2 Kasım 2023 Perşembe

Polyanna bacı ve sevimli cadıları

Çok akıllıyım ya; kimseye bahsetmeyeyim de nazar değmesin diyordum. Bu sabah 9 gibi eşim ve çocuklar 4 günlüğüne Berlin’e gidecekler ve beni de tam bir senedir nasip olmayan “Bekârlık Sultanlık - 2023” ile baş başa bırakacaklardı. Aman da neler planlamış, ne hayâller kurmuştum. Sessizlik Yogası, piştiğinde benim dışımda kimsenin yemediği çeşit çeşit zeytinyağlı sebze yemekleri, fiziksel sosyal ve psikolojik detoxlar, uzuuuun yürüyüşler, sabahtan akşama dek koltukta yatıp meyve ve çerez tepsisiyle sevişerek kitap okumalar falan! Tamamen kendimle başbaşa, dört günlük bir balayı..

Çok akıllıyım ya, heyecan ve hayallerimi sesli dile getirmezsem, kaderi alt edeceğim sanmıştım. Hattâ L. hastalanınca aslında geçen Cumartesi olacakken Perşembe’ye ertelenen plana “oh iyi ki önden hastalandı, tatilin sonuna doğru toparlar heralde, oh atlattık kaderin son dakika golünü” diye de kıs kıs gülmüştüm.

Fakat iki çocuğum olduğunu ve “M. maşallah kapmadı bu sefer, ayol olacak bu iş..” derken tabii hastalıkların kuluçka süresini hesaplamadığımı unutmuşum..

Uleyn kader; hayâl kurmak bile mi yasak artık?!

Evet plan patladı :) Senede bir defa başıma konan talih kuşu, bir başka coğrafyaya doğru göç ederken, ardından bakıyorum; elimde ağrı kesiciler, kusmuklu bezler, içimde bastırılmış öfke, yüzümde şefkatli anne maskesiyle. Klasik ben yani, klasik ben.. Herkese şefkât dağıtırken kendine bir türlü nefes arası düşmeyen ben.. Hayır hayır, bir önceki yazıda ne demiştim, artık kendime acımaya son!

Hem beterin beteri de olabilirdi: koca hastalanabilirdi :)) 

*

31 Ekim Cadılar Bayramı’ydı. İki çocuğun da sağlıklı olduğu kısa bir zaman dilimine denk geldi. Komşularla kutladık.. 

Sevimli hayalet L. :)

Şekerler :))

komşularımızdan biri baya popülerdi :))

M. ile en yakın arkadaşı C.

Bu sabah üç yan evden ara sıra gülümseştiğim yaşlıca bir kadın "ama bana kimse gelmedi, halbuki bir sürü çikolata almış ve beklemiştim.." diyince, "seneye kapınıza içinde mum yanan bir balkabağı koyun" dedim. O da koşa koşa eve girip, tüm çikolataları elime tutuşturdu :)) 

Evde iki kiloya yakın şeker ve çikolata var, oğlumla eşim Berlin'de, kızım hasta yatıyor.. Çok tehlikeli durumlar bunlar çooooook! 

mum ışığında marşmelovla romans :))

Fotoğraflar bu sabahtan, alev sarmaşığım da Kasım’a böyle girdi :) Canım benim.. İşte bunlar, bu küçücük ayrıntılar da olmasa…..!

36 yorum:

  1. O çikolatalar yensin diye hediye edilmiş, hiç vicdan azabı çekme bence, bunca hastalık üstüne tamamen hak edilmiş onlar, keyfini çıkar, afiyet olsun. <3
    Hem kız kıza kaldığınıza göre, ayağını uzatıp kitap okuma ve sebze yemeği yine olabilir. Yemeyen derdine yansın ya da bi zahmet alışsın. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öhöm şöyle söyleyeyim 300gr'ını yedim bile :P
      vallahi ilk sırada kereviz ve yer elması düşünüyordum tam damardan zeytinyağlılar :))) bence de sevmeyen sevmesin, biz seviyoruz uleyyyyn seviyoruuuuz <3

      Sil
    2. Valla bugün ben de yeter be kereviz pişireceğim yarın yemezlerse yemesinler modundayım :D

      Sil
    3. Kereviz candır! Bir sürü yemeği, mezesi, salatası oluyor. Daha ne yapsın bir sebze sevilmek için :)))

      Sil
  2. Ana kız keyif yapın M.bence çocuk sayılmaz.bu cadılar bayramı miladi mi hicrî takvime göre mi kutlanıyor diye soruyordu birisi😄o değil de bu ecnebiler ne emek veriyor dini günlerine.süsler kostümler çok hoş...(geçmiş olsun dikkat et)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 10 yaşında yazık ya, çocukluğun doruğunda bence.. Cadılar bayramı dini bir bayram değil, sanıyorum kelt kültürü (pagan) menşeyli, kışa girerken kötü ruh ve hayaletleri kovmak için yapılıyormuş. Sanırım 8-9 yüzyıl sonra hıristiyanlar 1 Ekim'de "All Saints" gününü yani tüm azizler gününü kutlamaya karar vermişler. 31 Ekim yani arada 1 ay var ama sanırım birleşmiş bir şekilde yüzyıllar içinde. Güney Amerika kültürlerindeki ölüler bayramına da benziyor biraz ama onlarınki baya ciddi..
      Normalde Almanya'da hiç kutlanmazdı, son 3-5 senedir kutlanıyor yabancılar getirdi sanırım bu adeti. Kışın zaten öyle, biri "kalk kutlayalım" desin de, ne olursa olsun, herkes acaip meraklı birşeyleri kutlamaya ve bu vesileyle karı kışı unutmaya :)))

      Sil
  3. Çok geçmiş olsun, acil şifalar. Sarmaşığa bayıldım.

    YanıtlaSil
  4. Başlarda ciddi kıskanclık krizinde basladım okumaya ama sonra ne talihsizlik dedim :)) fekatt cikolatalarda, z.yaglılarda yine bende kıskanma sebebi... Kaleminize saglık. Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nazar etme ne olur, yap senin de olur - zeytinyağlıdan bahsediyorum, cadılar bayramı biraz zor sanırım :))

      Sil
  5. Ya şu nazar değmesin diye kendime saklama işini ben de yapıyordum ama sonra vazgeçtim, kendi kendime mi yapıyorum noluyosa muhakkak değiyor. Nazar kelimesini akla bile getirmemek gerek .

    Bugün iki oğlanın okulda Can'ın uçuşta olduğu ender saatlerde evde yalnız olma hissini yaşadım bir kaç saat. Bence her kadının evinde tek başına olacağı dönemler ayarlanıp uygulamaya koyulmalı. Ve fakat benimkileri bir kere yollayayım dedim. Metehan dedi ki ben bu ikisiyle hayatta tatile gitmem. Bilgehan abim gelmezse ben de babamla gitmem, beni paralar . Kaldı mı hepsi başıma . Sanırım hayatım boyunca bir kere onları birlikte tatile yollayıp ben de İstanbul'a üç günlük festivale gelmiştim. Biletleri erken almanın ve kampla çatışmasının sayesinde oldu o da. Ay amma dertliymişim. Hadi gittim ben.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sana bir şey diyeyim mi, benim hiç ama hiç nazarım değmez ve bana çok nazar değiyor, bu nedenle de gıcığım bu nazar konseptine. Aslında batılların hiçbirine (7 sayısı dışında ama onu bir ara anlatırım, sen de inanırsın yani 7'den çektiğimi hiçbir şeyden çekmedim hayatta, kesinlikle ayın 7'sinde öleceğim bak buraya yazıyorum) inanmam ama nazar konusunu ne bileyim ya kuran'da falan da var denince, hoş kuranda da ne yok ki :)))) Bunu seçmiş inanmışım, şu an saçmalığa ayıldım...
      Hepsini aynı anda farklı yerlere yolla Handancım, kimini yatılı misafirliğe kimini uçuşa kimini tatile ;)

      Sil
  6. Merhaba "bekarlık sultanlık" günleri, arkasından gelen yazılarla bize bile ayrı bir keyif yaşatıyordu. Ne yapalım kısmet değilmiş :(. Belki şöyle hem M. nin hem L.nin aynı anda okul gezisinde olacağı kocanızın e o zaman ben de kendimi bi dağlara vurayım diyeceği sürpriz bir durum oluşabilir mi acaba sene içinde? İnş diyelim mi?
    Alev sarmaşığının ikinci fotoğrafı <3
    Şöyle çoluk çocuk topluca eğlendiğimiz bir bayramımız niye yok bilmiyorum..
    Gözler çikolataların şekerlemelerin fotoğrafını aradı ama bittiler galiba:))
    Son olarak bu koca efendi hazretleriniz nasıl hasta oluyor tam olarak? ara ara kısaca değinmiştiniz ama bu konuda okuyanı gülmekten öldüren daha detaylı bir yazı gelir mi ki bir gün:)
    H.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kısmet değilmiş evet... Hem düşündüm de, gitseler ve yoldan hastalık nedeniyle dönseler daha beter olacaktı en azından evin yarı nüfusu yok, bir nevi yarı tatil sayılır bana :) Sene içinde zor ancak yazın kampa falan giderlerse..... İnşallah diyelim tabii umut fakirin ekmeği :))

      Sil
  7. Hayaller ve gerçekler bazen umduğumuz gibi olmuyor. Geçmiş olsun.

    YanıtlaSil
  8. Cümleten geçmiş olsun. Her şeye rağmen çocuk da olsa erkek çocuğun hastalığındansa kız çocuğunki yeğdir. Onlar çocukken bile ilerde nezle olsalar hastaneye yatma arzularının talimini yapıyorlar şimdiden. Kızcağımın yatar uslu uslu elinde olmayan tibbi nedenler dışında. Pişir zeytinyağlılarını, ye çikolatalarını bak keyfine bakabildiğin kadar. Yerelması şahane bir şey oluyor zeytinyağlı pişince, bildiğin kestane ama sonrası gaz bombası :))) O sarmaşıkların ben de hastasıyım. Ankara'daki apartmanın arkasında sevimsiz bir istinat duvarı var. Vakt-i zamanında bir hayırsever oraya Amerikan sarmaşığı ve çam dikmiş ya da üstteki apartmanın sarmaşığı kol atmış olabilir, çam da hüdayinabittir belki. Sonbaharda tablo oluyor o çirkin duvar. Lakin dün baktım dökülmüş yapraklar, çıkmış yine iskelet duvar :) Kar yağınca tekrar güzelleşiyor, malum kar ilk gün çirkinlikleri örter ya...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler ve evet yahu aynen, hastalıkta cinsiyet farklılıkları bence doktora konusu! :)) Yer elması ve diğer hazlı yemeklere kimyon (ama toz değil hani kekik gibi tane tane olan) katıyorum azıcık, sıfır gaz ;)
      Kışın bu duvar da aynen bak bak sinir ol, bir de komşuyu anlamıyorum hakikaten aramızda 2 metrelik duvara ne gerek var, set istiyorsan ne bileyim sık çalılıklar var yaz kış yeşil kalan... Bazı insanlar çok tuhaf, beton seviyorlar resmen ya, yeni moda evler tamamen betondan içi dışı gri, görmüşsündür ay nasıl soğuk nasıl sinir bozucu geliyor bana...

      Sil
  9. Geçmiş olsun o çikolatalar helal olsun size evde hasta çocuk bakıyorsunuz daha ne olacaktı. Hülya

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem de tam 18 gündür yahu, bence de hak ettim :)) Çok teşekkürler

      Sil
  10. Hastalık mevsimi diyorum işte. Bir türlü toparlayamadık totoyu. Bizim evde de dönüp duruyor :( Ama bekarlık sultanlık da pek hoş fikirmiş haaa :) İnşallah olur ya:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evde paslaşmalar çok sinir bozucu gerçekten, sizlere de geçmiş olsun Dada

      Sil
  11. Ah o sarmaşık! Bizim okulun yanında cami avlusunda çam ağacını sarmış alev sarmaşığı vardı. Dı diyorum çünkü çamın yarısını ve üzerinde ki sarmaşığı kesmişler. evden dışarısı gözükmüyor ve çok yaprak döküyor diye. bizde ki bu anlayış öyle sinirime dokunuyor ki.
    Çok istediğin şeyler olmazmış ya seninde öyle olmuş tüh! şu sıralar hastalıklar çok arttı, kimi görsem çocukları hasta.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çünkü çamı da öldürür, maalesef işgalci bir bitki çok güzel ama diğer bitkileri yaşatmaz :) Bizim Karaburun'daki çama sıçrayınca ve bir dalı kurutunca, ben üşenmedim valla merdiveni aldım tek tek çama atlayan bölümleri çekip çıkarttım ama ne oldu, seneye yine aynısı yine aynısı.. Bu tip bitkileri dikerken etrafındaki ağaçlardan uzak dikmek lazım bak yeni bahçe yaparken insan düşünemiyor, annemler himalaya sedirinin 2mt yanına mavi çam dikmişlerdi, himalaya sediri 20mt olan bir ağaç :) Ne oldu ağacı geçen sene kestirmek zorunda kaldılar, 20 senelik güzelim ağaç yok edildi.. Ama o kalsaydı en az 5 ağacı öldürecekti yaşamak için.. Of çok zor bu işler, peysaj mimarlarına danışmak lazım..
      Gerçekten öyle galiba, çok istediğim şeyler aslında eninde sonunda olur benim ama sabretmeyi bilirsem. Sabredemeyip böyle planlar hayaller kurmaya başladığım anda da iptal olur :) Haklısın..
      Mevsim değişimleri zorluyor hepimizi... Herkese geçmiş olsun o zaman, birkaç ay gelmesin mümkünse hastalıklar... Gelince de hafif hafif az az gelsinler <3

      Sil
  12. seneye tek sen gel berline beraber kafa dinleyelim :) zeytinyağlılar da benden olsun.

    eşinle l. hala berlindelerse spy museuma gitsinler, çocuklar için çok eğlenceli elleyip oynamalık bir sürü şey var, o müze dışında bilim müzesi veya technikmuseum da eğlenceli olabilir, bu pazar müzeler ücretsiz, biraz sıra beklerler o kadar haha onun dışında unter den linden, şehir içi yeşillik için james simon park ya da treptower park, zoologischer garten yetmezse tierpark da var, iki kutup ayısı var çok mutsuzlardı en son. east side gallery tarafında da ben onlineım, rüzgarlı ama eşi benzeri olmayan bi yer.

    siz kızlara da çikolata eşliğinde netflix and chill öneriyorum. wednesday, gilmore girls, hilda, anne with an e aklıma gelenler. geçmiş olsun, birbirinize iyi bakın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Spy museum'a ilk gün gittiler :))) hatta pasaportunuzu alın charlie'de damgalatın dedim ama yaptılar mı bilmem. Eşimin teyze ve dayısı Berlin'de, biraz da aile ziyareti oldu anlayacağın.
      Ya kutup ayılarını bırak buradaki zoo'daki aslanlar, filler ve zürafaların bir grubunu "değişim programıyla" bulgaristana yollamışlar (ensest olayı olmasın falan diye) zoo'lar neden var bu çağda hala anlamıyorum :( hayvan hapishanesi....
      Maya daha 10 yaşında kuzu, sanırım bu dediklerin için biraz erken :)) Çocuğu ekransız büyüttüm iyi mok yedim şimdi kendi ekran istemiyor versem de, yani biraz izlese de ben de zaman bulabilsem kendime fena olmazdı... :P Kendi bindiği dalı kesenler...

      Sil
    2. tierparkta gördüğüm neredeyse tüm büyük hayvanlar elem ve keder içerisindeydi ama küçük hayvanlar ve sürüngenler cenneti yaşıyo gibilerdi, camlara tıklatan çocuklar dışında bir sıkıntıları yok gibiydi shdjhd

      benim aklımda maya 12 yaşında diye kalmış ahahahaha
      wednesday ve gilmore girls için erken ama diğer söylediklerimi beğenebilir. aslında ekran sevmemesi çok iyi, birkaç sene sonra bisikletle yakındaki arkadaşlarına gitmek isteyecek, beraber planları olacak, o zaman kendine daha fazla zaman ayırabilirsin :D

      Sil
    3. Son zamanlarda duyduğum ennnnnn doğru saptama bu!!! Kesinlikle haklısın, neden öyle, yerleri dar ondan mı yoksa daha büyük birşeylere ait olduklarını bildikleri hissettikleri halde, kendilerini zorla küçük alanlara yapay alanlara ait olmadıkları minyatür bir evrene sıkışmış hissettiklerinden mi?
      Şu saniyede bunu çözersem kendimi de çözeceğim gibi gelmeye başladı :))))) Bırakıyorum.
      Yok ya garibim ben gibi bi anaya sahip olunca duygusal yaşı değil 12, 72 oldu çocuğun ama bildiğin 10 :))) bisikletle yakındaki arkadaşlarına gitme yetisi var ama tüm çocuklar nedense bizim eve gelmeyi ve mümkünse geç saatlere dek dönmemeyi tercih ediyorlar... Bu gece valla 2 kişilik yemek vardı evde, arkadaşı "ben kalayım mı yemeğe" deyince tamam dedim, herşeye tamam diyorum ya :/ Şu an musliyle süt ve meyve yiyorum :))) Neyse. Kafa bi tuhaf bende, sen ebeveyn olursan böyle olma ;)

      Sil
  13. vicdan azabı çekmeden çikolataları götür cancağızım, hakkındır :) kızçen iyileşsin tez zamanda.
    kendi kendine, (hayallerine bile) nazar değdirenler kulübü kuralım bence biz bir de!

    YanıtlaSil
  14. Kocanın hasta olması durumunun beterin beteri bir seçenek olduğuna yüzde üçyüz katılıyorum. :D

    YanıtlaSil
  15. Geçmiş olsun, umarım şimdi herkes sağlığına kavuşmuştur. Her zaman düşünürüm, şu cadılar bayramı bizim memlekette de yaygın olarak kutlanılsa diye. O zaman kötü ruhlar korkar kaçar belki. Bu mendebur başruh ne hak biliyor ne hukuk.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler!
      Allah ömür versin hepimize de onun sonunu görebilmemizi çok istiyorum. 13 sezon oynayan berbat bir dizinin sonunu bekler gibi bekliyorum…

      Sil
  16. Merhaba ben Ceren, günün tortusunu okuyup yorumlara kapalı olduğundan ve size başka nereden ulaşabileceğimi bilemedigimden buraya yorum olarak yazayım istedim🥰 aradığınız kitap Türkiye internet sitelerinde d&r ve Amazon da var görünüyor. yakın zamanda Türkiye ye gelecekseniz bilginiz olsun istedim sevgiler keyifli okunmalar❤️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ceren merhaba, çok teşekkür ederim ilginiz için. ben de gördüm evet, zaten o nedenle yazdım zor bulunan bir kitap olduğundan değil de benim kolay bulunan kitaplara bile burada ulaşmam zor olduğundan :) evet geldiğimde zaten 5-6 kitap var almak istediğim onlardan biri de bu olacak : ) çok sevgiler

      Sil