30 Mart 2024 Cumartesi

Mart sonu: her kış bir gün biter.

Beni merak edip, arayıp soranlara çok teşekkürler. Çok daha iyiyim. Kriz yaşanmadan, değişim olmuyor. Jung’un dediği gibi; bir insan ne kadar yaralıysa, o kadar iyi bir iyileştiricidir. Bu önermenin geçerliğini, anlaşılan, kendi hayat akışımda göreceğim….

Şu son bir ay bana çok iyi geldi. Çok uzun zamandır bu kadar ait ve güvende hissettiğim bir ortam olmamıştı. Rahim gibiydi benim için; sessiz, sakin, benden beklenenin sadece ortamın bana sağladıklarını sünger gibi emmek olduğu... Belki 11 senedir - tatillerde bile - böyle bir rahatlama yaşamamıştım. 

Bu bir ay içinde şahane insanlarla tanıştım ve hikayelerini diğer blogda paylaştım. Çok sevdim ben 6.45 yazılarımı; bilmem sana da ilginç, düşündürücü geldi mi..? Ne hayatlar var, bilmiyoruz... Herkesin içinde bir hikâye saklı. 

Açık söyleyeyim, onlara bağlandım. Ayrılırken gelip sarıldılar çoğu bana, ki bazıları için bedensel temasın ne kadar zor olduğunu biliyorum.. Birkaçına iyi geldiğimi, bazısına annelik, bazısına ablalık, bazısına yoldaşlık ve birine de çöpçatanlık yaptığımı :)) da biliyorum ama onlar da bana karşılığında aile oldular. Bu çok tuhaf bir duygu, normalde asla biraraya gelmeyeceğim, hatta büyük ihtimal uzak duracağım insanlar çünkü hepsi... Hayat çok tuhaf. Hayatta kalmak için kullandığımız kalıpyargılar, aslında bizi katılaştırıp yanıltıyor ve kısıtlıyor.. 

Kaskatı kalıplar içinde çırpınıp duruyoruz.

Ayrılırken doktorum bana teşekkür etti, bu da gözlerimi doldurdu hemen (artık tutmuyorum kendimi, gelince salıveriyorum, ohhh mis, yıllardır süren boğaz ağrım bile geçti). Tam olarak da şunu dedi (unutmamalı): "Seninle çalışmak bir zevkti, ne verilirse aldın, ne önerilirse yaptın, biliyorsun bu meslekte zordur bunu görmek. Sen benim de mesleğe dair umudumu yeniledin." Ahhhh. Sonra da ekledi: "bir daha asla karşılaşmamak umuduyla" :)) Şaka bir yana, orada bir B3 servisi olduğunu ve bunalırsam her zaman geri dönebileceğimi, oranın benim için güvenli bölge olduğunu biliyorum. Bu önemli.

Elimde taburcu formum, eve dönerken içim biraz pırpır etmedi değil çünkü ben ne kadar rahatlamış ve önümü görebiliyor hale gelmiş olsam da, evdekiler aynı kaldığı sürece benim yeniden burnout geçirmem an meselesi olabilir. Fakat bunu çocuklarla, eşimle ve saraylı kayınvalidemle konuşup kökten değiştirmeye ve ağırlığı kendi omuzlarımdan alıp diğerlerine dağıtmaya kararlıyım. 

Bu iş burada bitmedi tabii. Şimdi tatildeyiz ama Paskalya sonrası hemen pazartesi günü psikanaliz macerama başlıyorum. Tam 20 senedir "üfff püff" yaptığım psikanalizin aslında tam benlik olduğunu keşfetmem nasıl ama?! Şimdi, 2-3 sene haftada 2-3 seans psikanaliz macerası beni bekliyor, resmen filmlerdeki gibi klasik divana yatıp çocukluğuma ineceğiz, haydi hayırlısı... İnşallah geri çıkabiliriz.

İşte benden aysonu haberleri bu kadar. Sen nasılsın peki?

Bu sene, bir nevi şeker festivali gibi kutlanan Paskalya ile Şeker Bayramı da denen Ramazan Bayramı neredeyse çakıştı, bu durum çok tatlı oldu.. :) Herkese iyi bayramlar dilerim!

1 Nisan seçim sonrası ekleme: Yeni post girmeye üşendim şimdi ama bayram gibi bayram, bahar gibi bahar olmadı mı şimdi? :) Ferah ferah Allah içimize sindirsin ;)

Fotolar: Klinikteki sanat terapisi derslerinde yaptıklarımdan. Bunu mutlaka devam ettireceğim! Kâse kilden yapıldı, pişirildi ve boyandı ama kendime 8 kişilik seramik yemek takımı bile yapabilecek gaza geldim :))) Çok keyifliymiş!

42 yorum:

  1. Şarkıda der ki "ne de olsa kışın sonu bahardır bu da gelir bu da geçer", geçmişler olsun. En çok sevindiğim kısmı, evdeki dengelerini kalıcı olarak değiştirme kararı. Kilit bir karar seni tanıdığım kadarıyla. Psikanaliz candır. Eminim sana çok yarayacak. Sanat eserlerine de bayıldım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kış biter ama yine gelir Joe’m, bunu kanullenmek çok zor geliyor bana :/ Hem metafor, hem gerçek anlamda.. Bakalım psikanaliz çözebilecek mi, ben de heyecanlıyım açıkcası..

      Sil
  2. Ne demeliyim bilemedim, yazı o kadar hoştu ki ve içten, neresini öne çıkaracağımı şaşırdım. Süreç devam ediyor anladığım, o halde şimdilik "gazan" mübarek olsun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) evet bu iş uzun sürecek Buraneros ama güvenli ellerdeyim ve hayatımda ilk defa bu kadar motivasyonum yüksek. Haydi inşallah süreç yararlı geçer…

      Sil
  3. Ayy Ceren yazdıklarına çok sevindim, huzurun hep sürsün dilerim. Yaza sözümüz var malum. Ve o kase ne öyle, maşallah bu işin sonunda bir seramik ustası doğacak sanırım, alkışşşş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah Leylâk Dalı’m, ben de çok istiyorum görüşmeyi (yıllardır!)
      Ay sorma, klinikte muhteşem bir sanat terapisti vardı ve çıkarken bir sürü broşür verdi elime, ben aslında masif tahta çalışmak istiyorum, bakalım bulabilirsem bir atölye…..

      Sil
  4. Sana iyi geldiğini, bu yazıyı gülümserken yazdığını tahmin ediyorum. Bahar geldi ve bizlerde senin kadar iyi olmaya çalışıyoruz:)

    YanıtlaSil
  5. Ceren'im bahar tüm güzelliği ile dolsun içine ❤️ Sevgili Buraneros'a dediği gibi yazının neresine değinsem bilemedim. Hepsi pek güzel ❤️ Sanata devam et mutlaka 😊

    YanıtlaSil
  6. Canım C.ciğim,
    Klinik dostlarını her gün merakla okudum, kendi adıma çok şey öğrendim, teşekkürler paylaştığın için. :)
    Bundan sonrasında yolun açık olsun, örselenmeden keyifli bir yolculuk geçirmeni dilerim.
    Kucaklıyorum. <3

    Not:
    Bak bakalım, bugün manolyalarımızla nasıl uyum sağlamışız. :))

    YanıtlaSil
  7. "Du bakalım ne olcek! Du bakalım ne olcek!" diye diye okuyoruz maceralarını. Du bakalım ne olcek :)

    YanıtlaSil
  8. ben, biliyorsun, bayıldım o yazılarına. ayrıca kil kaseye de! kendini iyi hissetmene ise çok ama çok sevindim. canım benim.

    YanıtlaSil
  9. Selam sevgili arkadaşım meğer ne çok ihtiyacın varmış. Saraylı kayınvalide cuk diye oturmuş. Seni yazılarını özledim. Ay bu kadar hassas olma güzellik. Dünyanın çivisi çıkmış. Sanat eserlerine bayıldım. Kitabım taze çıktı basım evinden. Şimdiden panel imza günleri planlanması sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. E birilerinin de hassas olmadı lazım :) dünyanın devamı için..

      Sil
  10. " İyi ki tanımışım " dediğimiz insanlar iyi ki varlar, iyi ki dirençli ve sabırlılar.
    Yeni bir baharla gelen tüm güzelliklere selam olsun. Onların farkında olan ince ruhlara, hassas, duyarlı yüreklere gönül dolusu sevgi ve kucaklar dolusu kır çiçeği...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. <3 mailleriniz için ayrıca teşekkür ederim, çok iyi geldi hep

      Sil
  11. Çok duygu dolu bir anlatım.. <3 sen bu yazı diziyle kendi hayatının bir bölümünün filmini çektin bir nevi. Herkese örnektir! :)

    YanıtlaSil
  12. Hayatımda gördüğüm en güzel amatör seramik eser o kase.yazıları zevkle takip ettim,meraklı çipil gözlerin geldi okurken aklıma,bende kapının ardında izledim sanki tüm karakterleri.psikanaliz paylaşılır mı ona da aç bir blog anasını satıyım 😁burnout konusuna gelince sen 45te çözeceksin gibi👍

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Psikanaliz beni dağıtabilir iyice diye korkuyorum..

      Sil
    2. Hadi ya benim pek bilgim yok araştırayım bir tam neymiş.şifa olsun inşallah diyelim

      Sil
    3. Yahu en klasik terapi yöntemi hani divana yatıyorsun, arkanda bir terapist pek konuşmadan notlar alıyor arada 1 cümle yorum yapıyor cuk oturuyor falan.. :))) Klasik ve durağan diye yıllarca uzak durduğum yöntem:)

      Sil
    4. Yavrum ben hepsini terapi diye biliyordum,analiz filan deyince beynine bant falan bağlayıp sinyallere bakacaklar gibi geldi 😁 Konya'da terapi ücretlerinin 4.000 TL olduğunu öğrendim,bir zamanlar gerekliliği konusunda hiçbir fikrimin olmadığı birşey bugün fiyatı nedeni ile Ulaşılamaz geliyor.masaj gibi deneyip sevmezsen bırakılır birşeyde değil, online terapide yaygınlaştı ne dersin diğerinin yerini tutar mı?

      Sil
    5. Çeşit çeşit. Analiz, Davranışçı terapi, gestalt terapi, saymakla bitmez.. Online terapi ben de yapıyorum, pandemi öncesi adla inanmıyordum pandemi sonrası savunucusuyum. Fiyat aslında normal (terapi son yirmi beş senedir aynı fiyat, dünya genelinde seans başına 70-150 euro arasındadır) ama insanların kazançları düşünülünce ve sigortalar da psikoterapiyi karşılamıyorsa, türkiye şartları için astronomik oluyor :( Fakat ucuz iş genelde daha uzun sürebiliyor (yeterlik mevzuu, diyelim bir panik atak hastasısın ve işini bilen bir terapist için bu ortalama 8 seanstır ama işin başında ve tabii daha az ücret alan bir terapist için 20 seanstan uzun sürebilir). Genel olarak bilişsel davranışçı seanslar 8-12 seans sürer ve spesifik bir sorunun varsa çözer ama derdin genel dünya ve insanlık halleriyse :))) psikanaliz.. O da birkaç sene ve haftada en az 2-3 seans, düşün artık ücretini.. Sigorta ödüyor neyse ki.

      Sil
    6. Bu arada kesinlikle masaj gibi deneyip sevmezsen bırakıyorsun, terapistle kafan uyuşmazsa hatta asla devam etme derim, hiçbir faydası olmuyor

      Sil
  13. Hoş geldiniz :) Sizi takip ettiğim blog listesinin en üstünde görmek günün güzel sürpriziydi :) İnşallah her şey düzelmiştir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş buldum! İnşallah, üzerinde çalışıyorum :)

      Sil
  14. Çözümsüz dert olmasın da gerisi kolay. Geçmiş olsun. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  15. geçmiş olsun neşeniz yerine gelsin özlemiştik. Hülya

    YanıtlaSil
  16. Sevgili C., arada asfalyalar atabiliyor / attırabiliyorlar...umarım şimdi daha iyi, keyifli ve huzurlu hissediyorsundur. sana kocaman sarılıyorum.

    YanıtlaSil
  17. Geçen yaz yirmi dört saat ağladığım depresif günlerimde kendime dediğim tek şey, bırak her şeyi dağıl Handan, elbet buradan yeniden doğacaksın. Ergen günlerimdeki gibi kulağımda müzik bol bol ağlayarak, ağlamadan nefes alamadığını hissederek bir tuhaf hormon karmaşasını yaşadım düzeltmeye çalışmadan. Gerçekten de peşinden hiç aklımda olmayan heyecanlar ve güzellikler yaşadım. Eminim ki sen de bu tünelden çıkınca harika bir yere varacaksın.

    Seramik kaseye bayıldım, bayıldım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. email yazıyorum sana şimdi
      öpüyorum çok iyi bayramlar

      Sil
  18. bir şeylerin yoluna girmesine çok sevindim. günün sonunda önümüzdeki patikada kalmaya çaba harcıyoruz öyle değil mi? bütün yazdıklarınız bir yana "fakat bunu çocuklarla, eşimle ve saraylı kayınvalidemle konuşup kökten değiştirmeye ve ağırlığı kendi omuzlarımdan alıp diğerlerine dağıtmaya kararlıyım" kısmında "uzunca" kaldım demeliyim. varsayın kocaman bir demet çiçekle geldim ve sımsıkı sarıldım...

    YanıtlaSil