29 Eylül 2023 Cuma

Eylül bitti.. Yaz bitti.

Eylül nasıl geçti ve bitti inanın bilmiyorum!? En son hâlâ yazdı, tatildeydik, denize güneşe doymaktaydık, sonra ne oldu bilmem, şu an üzerimde kazak, ayağımda çoraplar, elimde çay, önümde de 12'si anca bitirilmiş 43 maddelik bir yapılacaklar listesiyle oturuyorum. 

Yapılacakların yanına bir de keyif listesi hazırlamayı akıl ettim neyse ki :)) Buraya aylık raporumu yazmak da bu keyif maddelerinin başında geliyor. 

Yazın son haftasından kalanlar, son renkler..

Haydi başlayalım ve bakalım Eylül nasıl geçmiş: 

Eylül bence çoooook güzel bir ay! Yepyeni başlangıçların ayı bir kere; okullar açılmış, bu sezona dair kim bilir neler planlanmış, belki yeni hobilere, kurslara kayıt olunmuş, sonra aşırı sıcaklar geçmiş ama günler hâlâ uzun ve sıcacık, dolayısıyla tiril tiril incecik elbiselerin, iş çıkışı arkadaşlarla buluşmaların, balkonlarda akşam yemekleri ve çay içmelerin, gece camlar açık, efil efil uyumaların, sabaha karşı tatlı tatlı üşümelerin de tam zamanı! Hele bir de güneş ve denizden faydalanabildiysek, yazdan kalan pırıl pırıl cilt ve saçlarla, verilen kilolarla kendimizi güzel ve enerji dolu hissetmek de yanımıza kâr.

Tabii ki mevsim geçişleri bazen stres de yaratıyor. Misal bizde iki tane 1. sınıf öğrencisi var. İkisi için de hayat kocaman bilinmeyenlerle dolu bir denklem şu anda ve bu geçiş dönemi ikisi için de zor oluyor. Yeni arkadaşlar, yeni öğretmenler, yeni sorumluluk ve ödevler.. Nasıl yorgun geliyorlar anlatamam, yorgun (ve tabii asabî).. 

okulun ennn sevdiğim yanı: kırtasiye :)) 
saatlerce dolaşabilirim kırtasiyeleri

Okul yolu desen ayrı bir dert. Burada çocuklar okula assssla veli tarafından arabayla ya da servisle bırakılmıyor. Herkes evine yakın okula gittiği için, bu güzel bir yaklaşım ama minikler dikkatsiz oldukları için, 1. sınıflara bisiklet ve roller da yasak, ille de yürünecek o yol. Tabii benim ananesi tarafından yaz boyu mantılar, pilavlar ve su börekleriyle beslenip göbek Türk kası yapmış bulunan tembelişko oğlum daha ikinci günden "bu okul denen şeye her gün mü gidicez böyle?" diye sormaya ve oflamaya poflamaya başladı bile... 

Bu arada bir sorun da, sabahın 7'sinde acıkmayan çocuğa kahvaltı hazırlamak.. Kızım 1 adet meyve yiyip gidiyor okula (okulda 9.30 gibi araları var ve beslenme kutusundan benim hazırladığım kahvaltıyı yiyor) ama oğlum ciddi sorun, onu yapayım mı hayır bunu yapayım mı hayır, meyve böğk.. 1 bardak soğuk sütle yallah... Siz bu sorunu nasıl çözdünüz? Fikir isterem...! Bu arada edepsiz arkadaşımın biri "biricik yavruma ve canişkom kocişime bu sabah bunu yedirdim" diye yolladı (direkt arkadaşlıktan çıkartasım geldi ayol), lütfen insan evladının hazırlayabileceği fikirlerle geliniz... 

Ya da "boşveeer kahvaltı yapmasın zaten uzmanlar uyandıktan sonra ilk 3 saat bi'şey yenmemeli diyor" diyiniz :))

Okullar işler koşturmalar tam gaz başladı işte... Ay dur dur! Asıl neye uyuz oldum ay boyu! Eşim yeni bir huy edindi: her haftasonu cuma akşamdan pazartesi sabaha hasta! Çocuklar ellerimden öper vaziyette. En son altın vuruşu yapıp nanovirüs türü bir şey geçirdi, ishal halsizlik ateş.. Corona'nın yeni versiyonunu da geçirmiş olabilir bence çünkü testlerde pozitif çıkmıyor bu yeni versiyon ve biz malum hangisi çıkarsa hemen hop almaya ant içtik... Özetle bir hafta süründü ve beni de süründürdü (erkekler hasta olunca tam teşekküllü bakıma ihtiyaç duymaları nedir Allahaşkına?!) şimdi şükür iyi. Ben ve çocuklar da hafif bir soğukalgınlığı (ya da doktorların iddiasıyla: Oktoberfest gribi, çünkü her sene bu dönemde Oktoberfest sayesinde tüm Münih hasta) geçirdik ama şükür, fazla süründürmedi. Şimdilik deniz ve güneşin etkisi devam ediyor bence ama Ekim ayı vitaminlere başlamanın zamanı sanırım... Bu arada eczacı bana şunu verdi :))) Hayır hayır yaşlılık emaresi değil, düzenli vitamin alışkanlığı içinmiş :P İtiraf edeyim kutularından çıkarıp tek tek yerleştirmek de oyun gibi, hoşuma gitmedi değil. Bakalım işe yarayacak mı?

Ama tabii "haydii bu sene erken başladık" hissi de gelmedi değil.. İnanın şu kışı, sırf bu hastalıklar, sürekli oradan oraya koşturmalar ve tüm bunları da totom dona dona yapmalar nedeniyle hiiiiiiç sevmiyorum hiç. İnsan bekar ya da haydi çocuksuz olsa kış hoş bişi tabii, romantik romantik durumlar.. Ama bu "orta yaşlı çalışan anne" kişisi için kış vallahi eziyet, eziyet.... Bir de ben durup durup "of offff şimdi yaza en uzak andayım" diye düşünüp duruyorum! Evet olumsuzum bu sıra biraz, susayım en iyisi size de bulaşmadan.


Ayın en güzel yürüyüşü: Eibsee <3
Bizde de turkuaz sular var işte (10 derece olsa da :P)

Hem daha sonbahar var, turuncu günler var, Allaaah! Federweisser var, fırında kestane, mis kokulu mandalina, bol bol doğa yürüyüşü ve pastırma yazı denen cennet de var.. Kuyruğu dik tutalım, daha var.... Hem ben son iki yıldır her mevsimin kendince güzelliğini görmeye çalışıyorum, daha çok dışarıda zaman geçirmeye, daha aktif olmaya çalışıyorum. O zaman kış da sanki daha hızlı geçip bitermiş gibi bir umut duyuyorum..

Güneşli bir sonbahar gününde misal..
Hayat çok güzel gelmez mi insana?!
🧿

Benden şimdilik bu kadar. Eylül ayı "geçiş ayı". Bence çok güzel bir yazdan çıktık, umarım hepimiz için çok güzel geçecek bir sonbahara girmişizdir.. Amin bin!

40 yorum:

  1. Tam da öyle diyecektim, bişi olmaz yemeden giderse, bize boşuna sabahın köründe yedirirm deyip durmuşlar :)

    Ay daha ben yaz tatiline gidemedim kış modu geldi. Tüm umudum akdenizde ama tatil plânını Van yapacak kuzey denizlerinden kızıldenize her seçeneği değerlendirirken bizim bir haftalık tatil hayal olmaz inşallah

    Sabah balkona polar şalımı geri koyarken pek mutluydum valla. Sıcaktan bunalmıştım.

    On beş hün önce ben de oldum ishal, ateş pek olmadı çok şükür ama tuvalete koşmaktan helal oldum. Şu anda da Metehan ateşlendi. Başladı sezon .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil mi ama, ben çocukken midem kalkardı sabah 1 lokma bile geçmezdi boğazımdan, sanırım 7'de kalkınca 9'a dek acıkmıyor benim çocuklar, 9.30 gibi de güzel beslenme veriyorum yanlarına.. Olur di mi... :)
      En güzel yaz tatili zaten kışın yapılandır, bence bu kış şöööyle sıcacık bir yerde güzel bir tatili hakettin ;) Can enişteeee :)))
      Metehan'a çok geçmiş olsun, memleket virüslerinden uzak kaldı çocuk :/ Japonya nasılmış bu arada bu sağlık konularında?

      Sil
    2. Valla bir sağlık sigortası vardı ama kendisine tavuk çorbası yapıp idare ettiydi geçen sene :)

      Sil
    3. kendi kendini idare eden yavru <3

      Sil
  2. Eylül de bitiyor işte, eli kulağında. Tam da anlattığın sebeplerden pek severim bu ayı. Bir de yaş dönümüm. :) Çocukların yeni başlangıçları keyifli olsun. Yeni okula, döneme uyum biz ebeveynler için de geçerli valla. Ortaokula geçiş bizi daha çok yormuştu. Pandemi sonrası ilk yüz yüze ders yılıydı. Maske, sosyal mesafe kuralları, yeni öğretmenler, yeni arkadaşlar... Benim kızımın da kahvaltıyla arası pek yok. Sabah afyonu patlamadan bir şeyler yemeyi sevmiyor. Ev yapımı kek ve kurabiyeyi kolay kemiriyor. Onun dışında meyveli, ballı, yulaflı yoğurt yiyor. Erken kalktıysam ve gözüm alırsa krep, bazen sigara böreği yapıyorum. Ya da salatalık, havuç, meyve dilimleri, badem, ceviz tabağı hazırlıyorum. Ne kadar yerse artık. Bazen tabakla bakışıp hiçbir şey yemeden doydum, diyor. Ben de hayır doymadın, iştahın yok, canın yemek istemiyor diyorum. İlla bir çeviri, imla polisliği :)) Gıcık mıyım neyim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaaa doğum günün şimdiden musmutlu kutlu olsun :)
      4 ayaklı çocuklarıma kahvaltı hazırlamak daha kolay ve hepsini silip süpürüyorlar :)) Bazen feyz alın diyorum 2 ayaklılara...
      Ortaokul hakikaten apayrı bir dünya, çok da ağır geldi bana daha ilk haftadan :( Çocuk pestil gibi geliyor ve 7.30'da uyuyor! Geçen veli toplantısında konuşuldu, genelde hepsi 7.30-8 gibi yatağa düşüyorlarmış :)) Bir de 10 yaşında girdiler 19'da çıkacaklar ya, 18-19 yaşında öğrencilerin yanında miniminicikler, içim böyle bir burkuluyor, bir acıyorum, bir yandan da seviniyorum onun adına, tuhaf tuhaf duygular işte... Bu sabah hem yüzme çantası, hem ikinci set kitapları, hem çantası toplam 12 kilo yükü olunca ben götürdüm okula.. İlk defa okulu sabah rutininde gördüm, kendi lise yıllarımı düşündüm, o koşturmalar, o heyecanlar... Gario duygular ne diyeyim, hepsi için gerşekten çok mutlu ve eğitici, eğlenceli bir yıl olsun inşallah.... Bizim için de tabii :P

      Sil
  3. Ufaklıklara Allah zihin açıklığı versin, kalkınca 3 saat yememe kısmını sevdim ama bizler için uygun. Çocuklar mutlaka yemeli...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte evet de zorla da olmuyor ki, aç değilim diyor ve ben kendi çocukluğumdan biliyorum haklı.. :) 9.30'da güzel kahvaltı yapıyor okulda beslenme kutusundan, en azından onu becerebiliyorum diyelim :))

      Sil
  4. Ah bu kahvaltı işleri... :))
    Oğlum da pek bir şey yiyemezdi erken saatte, sadece bir salatalık yer ve bir bardak çay içerdi. Öğlen yemeğinden önceki büyük teneffüste yemesi için sandviç yapardım, yanında götürürdü.
    Kızım yarı uyur yarı uyanık azimle yerdi, sonra da serviste uykusuna devam edermiş. Liseye geçtiğinde, okul yemeklerini beğenmediği için ona da sandviç yapardım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen 1 salatalık! Salatalıktan Allah razı olsun sanırım sevmeyen çocuk yok :))) Bana hep boş sulu bir şey gibi gelmiştir ama bayaaa da vitamini minerali varmış.
      Anne sandviçi gibisi olmaz.. <3

      Sil
  5. Merhaba. Uyku bu hayatta en sevdiğim şeyler arasında yer aldığı için öğrencilik hayatımın hiçbir döneminde kahvaltı yaparak okula gitmedim :)). Bence içiniz rahat olsun kalkar kalkmaz bir şeyler yiyebiliyor olsalardı zaten yerlerdi. Tatil döneminde nasıllar peki? Uyandıktan ne kadar sonra kahvaltı yapıyorlar? H.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tatil döneminde cts pazarları da diyelim ennn geç 8'de uyandılar, 9.30'dan önce yapmazlar kahvaltı.. Biraz oynarız yatakta keyif falan derken 9.30'dan önce kahvaltı hazırlamaya başladığım olmuyor :) Bazen 10'u bile buluyor, eşim acıktıııım demese biz üçümüz öğlene kadar duracağız :)))

      Sil
  6. Merhaba ben Ceren, ilkokulda kahvaltı hatırlıyordum her sabah bir gün yumurta bir gün tereyağ bal ekmek bir gün domates salatalık kaşarlı tava böreği yaptıklarım ama sonra midem bulanıyor dedi yemedi okulda tost almaya başladı içtiği sütü bıraktı koyduğum beslenme cantsındakileri yemedi 🤷‍♀️ şimdi ki okul tüm gün sabah acıkırsa okuldan tost pogaca vb alıyor ben meyve koyuyorum öğlen üç kap sıcak yemek var valla artık yoruldum ben de naz niyaz güzelim hazırladığım şeyler çöpe gitmesin diye ben yedim kilo aldım🤣 o yüzden yok hazırla yorum kahvaltı falan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ya benim de çok bulanırdı sabah midem, o kokular hele börek yumurta offfff.. Süt de nefret ederdim sabahları.. Halbuki çok severdim diğer zamanlarda. Demek ki kokulara hassasiyet oluyor bazı insanlarda, zorlamamak lazım sanırım.
      :) Ay evet onun köşesi bunun kenarı aman yazıktır atılmasın diye diye kilo alınıyor en çok....

      Sil
  7. Tekrar ben Ceren, yapılacaklar ve keyif listenizi paylaşabilirsiniz sevinirim benim liste aldı başını gitti 🙈 bir de beslenme çantasına ne koyuyorsunuz benim küçük için örnek alayım sizden internette gördüklerim çok detay🙈

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence paylaşmayayım 43 maddelik listemi :)))) Keyif listemde de klasik işte bazen vücut bakımı, bazen kendime çiçek almak, bazen sütlü kahve ile bisküvi bandırmak, bazen oğlanı okuldan almaya yürüyerek gitmek (normalde bisikletle gidiyorum) ve uzatmak yolu ve zamanı.. Böyle şeyler hani "kendinizi şımartın" dedikleri :)
      Beslenme çantalarım efsane benim, öğretmenler falan tebrik etti birkaç defa :)))) 1. seçenek: tahıllı ekmeğe krem peynir, domates, salatalık bazen paprika ile sandviç, yanına meyve. 2. seçenek: peynirli sigara böreği ya da french toast (yumurtalı ekmek ama hafif yapıyorum çok kızartmadan) yanına kaşar peynir, domates, salatalık falan bol 3. seçenek: vişneli muffin, yanında meyveli yoğurt kendim yapıyorum 4. seçenek: kuruyemiş, çeşitli meyveler ile yaptığım musli 5. ve en sevilen seçenek: bir dilim kakaolu fındıklı kek ya da nutellalı muzlu pancake dürüm şeklinde, ya da muzlu granola bar, yanına da kutu süt sade. Normalde içecek olarak sadece su veriyorum :) hep bunları döndüre döndüre yapıyorum ama süslü yapıyorum misal bazen tahta şişler alıyorum, meyve şiş kebabı yapıyorum ya da bir peynir, bir domates, bir salatalık şişi yapıyorum bir de bazen ufak notlar yazıyorum komik komik :)))

      Sil
  8. Bir de eşinize Türkiye ye gelirse kokoreç yedirin👍🙈 kelle ova çorbası içirin olmadı kemik suyu çorba içirin biz Küba ya gittiğimizde ekipten kimseye bir şey olmadı bagırsaklar alışkın diye düşündük hepimiz. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay çok seviyor o kokoreçi... ben ağzıma sürmem :)))
      kelle paça denemedik bir iki işkembe denemiştir ama sevmedi onu. aslında çok yararlı değil mi kemik suyuna çorbalar, annem kemik al kaynat diyor :))) nerde bulayım kemiği bilemedim belki türk marketlerinde vardır?

      Sil
    2. O marketlerde kemik suyu da vardır ondan al daha pratik ❤️

      Sil
  9. Her mevsimin hakkını veriyorsunuz. Bu aralar benim için zaman ışık hızıyla geçiyor. Hafta başıyla hafta sonu arasında sanki hiç gün yokmuş gibi. Bir bakmışım yine hafta sonu. Ya daha dün değil miydi C.tesi, aradaki günlere ne oldu? Bizim Hoppidi'nin yüzünden sanırım:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En hareketli zamanları kapıda :))) Ya çok tatlı, kızınız da tornunuz da çok şanslı ama bence siz de şanslısınız, şimdi bana verseler ben de zevkle bakardım :) keyfini çıkartın <3

      Sil
  10. Merhaba Ceren . Benim okul kahvaltısı olarak hatırladığım klasik Türk kahvaltısı. Yalnız bir aralar annem akşamdan bir kaç günlük köfte hazırlar sabahleyin o meşhur çift kollu tost makinasında onları pişirirdi, çok değil 2-3 tane, tadı hâlâ aklımda. Bir de babam karlı kış günleri için tahin-pekmez karıştırıp hazırlardı :)) Vitamin kutunuza bayıldım, ben de var ama düz olanlarından. Bağışıklık için propolis önerebilirim. Bir sene soğan kürü yapmıştım, biraz koca karı işi ama faydasını görmüştüm, dilerseniz paylaşabilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayyy tahin pekmez de ne güzel olur hakikaten soğuk havalarda.. :) Soğan kürünü merak ettim ama ben soğanın kokusundan çok çekinirim...

      Sil
    2. Orta büyüklükte bir soğan yaklaşık 5 dk. sabahleyin bir taşımlık kaynatılıyor. Bir bardak sabah bir bardak akşam içiliyor. Her sabah taze yapılıyor. 15 gün sürüyor. Kışa girerken bu aylarda yapılıyor. İçimi başlarda zor geliyor ama insan sonra alışıyor.

      Sil
    3. İçim sorun değil de koku olmaz mı? Malum biz bayanlar hassasız koku konusunda :)

      Sil
    4. İçen taraf olduğum için bilemiyorum :)

      Sil
  11. benim en sevdiğim aylardandır eylül. yazın bıktırıcı sıcağından kurtulduğumuzun müjdecisi :)
    yemeyen çocuk zor vallahi. benim oğluş, akşamdan sipariş verirdi kahvaltıda ne yemek istediğini. pek severim bu huyunu.
    çok güzel bir yıl olsun cancağızım. sağlıklı olsun herkes herşeyin başında, gerisi hep daha kolay :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hihi ay ne güzelmiş... Ben kaç defa sordum çocuğum en çok ne yemeyi seviyorsun onları yapayım diye ama yok... Hiçbişiiiiiii...
      Amin canım Şulecim, hepimize!!!

      Sil
  12. Akşam yemeğini erken yedirip en geç 19.00’da dişler fırçalanırsa aç uyanırlar☺️ Kendim de uyanır uyanmaz kahvaltı yapamayan bir insan olarak çareyi normalden bir saat daha erken kalkmakta buldum.Her iki durumda da gece erken ( en geç 21.00) yatmak gerektiğini söylememe gerek yok herhalde. Pınar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocuklarımla birlikte eşim o saatte eve geldiği ve ailecek sofraya oturmak bana önemli geldiği için, akşam yemeği saatiniz 18’dir, 19.30’da uyuyorlar zaten. Sabah 7.20’de evden çıkıyor kızım, oğlumla biz 7.30’da. Dolayısıyla ben en geç 6.30’da uyanan biriyim yıllardır

      Sil
  13. O oğlan karbonhidrat ister, kolay pişi,bol kaşarlı tost, Nutella sürülmüş pankek,tarçınlı kek yer ama ben uğraşamam dersen soğuk sütle daya kahvaltılık gevreği♥️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya o dediklerinde bişey yok onlar kolay yapılır keşke yeseler ;) acıkmıyor çocuklar bir de türk tipi pasta börek bilmedikleri için karbonhidrata değil proteine düşkünler. Daha mı iyi dersen hayır bence değil. Bence en güzeli yoğurt meyveler ve baz musli acıksalar ama acıkmayınca zor. Tok ağırlamak zordur derler ya :)))

      Sil
  14. Günün Tortusu'nda çiğdemlerden söz etmişsin ya... Bayıldığım bir kitap vardır, Prof. Hikmet Birand tarafından 1956'da yazılmış; çiğdemler konuşur ki çok önemli bir şehrimizin adıyla anılan -çok özel- bir çiğdem de vardır o kitapta... İlgini çeker diye düşündüm, kitabın adı Anadolu Manzaraları.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ediyor hemen araştırıyorum :)

      Sil
  15. Okul yolu yürüyerek gitmek ne harikaymış ama. Çocuklar buralarda yollarda perişanlar inan. Yaz bitti ve benimde bu yazım dolu dolu geçti. Yağmurlar değişik bir hızda ülkeye girdi. Missss gibi her yer :) Çok ormantik :) Son fotoya bayıldım. Herkes buralarda da hasta. Zaten okullar açıldığı gibi tüm ülke hasta. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))) evet değil mi, okullar açılır açılmaz!
      okudum, yazın çok güzel geçti senin de, sonbaharın daha da güzel geçsin inşallah

      Sil
  16. Spor yapmak icin en guzel havalar. Kosun bol bol. Miss

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yazın bisikletten itildim ya, düşünce bileğimi biraz zedelemişim, koşamıyorum bu sonbahar, anca yürüyorum.. bakalım umarım düzelir.. :/

      Sil
  17. Sabah kahvaltı etmeyi sevmeyen bebeye (anaokuluna yeni başladı) kahvaltı ettirme sorunsalız bizde de var. Gönlüne göre meyve veya çorba alternatifinden birisini seçiyor. Çorba hayat kurtarıyor gerçekten ben inandım. :)
    Ayy kocam hasta olmasın da kim olursa olsun modundayım, resmen bebekten daha bebek olup bebeksi bir bakım bekliyorlar, boşanmaya en çok yaklaştığım anlar kocamın hasta olduğu dönemler. :D
    Yaz mevsimini sevmediğim için güle oynaya kışa giriyorum. Hoşgeldin sonbahar nerelerdeydin gözüm yollarda kaldı diyorum her sabah. :)

    YanıtlaSil