. Evet Almanya’da belki de hicbir ulkede olmayan olmayan olanaklar var bu anlamda. Ama dogdugun buyudugun yere belki bir daha hic gidememe, sevdiklerini gorememe ihtimalinin bile insan psikolojisi uzerinde ne kadar buyuk etkisi var. Bu durumda olmayi kimse istemez.
    Sevgiler
    Seda

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah Seda, aklıma ara sıra geliyorsunuz ne yapıyor diye düşünüyorum, sevindim böyle bir projede çalışmanıza :) Bir ara konuşsak ya?

      Sil
    2. Cok iyi olur Sevgili Ceren🙂

      Sil
    3. Bana ulaşabilir misin zamanın olunca?

      Sil
    4. En kisa zamanda arayacagim🙂

      Sil
  18. Ruhu şad olsun Levent Kırca'nın, ne güzeldi hicivleri ve ne eğlendiriyordu bizi :) Anlattıklarına gelecek olursak, vallahi tatlı, eğlenceli bi hikaye çıkmış yine de ortaya. Yalnız Rabbim tekrarından saklasın, zira gece yarısı, yalnızken üstelik verilmiş sadakan varmış Cerencim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sarhoş tiplemesi müthişti canım...
      Br de Türk halk müziği korosu :))) Yaşım çok küçüktü ama çok iyi hatırlıyorum ve hala güldürüyor beni

      Sil
  19. Yahu yine atladım şu anonim şeysini ;) Levent Kırca'lı yorumun sahibi Esen ben :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esen teşekkür ederim tekrar girdiğin için :) Bu konuda bir hassasiyetim var işte, yorumculara özel davranmak istiyorum

      Sil
  20. Merhabalar,
    Cok gecmis olsun. Biraz saskinlik biraz da korkuyla okudum yazinizi. Adim bile atamazdim sanirim bu durumda. Allah korumus sizi. Kafasini carpmasina ben de cok takilir hatta zihnimde tekrar tekrar dondururdum o ani.
    Gocmenlik ve multecilik durumlariyla ilgili benim kafam biraz karisik malesef. Anlamaya calisiyorum onlari bu kararlari verdiren durumlari, ama gittikleri yerlerde kurallar kanunlar yokmuscasina davranmalarinin aciklamasi bence yok, kiziyorum bu sekilde sacma sapan davrandiklarinda.
    Sigorta isleri bi an once hallolur umarim.
    Tekrar gecmis olsun, cok sevgiler.
    Melike.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İtiraf edeyim benim de gece boyu döndü uyuyamadım o gece. Fakat şimdi yeni yeni anlıyoruz verilen hasarı biraz da kızıyoruz çünkü komşunun bisikleti mesela çocuğununkini haşat ettiği için çocuk okula gidemez oldu bisikletle... Benim güzelim kilidim de yok hiçbiryerde ne yaptı nereye attı bilmiyorum.. Şimdilik polisten ses yok ama "sizibilgilendirelim mi olayın gelişmelerinden" dediler evet lütfen dedim, bakalım belki bir süre sonra yazarım benim gibi meraklıları olursa :)

      Sil
  21. Çok geçmiş olsun, sarhoş kafayla neyse ki bisiklete musallat olmuş kimbilir uyuşturucu vb olsa iyice ne yaptıklarını bilmeden
    evlere bile girmeye çalışsalar aman Allahım beterin beteri var. sarhoşluk ve hırsızlık sadece mültecilere has değil ama o konumdaysan da daha dikkatli olması lazım. gencecik işte kimbilir nedir derdi?
    kötü olan tarafı bize göndermeleri :((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :/ Bilmem ki inşallah buradaki bir sstrmle ıslah edilir çünkü Tr’ye gönderilmesi hem size hem kendine daha büyük olumsuzluk gibi geliyor bana..

      Sil