19 Ekim 2022 Çarşamba

41: .. kere maşallah derken 42 cort

Bu haftadan kısa kısa:

NAZARA İNANMA, BONCUKSUZ KALMA:

Ne bileyim Kuran'da da var şimdi, inanmıyorum diyemem. Hattâ sanırım tek batıl inancım nazar. O nedenle şunu bir şuraya koyayım, elemtere fiş, kem gözlere şiş de diyeyim. Öyle başlayayım :)) 

Zira Temmuz'dan bu yana (Türkiye'de yaz tatilindeki 2 haftayı saymazsak) ilk defa dördümüz de hasta değiliz, taaaaam: 3 gündür :)))) Başlıyoruz saymaya, gün üüüüç, hastagillerin bir sonraki hastalığı ne zaman geliyor dersiniz? Alalım bahisleri? Belki de bir süreliğine hastalık kotamızı doldurduk ve hakkımızı savdık, olamaz mı? Haydi inşallah.. Maşallah.. 

KAMP:

Minik kızım sınıfıyla birlikte 5 günlüğüne dağlara kampa gideceği sabah, ateşlendi. O kadar mutsuzdu ki, dayadım ilacı vitamini organik tavuk çorbalarını, çocuk 2 günde toparladı. Yani pek de toparlamadı, burnu horhor çeşme gibi (Bursalılar bilir bu benzetmeyi) akmaya devam ediyordu ama o kadar ağladı ve istedi ki gitmeyi, öğretmeniyle de konuşup onay alınca, kıyamadım ve yolladım. 

Kamp, Münih'e 2,5 saat uzaktaki Bischofswiesen'daydı

Evet yahu, 9 yaşındaki minicik kızım ve onun ufak mor bavulu, pembe sırt çantası, oğlanların yataklarına koyup onları korkutmak için götürdüğü plastik böcek koleksiyonu, oturunca pırt sesi çıkartan şaka balonu, ayıcığı, pullu disko elbisesi, pembe simli botları, tavşanlı terlikleri, tekboynuzlu göz bandı, pembe diş fırçası hep birlikte kampa gittiler! Ay çok acaip bir histi.. Bir yanım seviniyor onunla, diğer yanım korkuyor, garipti..

Kızımla 3 gün boyunca iletişim kuramadık (acil durumlar dışında yasaktı), yatağına nevresim geçirmeden tut, her akşam duş almaya, saç taramaya, eşyalarına sahip çıkıp, bavul toplamaya ne yaptı hiç bilmiyorum ama çok mutlu geldi. Sanki üç günde büyümüş gibi de geldi bana....!

Ha bir de bebek nasıl yapılır onu da öğrenmiş...... Zaten bu senenin (4. sınıf) okul müfredatındaydı ama işte 6 ranzalı odada kızlar konuşacak konu bitince birbirlerini bilgilendirmişler. İyi de oldu çünkü ilk regl yaşı ortalaması 10,5 ve ilk cinsel ilişki yaşı ortalaması da 15,5 olduğu için, çocuklarımızı 10 yaşında puberte ve 14 yaşında cinsellik, korunma vs konularında eğitmemiz şart. Ama tabii insan - psikolog da olsa - hep öteliyor daha çok küçük, daha bekleyeyim biraz diye.. Ben bu konuları iki çocuğumla da çok küçük yaşlarından itibaren konuşuyorum, yaşlarına uygun olarak ikisine de bebek nasıl yapılır nasıl ve nereden doğar anlattım ama bir tek işte "herşeyin teorisi" diyebileceğim cinsel ilişki konusu kalmıştı, onu biraz erteliyordum yani daha yaşı küçük, aman biraz daha bilmeyiversin hayatın gerçeklerini diye öteliyordum.. Daha çok sanırım kendim hazır değildim bu konuları konuşmaya. Neyse olan olmuş :) Şimdi bir defa da derste öğretmen üstünden geçerse, tamamdır... Kadın ve erkek bedeni, teorik anlamda cinsel eğitim bu sene verilmiş oluyor. Bir sonraki eğitim yani hastalıklar, korunma yöntemleri vs konuları ise ortaokulda (sanırım 13 ya da 14 yaş) işleniyor. Siz nasıl konuştunuz / konuşmayı planlıyorsunuz?

ya da onu marketten aldığınıza inandırabilirsiniz :P

SANAT:

Bu haftaki evde sanat projemizde ana-oğul başbaşaydık. Oğlan kızdan farklı bizde, daha bebekken bile yaptığı resimlerde "hareket" ve "zaman" mevhumu vardı onun. Karalama sandığım yuvarlak bir şeyin "çalışan ve dönen bir motor" olduğunu söylerdi meselâ.. Onun bu "devinim" ihtiyacını göz önünde bulundurarak, bu hafta uzuuuun bir yürüyüşe çıkıp, sararan yaprakları, bulduğumuz çiçek ve tohumları topladık önce. Sonra onları masamıza döküp, önümüze boş beyaz kağıtlar alıp, dilediğimizce aranjmanlar, yaprak boyama, yaprak ve resim birliktelikleri yaptık. Toplam 3 saatimizi alan bu aktivite ikimize de iyi geldi, aramızdaki oğlan annelerine tavsiye ederim :) Eğer çok güzel bir "eser" çıkarsa ortaya çerçeveleyip odasına asabilirsiniz, inanılmaz gurur duyuyor "sergilenen eser"iyle :))) Çerçevede hava almadığı için yıllarca taze kalabiliyor bu canlı sonbahar renkleri! 

renklerin güzelliği.. <3

İşte böyle. Bizde asayiş berkemâl, peki sizde? Güzün renklerinin ve görece pastırma yazı diyebileceğimiz havaların keyfine varabiliyor musunuz?

Çalışma alanımın güz renkleri <3 
Ön taraftaki alev sarmaşığı çoktan kızıla döndü ama yandaki daha fazla güneş alan bir bölgede olduğundan hala yeşil sarı ve kızıl karışımı, baktıkça mest oluyorum! 

42. haftadan ekleme: Yazdııııım ve daha yollayamadan hop 4. gün ateşli hastayım yine ve ta taaaaam: corona pozitif. Bu sefer ilk ben ;) Gülün gülün, ben de gülüyorum yapacak başka bir şey yok.. Allah beterinden saklasın daha kötü hastalıklar var diyeceğim ama biraz yani yeter artık be kader.. Gelme üstüme bu kadar. 

Söz veriyorum bir iyileşebilirsem kendimi bakıma alacağım! Yoksa böyle gidersek biz bu kışı çıkaramayız be blog :((

Geçmiş olsunlarınızı aldım sayalım yine. Yorulmayın hiç vallahi, ay sonuna topluca yazarsınız :P 

MINDHUNTER:

Şükür ki ilaç denen bir şey var.. İlaç aldıkça gözüm açılıyor. Gözüm açıldıkça Mindhunter’ı izliyorum. Ben çok beğendim. ABD’de 70’lerin başında kriminal psikolojinin doğuşunu anlatan, bu alandaki ilk insanların (FBI ve bilim insanları) karşılaştıkları olaylar sonucunda kendi psikolojilerinin de nasıl etkilendiğini işlemiş olan, aynı zamanda da polisiye diyebileceğim güzel bir dizi. Ayrıca müzikleri şahane, tam 70’ler.. Bu dönemi sevenlere tavsiye ederim. 

;)

Haftanın geri kalanı yatakta ve mindhunter izleyip bir çorba dahi yapamayan kocaya sinir olmakla ve ben ölürsem bu bebeler perişan olacak paranoyalarıyla geçeceği için, bu yazıyı Çarşamba gününden yolluyorum.. Bol şans dileyin de çabuk toparlayayım ve çarçabuk negatife dönüp üstkattaki bebelerime kavuşayım! Artık bu kışın hastalık kotasını da doldurmuş olalım ve bir süre ne olur hiç birimiz hasta olmayalım! Amin amin!

38 yorum:

  1. bu kaçıncı oluyor tam olarak, erken başladınız, herkese tur bindirdiniz corona'da :) Şakası bir yana, seni dinlendirmek için bir bahane olarak gelmiş olabilir, tadını çıkar Ceren'cim <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üçüncü :)) Hakikaten öyle oldu.
      Olabilir öyle, ama görsen o kadar çok iş var ki.... Yatmam lazım ama aklım üstkatta...

      Sil
  2. mindhunter benlikmiş, şu sıra "bad sisters"a takıldım, öneririm. onu bitirince buna başlayayım :)
    senin şu bebelere yaptığın (1) pastalara (2) aktivitelere bayılıyorum :)
    nazara ben de inanırım doğrusu. blogların başına kocaman bir nazar boncuğu mu iliştirsek nedir :)
    son olarak geçmiş olsun, tez iyileş, bir daha da hiç hastalanma dilerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende var valla nazar boncuğu ama aşağıda kalmış :)))))
      Bir daha hiç hastalanmamak zor ama hastalık aralarında 3 gün değil de şöyle 2-3 ay falan olsa, o bana yeter... Daha 3 gün önce başka bir virüsle boğuştuktan sonra corona baya ezdi geçti valla ya...
      Pastalarla aktiviteler güzel di mi.. Ben çocuklarla birşey yaparken bencil davranıyorum, kendim de zevk alacağım şeyleri yapıyorum :)))

      Sil
  3. Çok geçmiş olsun acil şifalar diliyorum. Kızına gıpta ettim, senin gibi doğa ruhu dolu olacak.
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Evet ya o benden daha da doğacı, şimdiden benim bilmediğim ot böcek isimlerini biliyor, merakı var umarım devam eder..

      Sil
  4. C.ciğim, tekrar tekrar geçmiş olsun, ne denir ki?
    Kuzucukların bu ilk gezileri, ilk gece yatıya kalmaları, ilk her türlü hareketi hem heyecan hem korku hem mutluluk veriyor. Adım adım büyümelerini görmek ne güzel his değil mi? :)

    YanıtlaSil
  5. Belki çok sevgiyle yaklaşıyorsun ve gitmek bilmiyorlar ;) Ennnn kısa zamanda sağlığına kavuşasın inşallah ve yavrulara da uğratmadan, sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hihihi kış kış covid kış kış :))) amin çok teşekkürler

      Sil
  6. Ya annem noliy sana, Corona niye bu kadar sevdi seni, Cehennem olsun gitsin, Almanya'da başka adam mı yok? Umarım hafif geçiyordur. Ben kendisini kafa bölgemde konuk ediyorum. Tüm borularım tıkalı ama onun dışında iyiyim, hatta az önce çamaşır astım, artık 8. gün ve yetsin gari. Sana da tez şifa diliyor, bi kocaman sarılıyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay inanamıyorum sana yazdım ve şimdi buraya gelince... okuyunca.. bu kadar olur ya, bu virüs bize ne yapıyor leylak'ım, çamaşır astıran bi virüs bu :))))) ben de astım çamaşır ama sonra başım döndü geri gittim yatağa...
      Bu 3. covid ama hepsi farklı geçti, hepsi ayrı varyant demek ki, ilki kitap gibiydi kırıklık, boğaz ağrısı, nefes darlığı, akciğerde baskı, tat ve koku yitimi. ikinci omicrondu, aşırı baş ağrısı, sırt ağrısı sonra halsizlik o kadar ama 15 gün sonra tromboz (asprin al leylakcığım unutma). üçüncü neyse bilmiyorum koku tat yok, ateş var, öksürük var, kas ağrısı var başka bir şey yok şimdilik.. inşallah ağırlaşmaz, ilaç alıyorum 8 saatte bir ateş düşürücü normal :) bir de günde bir asprin. koca çorba yapıyor heyecanlıyım.....!

      Sil
    2. Aspirin alıyorum, Coraspin günde bir tane ve ayrıca vitamin kürü, bıktım yalnız. ilaç deposuna döndüm, öf ki öf...

      Sil
    3. :)) bana da eşim zorla veriyor, bana kalsa vücut yener gerek yok kafasındayım ama sürünüyorum öyle olunca da..

      Sil
  7. Aha ha ha... Kem gözü başka yerde arama. Bence nazarı kendi kendine değdirmişsin. Şaka bir yana gelmiş geçmiş olsun. 😯😉

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) benim nazarım hiç değmez ki… valla hiç.. teşekkürler ama

      Sil
  8. Hay allah ya çok geçmiş olsun. Bağışıklık falan olmuyor muydu aslında, daha da yeni corona atlatmıştınız üzüldüm.
    Güzel kızçenin kampı ne kadar da güzelmiş. Kampa yanında götürdükleri de pek şahsına münhasır. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Varyantlar çıktığından beri maalesef bağışıklık tek varyanta olduğu için (aşı da o nedenle yenileniyor sürekli) maalesef 2 hafta arayla bile geçirilebiliyor.. Ben Temmuz sonu geçirmiştim en son.. :/
      Hehe evet ilginç biri, kamp güzel geçmiş neyse ki. Mutlu ve yorgun döndüler.. :)

      Sil
  9. Çok geçmiş olsuunnnn. Kamp olayına bayıldım yalnız. Biz burada çocukları bakkala gönderemez olduk.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya sorma çok üzülüyorum, neden öyle olduk :((( Kimse kimseye güvenemez oldu. Benim yıllar evvel bir bloğum vardı anne bloğu, orda yazmıştım kızımı babası yıkıyor diye. Vay sen nasıl izin verirsin bir erkeğin kız çocuğunu yıkamasına diye bir daldılar bana :)) Hatta ondan birkaç gün sonra tefadüfen bir ünlü instagrama mı ne koymuş kızıyla küvette oynuyorlar, edep yerleri falan gayet örtülü ama adamı linç falan etmedikleri kaldı.. O anda dedim yok bu insanların psikolojik durumları normal değil. Düşünsene yatağındaki adama güvenmiyorsun, çocuğun babasıyla bedensel bağlanma ilişkisini sakıncalı hatta yanlış buluyorsun, çok acı.... Bunun nedeni medyanın olayları alevlendirmesi bence çünkü sapıklık her toplumda aşağı yukarı aynı orandayken bizim toplumda coşmuş olmasını ben başka türlü açıklayamıyorum. dizilerle normalleştirildi, haberler sürekli vahşet, korku kültürü oluşturulması için. sonuç bu oldu.. bir taraf aşırı korkuyor diğer taraf sapıkça saldırgan... çok acı çok!

      Sil
    2. Bazen öyle anneler görüyorum ki çocuk bir yerde geziyor, annesi asla dönüp bakmıyor nerede diye. Ben resmen gidip çocuğun başından ayrılmıyorum, annesi gelene kadar. O derece endişeli oldum yani. Ama şart mı, çok şart bu durumda...Acayip üzücü hemde çok yıpratıcı....Ve sen sonuna kadar haklısın.

      Sil
    3. Aman bence yapma onu sonra ters bir laf eder o ilgisi başka yerde olan anne, üzülürsün, gerek yok.. Bir defasında başıma geldi de ondan diyorum :)) Artık uzaktan gözümle izliyorum çaktırmadan. Ah şu içimizdeki tüm dünyaya annelik yapmaya kalkmalar.....

      Sil
  10. Çok geçmiş olsun. Bende çocukların cinsel eğitim kısmına takıldım:) İki oğluma her yaş döneminde yaşlarına uygun olarak merak edip öğrenmek istedikleri cinselliğe ait bilgileri anlatmışımdır. Tabi, nasıl ve ne kadarını o yaşta anlatmam gerekir diye araştırmış, okumuş ve danışmışımdır. Ancak bu bilgileri kendilerinde tutmalarını ve konu gündeme gelse de çok konuşmamalarını da tembih etmeden duramadım. Çünkü bu toplumda hala cinsellikle ilgili herşey ayıplı, utanılacak olmasa dalga geçilecek bir konu. 13 yaşındaki oğlumun geçen seneki ders programında kadın ve erkek fizyolojisi varmış ve ders sırasında çocuklar bol bol dalga geçmişler. Oğlum bu tepkiyi anlamakta zorlanmış ve "zaten anlatılanları ben biliyordum" diyor. Sağlıklı cinsellik zamanında doğru bilgiyle olur. Doğru ve yaşına uygun bilgiyi vermezsek sapkınlığa gidecek yolu da açmış oluruz diye düşünüyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru düşünüyorsun Fatma, keşke herkes senin gibi bilinçli olsa.. Okullarda var bu eğitim ama çok üstünkörü geçiliyor, çocuklar yanlış öğreniyor ve bir çok yanlışın önüne geçilebilecekken sırf bu konuları konuşmaktan çekindiğimiz için çok daha acı sonuçlarına maruz kalabiliyoruz.. Ben çok önemli buluyorum bu konuları çok küçük yaşlardan itibaren konuşmayı, çocuğun soruları üzerinden, onun öğrenmek istediklerini yaşına uygun ona anlatmayı.. Tebrik ederim seni..

      Sil
  11. Mindhunter çok güzeldi ama devamı gelemedi bir türlü.Geçmiş olsun merak ettim;tat koku gidiyor mu yoksa değişti mi etkileri hastalığın?demiştim dur yukarda anlatmışın Leylak Hanıma:)eniştenin çorba birşeye benzedi mi?çocuklar konusuna gelince; regli anlattım oğluma ama ne kadar anladı bilemiyorum.Cinsellik yaşı o kadar düşmüş mü yahu oyy:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çorba yerine sipariş spagetti bolonez geldi önüme diyeyim başka konuşmayayım :P Doydum şükür diyor geçiyorum.. :))
      Cinsellik yaşı 12'lere kadar düşmüş, bu ortalama.

      Sil
    2. Bu arada Mindhunter'ın devamı sanki yok gibiydi ya biterken, yani çok açık değil miydi... ;) Spoiler vermeyelim. Hoş netflix bu, biten diziyi diriltir hakikaten, haklı olabilirsin....

      Sil
    3. oyyyy koca diziyi 2 günde bitirdiğim ortaya çıktı :))))) maalesef öyle oldu evet tam 19 saatlik diziyi 48 saatte bitirdim, rekor olabilir :P yatakta birkaç günüm daha var gibi gözüküyor, şule bad sisters'ı önerdi, başka öneri varsa alayım?

      Sil
    4. oralarda hava burası gibi kapalı soğuksa içini ısıtsın diye "the durrel"ı izle derim izlemediysen birde tavuk suyuna çorba yapmak isterdim oralara yakın olsam.sen kendine benim için pişir tamam mı?

      Sil
    5. teşekkürler. tamam :)

      Sil
  12. Tamm okuyum bitireyim hemen bir maaşallah diyeyim diyordum kiii, pozitif olduğunu okudum. Bence bir kurşun döktürelim artık size ailece, ah kıyamam ya :(

    Bütün yazıda dönüp dönüp geldiğim yer sonbaharlı kısım oldu. Nasıl seviyorum şu renklerin ahengini.. Daha öğleyin son sıcak havadır deyip bir keyif daha yaptık arkadaşlarla ama inşallah son sıcak hava değildir :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayaklanayım kurşun değil de, ananemin nazar duası vardı, tuzla başımızda çevirerek okur sonra tuzu ateşe atardı, onu yapacağım..
      Ben de çok seviyorum ve bitmesin istiyorum! Bazen kış geç geliyor ama bu sene ayva da çok yahu :P
      Bir de yazmışım batıl inancım yok diye :))) Olsa nasıl olacaktı acaba?

      Sil
  13. Geçti geçti ..

    Vücudumuz diye bir yayın vardı. Metehan'ındı ama o ne kadar okudu bilmiyorum. Bilgehan sanırım üçüncü sınıftaydı bir gün geldi " Anneee ben bebek öpüşünce oluyor sanıyordum meğer sıkı sıkı sarılınca alttan oluyormuş" diyerek bizi şok etti :D Hahaha, iyi oldu , bişi anlatmak zorunda kalmadım :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hahaha hem de yemek masasında ya da misafirlerin ortasında yaparlar değil mi! bi'şi öğrendim hemen söylemem lazım :))
      benim annemle babam doktor, ben bebek nasıl yapılır en yakın arkadaşımdan tam 12 yaşımda öğrendim!!! baya da dalga geçtiler :))) o nedenle ben erken başladım çocukları eğitmeye.. yoğurdu üflemek..

      Sil
  14. Çok geçmiş olsun. Çalışma alanınızı arkaplan yapasım geldi :D Harika. Berbat görselli bir kitaptan öğrenmiştil ilkokul sıralarında.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bugün dayanamadım birkaç yaprak koparttım, neredeyse zeytinyağlı dolma yapıp yiyeceğim :))) O kadar güzel ki rengi, yarısı kırmızı yarısı sarı bir kısmı yeşil...
      Bu arada demek Johnny saykodelik müzik yapıyormuş ha!?

      Sil
  15. Ceren senin bir de seyahat blogun vardı, ona baktım tekrar okumak için ama bulamadım :( Acaba duruyor mu? Ne güzeldi o :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba evet duruyor: https://cerenmus.blogspot.com/
      Bu da Afrika Seyahati tam metin: https://cerenmus.travellerspoint.com/
      Bu bloğa da seyahat yazılarını ekledim aslında "seyahatlerim" kısmında bulabilirsiniz.. :) Çok teşekkür ederim ilginiz için - keşke bir de rumuz bıraksaymışsınız da ismen yazabileymişim :))

      Sil