8 Mayıs 2020 Cuma

Ağaç ev nasıl yapılır?

Terapist olmasaydım, marangoz olmayı çok isterdim! Daha çocukken, sahilde bulduğum ufak tahta parçalarından (ananemin en kıymetli bıçaklarını mahvetmek pahasına) oyarak, küçük kayıklar yapmayı çok severdim. Yumuşak bir tahtaya şekil vermek, onu eğip bükmek ve bir eşya ya da sanat eseri haline getirmek beni mest ediyor.

Meselâ IKEA'dan eve gelen (ama mutlaka tahta olacak!) eşyanın kutudan çıkıp birleştirilmesi gibi basit şeyler bile, bana çok büyük keyif veriyor. En son 250cm'lik gardrobu tek başıma yapmaya kalkıp, tabii altında kalma hikâyem var (çünkü, öhöm, nihayetinde 47 kiloluk bir cüceyim ben) ama onu karıştırmayın.. Kuyruğu dik tutmak adına, başarılarıma odaklanalım :))

Üniversite için tek başıma yaşamaya başladığımda, kağıt üstüne çizdiğim tamamen kendi tasarımım olan planla, babamın marangozuna gidip siparişimi vermiş, tam istediğim gibi (ama tabii 150kg'a yakın - hesaplama hatası) simsiyah kocaman bir orta masası yaptırmıştım. Masanın üstü kalın kesme camdı ama içi derin bir oyuktu ve ben bu bölmeye, yıllardır daldığım çeşitli denizlerden topladığım kestane kabuklarını, deniz canlılarından kalan iskeletleri koymuştum. Bu masa (120x120x40cm'dir), gerçekten uzun süre övünç kaynağım oldu, hâlâ da annemlerin evinde duruyor.


Sonrasında ufak tefek başka işlerim de oldu. En son şu kuş evini yaptım geçen hafta.. Kendim kestim çaktım, hazır değil. Çocuklar da boyadı. Uyduruk ama fonksiyonel.. İçine bulgur koyduk biraz, henüz gelen giden yok ama umutla bekliyoruz. Belki sallandığı için korkuyorlar, duvara sabitlesem daha mı iyi olur bilemedim ama ağaçta salıncak gibi sallanması hoşuma da gidiyor...

Neyse. Şimdi nereden aklıma geldi bunlar anlatayım. Internetten bahçe için fikirler bakarken şunu görmeyeyim:


Delirdim.. Delirdim! Ah dedim, bir atölye kursam kendime. Araç gereç alsam. Marangozluğa soyunsam bu yaşta, kadın başıma demeden. Öğrenebilir miyim acaba, internetten kurslarla olur mu? İlle ustasından, mekânında mı alınır çıraklık? Ne bileyim bir oyun evi yapsam meselâ (içinde 1 defa bile oynamasalar tabii). Ya da hep hayalini kurduğum Alfresco ya da Toskana tarzı da denen, ağaçların altına konabilen, en az 10 kişilik (çünkü keşke kocaman bir ailem olsaydı; 2 çocuk bana çok az..) hem yemek yiyip hem de sohbete doyamayacağımız kocaman bir yemek masası yapabilsem şöyle muhteşem:


Ya da yaz gecelerinde bir sürü yastık, bir sürü mum falan eşliğinde kitabını alıp gömüleceğin söyle bir alan..

Hayâl olarak kalmasa! Marangozluğa gerçekten çok özeniyorum ama tepsi yapma, ahşap süsler yapma değil de bildiğin ahşap mobilya marangozluğuna özeniyorum.. Bir de ne kadar bedensel güç ister, benim boyutlarımda bir kadının marangoz olması imkânsız mıdır? Bir araştırsam mı acaba? Bilen ya da tanıdığı marangoz olan ve bu konuyu sorabilecek olan var mıdır?

Değerli linkler:
DIY Ağaç ev planları ve fotoğrafları şu linkte, şahane: https://morningchores.com/playhouse-plans/
Bu linkte de şahane :D Üstelik sadece ağaç ev değil, çeşitli mobilya planları!!! https://www.thesprucecrafts.com/free-playhouse-plans-1357134

26 yorum:

  1. kuş evinin ön ve arka tarafına (hatta sizinkinin dört tarafı da açık, dört tarafına da olur) kuşların üzerine tüneyip başlarını içeriye rahatlıkla uzatabileceği tünekler yapmalısınız. kuşlar konacak yer bulamadıkları için muhtemelen kullanamıyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, önerinizi uygulayacağım. Ben tepesine konar sonra içine girerler sanmıştım (birkaç kuş baktım evimde) ama haklı olabilirsiniz, yaban kuşlarının "güvenmesi" çok daha fazla zaman alabilir ve tünek olmadan belki güvenemiyorlar..

      Sil
    2. rusyena, haklıymışsınız! dünden beri kuşlar gelip gelip gidiyor <3

      Sil
  2. Tematik kanallardaki ağaç ev falan yapan programların hastasıyım. Ezelden beri de hayalim ağacın üstüne kurulmuş bir ağaç evdi:) Ben de 7 yıl önce mobilyacı çırağının azaldığını ve ünlü bir mobilya şirketinin duyuru yaptığını okuyup gaza gelmiştim ama yaş sınırı uymuyordu:)

    Psikolojiye yakınlık duyanların ağaç ev ve marangozluk sevdası da ayrı bir araştırma konusu:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de çocukluk hayalimdi... Yıkık dökük de olsa keşke yapabilsem.. Bilmem ki, iki kişiden genelleme yapabilir miyiz :D

      Sil
  3. Yeni bir sen yani.Hic fena olmaz. Bence basla denemeye.ne kaybedebilirsin ki ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Atölye falan lazım ama.. İşte anca kuş evi yapabiliyorum..

      Sil
  4. Masa dediğiniz 40 cm yüksekliğinde bir sehpa olmalı:)
    Marangozluk hayalleri güzel. Siz kafaya koyduğunuzu yaparsınız:)
    Ben hayallerimi gerçekleştirdim ama aklım yine hayallerimde kaldı. Ağaç ve taşın mükemmel uyumundan yola çıkarak, bir taş ev yaptım. Ve yine hayalimi süsleyen restoran işletmeciliğine soyundum eşimle birlikte. Şimdi o cennet köşesi ne yazık ki kaderine terk edilmiş durumda. Eski halini https://www.youtube.com/watch?v=Lh6yORFWdEU linkinden görebilirsiniz:)
    Videoda görünmese de evin çatısı özellikle ilginçtir. 80 m2 lik alan kolonsuz geçilmiş, çatı, her biri köşeden çıkıp merkezde birleşen 350 kg ağırlığındaki diyagonal masif ahşap kirişler tarafından taşınmaktadır:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkçem bozuluyor haklısınız, sehpa.
      Hemen bakıyorum! Fakat sizin mesleğiniz "yapı", güven var.. Ben ne yapsam acaba yanlış mı oldu, çökerse.. korkusuyla yaklaşacağım için, çekingenim. Bu işlerde usta çırak ilişkisi önemli..

      Sil
    2. İNANMIYORUM! Hem de en sevdiğim şarkı eşliğinde!
      Manzaraya ayrı, eşinizin o güzel gülümsemesiyle hazırladığı mezelere ayrı, videodan hissedilen kaliteye ayrı bayıldım.... :( Çok ziyaret etmek istedim sizi, çok!

      Sil
  5. 7. sınıf öğrencisi kızım okulda marangozluk dersini seçti. Ödevleri küçük ev aletleri, kutular falan yapmaktı ama ciddi marangoz aletlerini (gönye testere, şerit testere falan) kullanıyor. İsterse daha büyük şeyler yapabilir, burada (ABD) drop-in atölyeler var. Ücret karşılığında aletleri kullanıp istediğiniz şeyi yapabiliyorsunuz.

    Virginia'da oturan ve üniversite hocası üç çocuklu bir arkadaşım garajında dedesinden kalma uyduruk testereyle (uyduruk diyorum çünkü kablosu elli kere kesilip bantla birleştirilmiş) verandasına bir masa yaptı. Sizin fotoğrafınızı koyduğunuz masanın aynısı. Bedensel güce gelince, bu arkadaşım şişman, hiç atletik değildi, onu tanıdığım 15 yıl içinde yürümek de dahil, spor yapmadı (son 6 aydır squash oynuyor, 0 spordan squash'a - biraz çılgınlık var tabii), daha önce böyle büyük bir proje yapmamış. Masayı ilk yaptığında ayakları yanlış birleştirdiği için masayı söküp, aşağıya taşıyıp, tekrar kesip verandaya çıkarıp birleştirebildi. Yazmamışım ama arkadaşım kadın. Marangozluğu o kadar sevmiş ki gitti kendine yeni testere aldı.

    Bence cüsse problem olmaz. Parçalar birleştikten sonra marangoz taşıyacak diye bir kural yok:) Ama bahsettiğim aletler gibileri şart:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kızınız tam benim kafada! :) Ortam ne kadar önemli bu tip hevesleri geliştirebilmek için!

      Sil
  6. O bahçe evine ve yer salıncağı mı desem salıncaklı divan mı desem bilemediğim şeye de vuruldum. Keşke yapsan, hatta yapsan ya <3 Ben de gelsem, yanyana uzanıp yıldızları izlesek sallanarak... Of hayali bile gülümsetti :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Salıncaklı divan sanırım (porch swing diye bakabilirsin). Şahane birşey değil mi? Çok isterdim ben de manxcat <3 ama bizim hayaller biraz cozutuk, matmazel bovary'yi de almamız lazım yanımıza :D Arada kafamıza falan vurması için.

      Sil
    2. Evet ya, aklımızı başımızda tutacak biri lazım bize :D eli sopalı olmalı ki hakkımızdan gelsin :P

      Sil
    3. Ya ben sizi blog dışında da tanıştırmayı çok istiyorum, üçümüz bir zoom vs yapsak mı, soracağım Matmazelin zamanı çok az çok kıymetli..

      Sil
    4. Ben çok isterim, zamanı olursa :)

      Sil
  7. Bahçedeki ahşap eve bayıldım. Madem çocukluktan kalma hünerler var vakit varken hemen siz de deneyin. 44 yaşında fotoğraf ve bloga sarıldım. Ne iyi geldi. Herkesin kenarı köşesinde bir sanatçı yattığına inananlardanım. Hayallerimizin peşinden koşmak lazım..Hoş bir yazıydı, kutlarım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizi severek okuyorum :) iyi yaptınız! biraz araştırayım bakalım belki bir usta-çırak kursu bulurum kendime, tek başıma zor gibi geliyor.

      Sil
  8. İstek ve heves kilometrelerce öteden bile hissediliyor. Ve böyleyse muhakkak el atılmalı:) Neden olmasın ki?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Heves evet :) Gerçekten, neden olmasın, tutanım yok ki..

      Sil
  9. Marangoz Sadece C. Böyle bir tabela olabilir dükkana :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hehe tükkan zor da kendime masa falan yapabilsem ne güzel olur, oturunca çöt diye kırılma riski olmasa :D

      Sil
  10. Burnuma kesilmiş ahşap kokusu geldi, miss. Yaparsın bence sen :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu sabah bir kurs buldum! Bir arkadaşım kendine sıfırdan kayak yapmıştı. Çok tavsiye etti, email yazacağım. Corona bitsin, gerçekten güzel bir hobi olabilir :)

      Sil
    2. Olur bence de. Benim bile aklımı çelmeye başlıyorsun :D

      Sil