10 Aralık 2022 Cumartesi

48 - 49: Aralık, şıkır şıkır!

Noele ve bir hafta sonrasında da yeni yıla geri sayım başladı. Aralık, son iki seneyi saymazsak, bu diyarlarda şıkır şıkır olur. Bu sene de ayrı bir pırıltılı, çünkü Noel Pazarları 2019'dan bu yana ilk defa açıldı ve biz iki senedir yapamadıklarımızı çok özlemişiz.. Herkes, genç yaşlı çoluk çocuk minicik bebecikler bile, buz gibi havaya inat, dışarda!

yılbaşına hazırlanan sümbül soğanları,
küresel ısınmayla biraz erkenciler sanki?

Henüz ciddi bir kar yok fakat eksili derecelere düşen kuru hava insanın ciğerlerini yakıyor. Kat kat giyinip erkenden inen akşamlarda noel pazarlarına gitmek, Glühwein (sıcak şarap) içmek, krep ya da baharatlı kekleri, kurabiye ve zencefilli Lebkuchen'leri atıştırmak, elişi satan tahta kulübelerden ufak tefek bir şeyler almak ve buz gibi havada canlı müzik dinlemek gerçekten büyük keyif. 

Aralık bizim ailecek bir sürü elişi yaptığımız, bol bol bahçede ateş yakıp sıcak şeyler içerek buz gibi göğe baktığımız, çocukların noel hediyelerini planlayıp hayaller kurdukları bir ay :) 

1 Aralık'ta birbirimize yaptığımız / aldığımız "noel takvimlerini" açmaya başlarız. Her sabah ufak bir hediye; çay, çikolata, oyuncak da olabilir, kozmetik ya da yenilebilecek birşeyler de. Ya da kendiniz hazırlayabilirsiniz, ufak paketlere sevdiklerinize ufak mektuplar, notlar yazabilirsiniz. Bazen yoga takvimleri oluyor ya da farkındalık egzersizleri, yani aklınıza ne gelirse.. Her güne ufak bir mutluluk :)

Her Pazar biri yakılan dört mumlu bir mumluk vardır, onu da biz her sene çocuklarımla hazırlıyoruz. Çok keyifli oluyor, ortaya çok sanatsal bir şey çıkmıyor tabii ama en azından biz yapmış, satın almamış oluyoruz.


bu sene kemerleri sıktık, tek mum :)) 

Sonra Aralık ortasına doğru artık çam ağacımızı alıyoruz. Burada gerçek çam kesiliyor, sadece bu amaçla domates gibi tarlalara dikilip yetiştirilen çamlar var. Mis gibi kokuyor ve plastik ağaçtan daha çevreciymiş. Ben yine de kesilen her ağaç için her sene dört ağaç fidesi diktiriyorum (böyle sosyal projeler var, vicdanımızı yıkamak adına). Ağacımız aldığımız gün süslenir ama dışarıda durur, geceleri bahçede pırıl pırıl ışıklarıyla noel haftasını bekler.. Noelde eve alırız, ev mis gibi çam kokar.. 

kesip paketlenen çam ağacı <3

Ayın 5'ini 6'sına bağlayan gece Aziz Nikolaus Yortusu'dur. Aslında noelle alakası olmasa da, Nikolaus, Noel Baba diye anılır. O gece pabuçlarımızı kapının dışına koyar, Nikolaus'a elma, mandalina ve ceviz bırakırız. Sabah bir de bakarız, pabuçlarımızın içi çikolatayla dolmuş! ;) Ben çevremizdeki evlerdeki komşu çocuklara da yapıyorum (komşu çocuklardan ikisi 20'lerinde, birlikte yaşayan üniversiteli gençler hihihi, olsun çocuğum olacak yaştalar sonuçta!) 

yılbaşı renkleri, kokuları, tatları

Komşuları ve arkadaşlarımızı sık sık bahçede sıcak şarapla ağırlarız biz, bu sene Christian ve sevgilisi Sylvia benim özel misafirlerimdi.. Christian benim yaklaşık bir senedir mektuplaştığım karşı komşum. Pandemi sürecinde komşularla çok kaynaştık ama onun yeri ayrı. O da bir "yazan adam", doktorluğu bırakıp yazar olmuş, üç dilden çevirmen ve kitapları olan bir şair.. 

Şairin “şair” hediyesi, bana..

Çeşit çeşit kanepeler ve sıcak şarap hazırladım, onlar da elleri boş gelmemişler, hele çocuklara kocaman paketler geldi (L. bir ara "sen noel baba mısın?" diye sordu Christian'a) bahçede kocaman bir ateş yaktık, kitaplardan, yazmaktan, dünya ve insan hallerinden konuşarak çok güzel bir gece geçirdik..

Tarifler için link

Sevgilisi Sylvia ile benim eşim de normal insanlar gibi politika ekonomi spor falan konuşup, bizimle dalga geçip durdular; obsesif yazma sevdamızdan, mahalledeki herkesle selamlaşıp kaynaşma halimizden, sonu arada bir kaybolmakla biten uzun yürüyüşlerimizden.. Christian sanki benim 60 yaşındaki erkek ikizim gibi :)))) 

Ertesi sabah mutfak camımı tıklatıp elime bir mektup tutuşturdu... "Siz dördünüz cennetten bir lütufsunuz, yeni sene için tek bir dileğim var, umarım hayat boyu arkadaş kalırız" demiş :) Ay umarım!

Sadece komşular ve arkadaşlar değil, yılın bu zamanı tanımadığımız insanlara küçük incelikler yapmanın da tam zamanı.. Biz her sene ayakkabı kutularını kap kağıdıyla kaplar, içine ufak hediyeler ve iyi niyetler içeren bir kart koyar, şehrin yaşlılar evlerine, dezavantajlı semtlerindeki çocuklara götürürüz. Bu bence çok güzel bir âdet..

İşte Aralığın ilk yarısı geçti bile.. Noele 2, yeni yıla 3 hafta kaldı!

Siz neler yaptınız / yapmayı planlıyorsunuz şıkır şıkır Aralık ve yeniyıl için? Var mıdır adetleriniz, özel yemekleriniz, çiçekleriniz, süslü kurabiyeleriniz? Kart yazdığınız, hediyeleştiğiniz komşularınız, dostlarınız? Planladığınız sürprizleriniz, ufak incelikleriniz? 

22 yorum:

  1. Kışı sevmiyorum ama yeni yıla dolu dizgin koşan aralık ayını ayrı tutmak gerek. Kırmızı, yeşil vitrinler, yeni yıl süsleri, hediyeler... Tüm bunların mutlulukla ilgisi olsa gerek :) Yeni yıla doğru bir hayal panosu hazırlıyorum son yıllarda. O yıl hayatıma çekmek istediklerimi, önceliklerimi eski dergilerden kestiğim resimlerle bir araya topluyor, kolajımı çalışma odama asıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umut değil mi, Aralık’ın göbek adı ;) Hayal panosu ne güzel fikir!!!

      Sil
  2. Bu akşam becerebilirsem bizimkileri masa başına oturtup kart yaptıracağım bakalım :) çekiliş hediyeleri paketlemem lâzım. 21 inde evi süsleriz. 24 ünde arkadaşlarımla geleneksel partimizi yapacağız umarım. Yılbaşında annemdeyiz yine.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaaa evet sizin de pırıl pırıl geçiyor! Uzaktan izlemesi bile keyifli :)

      Sil
  3. Muhteşem bir anlatıydı. Fena halde insandı ve şahaneydi. Okurken her satırda, her enstantanede içim biraz daha ısındı, hissettim. Bizim ülkemizde aslında epey eskiden böyleydi, kalabalıklarla kutlardık yeni yılı, dolu dolu olurdu evlerimiz, şımşıkır paketler hazırlar, günler öncesinden kartpostalları seçer, özenle yazar, yollardık. Sonra birileri fena halde içine etti memleketin, ruhunu soldurdular.

    Keyfiniz daim olsun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Buraneros, umarım o ruhu çok yakında yeniden yakalarız..

      Sil
  4. Kuzum canım, bugün epey bir hediye aktivitesi yaptım, yılbaşı zamanı çok kargaşa oluyor. Pandemiden bu yana internet üstünden yolluyorum hediyeleri. Keşke sen de sınırlarımız dahilinde olsaydın. Ama kart yollayacağım tabii ki, ister ulaşsın ister ulaşmasın, önemli olan niyet :) O yüzden bir adres ricası yapsam mail yoluyla. Gmail sürekli kapasiten doluyor diye dürttüğü icin maillerin çoğunu sildim. Ve son olarak diyorum ki keşke komşum olsaydın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aşırı sevinirim, hemen yolladım annemlerin adresini mailine :) Geçen yılki uçuk meblalardan sonra kart atmak isteyen diğer arkadaşlara da lütfen almanyaya değil bursaya yollayın diye bu vesileyle not düşüyorum :)
      Komşum olsaydın biz dünyayı sallardık bence :))))

      Sil
  5. ne incelikli bir kadınsın, komşun olmayı istedim C.ciğim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blogger kooperatifi fikrim hâlâ geçerli :))

      Sil
  6. Okurken içim ısındı, sıcak şarap içmiş kadar oldum 🥰

    YanıtlaSil
  7. Komşuluk güzel, hazırlıklar güzel daha ne olsun.
    Bende yıbaşında pijama, kitap,çay üçlüsü bir arada olacak..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hihi valla küçük çocuklar olunca (7.30'da uyurlar bizimkiler, hadi noel ve yılbaşı özel de, olsun 10) ben de uyuyarak giriyorum kaç senedir, eksiklik de hissetmiyorum. En güzeli, sakin sessiz huzurla girmek...

      Sil
  8. Ya ağzım kulaklarımda okudum ve keşke bende olsam hatta komşusu olsam falan diye iç geçirdim :) Bende yeni yıl kartlarımı aldım.Heyecanla yazmayı bekliyorum, yani birazcık duygusal ilhamm :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hihi bak yine blogger kooperatifi diyorum ;)

      Sil
  9. Ayyy bende paketlerimi yaptım çoktan. Yakın olduğum arkadaşlarıma küçük küçük paketler hediye etmek beni çok mutlu ediyor. Onların resmini de çekeyim unutmadan. :)

    YanıtlaSil
  10. Annem oldukça dindardır, yeniyıl kutlamalarıyla işi yoktu ama babam çocukken mutlaka yılbaşı gecesi büyük bir hindi alıp pişirtirdi anneme. Bize de envai çeşit kuruyemiş, çikolata vb. alır kardeşime ayrı bir sehpa bana ayrı bir sehpa koyar tv seyrederdik yılbaşı gecesi. şimdi özel şeyler yapmayız. arkadaşlarımızla yeni yıl gecemiz olacak yakında :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hihi yeni yılın dinle ne alakası var ama işte anlat anlatabilirsen, noel 24 Aralık'ta kutlanıyor, yeniyıl 31 Aralık'ta :) Ben yeni başlangıçların neşeyle başlamasından yanayım ama öyle partiler, eller havaya, aşırı hediyeler falan bana göre de değil.. Ailemle, sakin, genelde de son 2 saat uyuyarak :))))

      Sil
  11. Güzel etkinlikler bunlar. İnsanlarla bir araya gelmek ve sohbet etmek güzel şeyler.

    YanıtlaSil