3 Ekim 2022 Pazartesi

39: Eylül biterken..

Eylül bitti ama ben de bittim sevgili dostlar. Son 10 günümün özeti budur:

daha bunun arka tarafı da var, 
iş ve özel hayatla ilgili maddeler :))

Evet, efsane liste neredeyse bitti! F. covid olup alt kata yerleşince, çocuklar da okula başlayınca, benim projelerim de Ekim'de başlayacağı için, bulduğum bu boşlukta karıncalar gibi iş yaptım! Fakat nasıl güzel bir ferahlık a dostlar... Ev misler gibi, dolap içleri, pencereler, duvarlar her yer pırıl pırıl ve evde tek bir fazlalık, eskimiş kullanılmayan süs püs yok, her şey minimalist ve yerli yerinde. 

evdeki en sevdiğim köşelerden biri.. 
o legoların tozu nasıl alınacak: çocuklar oynarken 
:)) tabii eşim yokken, yoksa inanılmaz geriliyor! sorarım size: lego sanat mıdır, oyuncak mı??

Bahçe de sonbahara hazır, çimi biçtim, gümreli tohumla kış öncesi güçlendirdim, yazdan kalan çiçek tarhlarımı söküp, güllerin ve berry'lerin budamasını yaptım. Sonra yaz boyu topladığım akşam sefalarının, sümbüllerin ve nergislerin tohum ve soğanlarını saksılara dikip onları kış ortasına dek garajda ılık ve karanlık bir ortamda uykuya yatırdım. En son da boşalan saksılarıma yeni sonbahar çiçekleri aldım, rengârenk! Ay içim açıldı, ne iyi geldi..

Ev ve bahçe bitince, evdeki çalışma masama kuruldum ve danışanlarımı planladım, aklımda kış boyu sürecek yeni ve çok heyecanlı bir proje var, onun hazırlıklarını yaptım. Sonra çocukların spor programlarını ayarladım, evin ve bizlerin kışlık giyecek, yiyecek, malzeme gibi eksiklerini giderdim. Akvaryuma su bitkileri, bir hafta sonra da ilk salyangoz ve karideslerimizi aldım. Bu bitkilerin ekosisteminin kurulması ve karideslerin sosyal hayatının (!) oturması için de bir 10 gün bekledikten sonra balıkçıklarımızı seçmeye gideceğiz! Fakat şimdi bile ışıl ışıl, sanki içinde balık varmış gibi geliyor bana, suyun ve nazlı nazlı salınan bitkilerin görüntüsü, utangaç kiraz karidesin ve hiperaktif amano karideslerinin hallerini izlemek insanı nasıl rahatlatıyor..

Salı sabahı koca'fendi 8 günün ardından negatife dönünce, ofise gitmeye karar verdi. 7.30'da çocukcağızları, 8'de onu uğurladıktan sonra, bir zil takıp oynamadığım kaldı, o'kkadar mes'udum blog. 

Çarşamba kızımın okulla ilk yüzme dersi vardı. Yemin ediyorum bu Almanlar manyak, yüzlerine de söylüyorum. Şimdi ilkokuldaki spor dersinin üç hedefi var: çocuk yaşı çarpı dakika kadar (9 yaş 9dk) ara vermeden koşacak, çocuk stilli yüzecek, çocuk bisiklet ehliyeti alacak. Triatlona çocuk yetiştiriyoruz adeta! 

Tamam güzel, spor bence de önemli.. Sonuçta Almanların vücutları ve dayanıklıkları ortada.. Fakat yüzme dersi hava ısısı -10, -15'i bulan kış dönemi ve okul dışı havuzda mı yapılır? Onu geçtim, sabahın köründe (8-10 arası) mi yapılır ve sonra çocuklar (bone giyseler de biliyorsunuz yani o bone iki dalmaya bakıyor) ıslak saçla (çünkü saç kurutma makinası zaman kaybettirdiği için yasak) önce otobüsle okula gelip sonra üstüne 3 saat daha ders mi dinlerler? Hani onu da geçtim corona nedeniyle sınıf camları da açık.. Ayh delireceğim! Bari son derse koysaydın alırdım çocuğumu mis gibi ısıtırdım evde.. Velhasıl bi ben tavuk anneyim sanırım, kimseden ses çıkmadı, ben de sustum oturdum. Çocuğun kendisi de bikinileri, parmak arası pembe terlikleri çekti, gitti.... Ay bu sene bana huzur yok! 

beterin beteri de var tabii.. amazonda.
bunu çocuğuna alan velinin akıl sağlığından şüpheliyim..

Haftasonu Cts Oktoberfest'e gittik. Dirndl ve Lederhose'lerimizi çıkarttım, ütüledim. Foto eski ama ben hep aynı :))) 

Dirndl'ın fiyongu komik hikâye bak; sağdaysa evli ya da biriyle birliktesin, soldaysa biriyle birlikte değilsin, arkadaysa dulsun, öndeyse bakiresin ya da kimseyle ilgilenmiyorsun (küçük kız çocukları için de önde fiyonk geçerli). Eğlenceli millet vesselam.. Fiyonktan al mesajı.

bavyeralı gelin :))

Pazar günü en ufaklığımızın doğum günü vardı. Geçen seneden beri bir akvaryum tutkusu başladı kendisinde (zaten akvaryumu aldıran da o bitmeyen ve geçmeyen tutku oldu), bu seneki doğumgünü teması o nedenle balıktı :) Her sene berbat görünen :P ama içinde ne olduğunu bildiğim %100 el yapımı pastalar yapıyorum biliyorsunuz çocuklarıma :))) Bu seneki fena olmadı sanki. Tek yuvarlak kekten yapılıyor, çok pratik ve içinde 1kg çilek var, isteyene tarif yollarım. 


Gelelim haftadan kendime kattıklarıma:

- Elektronik müzik sevenler için Spotify'da harika bir liste keşfettim, her hafta yenileniyor, adı: Organic Techno. Enfes bir çalışma müzik listesi, tavsiye ederim. Onun dışında yine sıradan dinlediğim Can Kozanoğlu Mirgün Cabas'a bir de Fularsız Entellik'in son bölümünde konusu geçen Deniz Özturhan'ın Olumlu Dünya'sından birkaç bölüm eklendi ve elbette sevdiğim terapistlere ait podcastlerin son bölümlerini de dinledim.

- Momentos'cuğumun önerdiği ve sağolsun linkini bile bulup yolladığı şu filmi çok çabaladığım halde izleyemedim, halbuki Tilda delisi olduğumu ve ne yapsa izlediğimi bilirsiniz.. Hiçbir link çalışmıyor, bilgisayarım "riskli" diyip kapatıyor. Sanırım Almanlar korsana çok iyi bir çözüm bulmuşlar :) Ama onun yerine nefis bir Polonya filmi izledim "The Hater". Film, takibi biraz ağır bir film ama konu çok güncel ve maalesef sosyal medya sonrası tam olarak dünyanın geldiği şekil bu, fazlası var azı yok. Polonyalı yönetmenleri ve filmlerini zaten severim, bunu da sevdim. 

- İlk keşfettiğimde kitap yorumlarını çok sevdiğim ama sonra "ben"i fazla kaçmış yazılarında resmen kadın düşmanı alt metinlerine daha fazla dayanamadığım ve takipten çıkarttığım bir blogger'ın (kimmiş kimmiş, hehehe dedikodu size) sürekli bahsedip durduğu ve maalesef bu ay içinde kaybettiğimiz Javier Marias'ın iki kitabını okudum, oldukça etkilendim. Biraz dinlendirip ilerleyen zamanlarda Tortu'ya yazacağım.  

sevgili tortu.. :)

Bu arada şükür tromboz sorunum da geçti, baya ağrılı ve sıkıntılı 10 günlük bir süreçti. Doktor "genelde covid sonrası birkaç haftada olabiliyor" dediyse de, yahu covid olalı 3 hafta oldu, bilmem ki ondan mıdır? Yakın bir arkadaşım üstelik yaşıtım, aynı dönemde beyin kanaması geçirdiği için, valla trombozla kaldığıma şükrediyorum, bu 40'lı yaşlar, pıhtıların damarları tıkaması falan olayları sıkıntılı. Kafada olmadığına şükür..... Hoş kafa da normal çalışmıyor, bi baktırmalı belki de..

Bu hafta da böyle geçti. Hattâ ay sonu geldi.. Önümüz Ekim, tam aşık olunacak mevsimler sevgili arkadaşlar dikkatli olun :))) Tam üşütülecek diyeceğimi sandınız di miiii. Vallahi Ekim'de insan kendine mukayyet olmalı, doğa bir Nisan'da bir Ekim'de insanı renkleriyle, kokularıyla bir sallayıp silkeliyor, Ekim'de aşk başkadır ama kışın da buz gibi havada aşk acısı gayet çekilmez olabilir, ailenizin psikoloğu olarak benden uyarması.. Haydi herkese sağlıkla, neşeyle keyfini çıkartacağı güzel Ekim'ler olsun!

39 yorum:

  1. Sevgili psikoloğu yapacak işleri sıralayınca ne çok tıpkı ev taşıma diye düşündüm. Genç olunca farklı oluyor. Tebrikler sana aynı zamanda geçmiş olsun. Bende üç tane var üçünün düzenini düşününce stres oluyorum. Düşünmeden işe girişme olayı daha iyi. Benim fizyolojik yaşımı göz önüne ben almamaya çalışıyorum. İyisi kendime bu işleri yaptıktan sonra tatil veriyorum. Sende minik kaçamak yapardın. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu sıra yapamıyorum, annem diz ameliyatı olacak onun için Türkiye'ye geleceğim, bol bol iş yapıyorum evi ve çocukları düzene sokayım ki yokluğum pek anlaşılmasın umudu....

      Sil
    2. Geçmiş olsun ne zaman olacak o arada oğluşunun doğum günü kutlu olsun. yanlış anlamamışım değil mi. Sevgiler. Peki aynı durumda eşin olsa nasıl davranırdı?

      Sil
    3. Bilmiyoruz henüz, doktor meslekdaşı ve yakın arkadaşı olunca son dakikada gel abla yarın boşum yapalım diyecekmiş :)) Annem haklı olarak korkuyor tabii.. İnşallah ni işe yararım.
      Hangi durumda eşimi sordun? :))) bi gülme geldi

      Sil
    4. Sen tortuyu oluyor musun? Bugünkü yayınıma zamanın olunca bir bak derim.. Ah biz kadınlar!

      Sil
  2. :) Lego oyuncak derdim fakat sizinkileri görünce sanat olduğuna kanaat getirdim.
    Ne güzel yapmışsınız evi öyle derleyip toplayıp okurken ben bile ferahladım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnan hiç anlamıyorum, terapi bile olabilir.. :P

      Sil
  3. ben senin bu pastalarına hayranım, bak diyeyim. bence çocuklar da ömürleri boyunca hatırlayıp şükranla anacaklar ev yapımı pastalarını, eminim :)
    ekimle ilgili ben de aynı şeyi düşündüm. çok şahane bir ay değil mi yahu? renkler çıldırtıcı güzellikte gerçekten.
    bu arada bavyeralı gelin harika görünüyor ama benim gözüm, itiraf edeyim, o taşıdığı tepside kaldı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hihihi sorma! Valla bi çocuk 3 tabak yedi tombiş de değildi, fena olmamış bu durumda sanki :))))
      Sen seyahat planı dedin de, gelsen(iz) valla o tabağın aynısını aynı kıyafetle sunarım size :)

      Sil
  4. Sevgili Ceren, yaşam enerjine bayılıyorum. Akvaryum muazzam gözüküyor. Ev sahipleri eminim ki memnun kalır.
    O güzelim çiçekler minik balkonumuza çiçek doldurma güdümü perçinledi. Akşam sefa kelimesini bile okuyunca içim yumuşadı. O ne güzel kokudur.
    Deniz kızlı mayoya çok güldüm:D

    YanıtlaSil
  5. Harika işler ortaya çıkarmışsın kolay gelsin. Bu arada geçmiş olsun. izleyemediğin filmi merak ettim bende bir araştırayım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, ama siz kimsiniz yahu? :) Bir rumuz bıraksaydınız keşke..

      Sil
    2. niye böyle çıktı anlamadım ben yüreğimin iklimi google kimliğimde açık üstelik.

      Sil
    3. <3 tekrar geldiğin için teşekkürler! Ben de anlamıyorum bu blogger’ı artık… Karman çorman. Suyu kaynıyor mu ne!

      Sil
  6. Nice güzel yaşları, sağlıkla geçen günleri olsun! Ay Ceren benim bir takipçim gitmiş yoksa sen misin ? Marias 'ı da öneren benim ama kadın düşmanı değilim . Ama demeden de duramadım şimdi :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))) Buketciğim ya alemsin niye gideyim senden? Sen gizliden kadın düşmanı mısın!? Hayır şekerim yahu.. Marias son zamanlarda öneriliyor sıkça. O 1 kişi benden de gitmiş, bazen insanlar bloggerdan siliyorlar kendilerini, ondandır bence.

      Sil
    2. Bu arada bu vesileyle yine belirteyim, ben takipçi listenizde görünmüyorum çünkü google hesabım kocaman adım soyadım kişisel fotoğrafım emailim neredeyse ev adresim falan herşeyim ortada :) Bir türlü de değiştiremedim. Yorumlarda o çıkmıyor, Sadece C. ve başka foto çıkıyor ama takip edeyim deyince başka kimlik çıkıyor. Bunu düzenleyemediğim için herkesi "gizli takip" yapıyorum yani takipçi listesinde görünmüyorum ama ordayım, kusura bakmayın lütfen.. Bazen bazıları ekliyor, ben onları eklemedim sanıp geri takipten çıkarıyorlar, o da ayrı saçmalık ama işte bazı insanlar öyle.. Yine de bu yorumun altına yazmak istedim beni çok rahatsız eden ve bir türlü düzeltemediğim bir dert bu!

      Sil
    3. Şimdi okuyorum yorumlarını. Ben de yıllardır yazarım şu bloğu ama ne nasıldır çözemedim. takipçi listemde kim var yok bilmem hem bilsem ne olur. hiç anlam vermem kısasa kısas takipleşmeyi. ben sevdiğim, beğendiklerimi takip ederim, karşı taraf isterse yapar. ne garip işler işte.

      Sil
    4. ya evet herkes farklı işte... bazıları çok rakamlara bakıyor, hayatta herşeyi karşılıklı görüyor, bir nevi alışveriş gibi düşünüyor insan ilişkilerini.. o nedenle de doyum alamıyor mutlu olamıyor..

      Sil
  7. Ben böyle upuzunnn yazıları çok seviyorum, hazır yanımda çayım da vardı, sanki sen anlattın ben dinledim gibi tadını çıkararak okudum :) "Pastadan da bir dilim olsaydı keşke" diyerek iç geçirdim hatta :)

    Bu arada o tiklediğin liste beni büyüledi, hayranım ben yanları tamamen işaretlenmiş bu listelere yahuuu, azıcık da bana el versen olmaz mı ki Canım C.ciğim? :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Susamayanlar… :))
      Ay ben çok iş bitiriciyimdir yeter ki listeleyeyim ve yanına zaman yazayım, yoksa yapamıyorum. Kağıda geçince birden bir güç geliyor sanırım

      Sil
  8. Nice güzel yaşlar diliyorum. Tüm fotoğraflara defalarca baktım, Bavyeralı geline bayıldım, yaptığın karınca misali işlere hayran kaldım, sevgilerimi bıraktım, gidiyorum <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler hoş geldin ne güzel moraller verdin!

      Sil
  9. Nice yaşlara eşe ve anneye geçmiş olsun. Enerjin bol olsun yaş itibariyle artık o enerji yok bizde. Hülya

    YanıtlaSil
  10. L. ye nice mutlu yaşlar diliyorum. Hallettiğiniz işler için de tebrik ediyorum, ev işi yapmak çok tatsız bişey :( Ayrıca hepinize geçmiş olsun 💐 Yazılarınızın hepsini muhtemelen okudum ve tüm doğum günü yazılarını da tabii, her seferinde de o pastalar ağzımı sulandırdı, tadını hayal ettim ve sonu genelde tatlı almakla bitti, sanırım bugün de öyle olacak🥲😬 Pastanın tarifini almak çok isterim. Sevgiler, Tuğçe.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tuğçe güldürdünüz beni :)) Ben de tatlıya hayır diyemiyorum hatta anayemek sevmem, salata ve tatlıyla ömür geçirebilirim sanırım!
      Tarifi vereyim. Kek için 5 yumurtanın beyazını ayırıp 160gr şekerle iyice karıştırıyoruz sonra sarısını ekleyip 40gr nişasta, 40gr un ve 200 gr çekilip toz haline gelmiş badem ve az bir pinçik tuzla (dengelenmesi için) iyice karıştırıyoruz. 160 derece fanlı fırında 40dk pişiriyoruz.
      Kedi iki ya da becerebilirseniz 3 kat olacak şekilde kesin.
      Kekin katları arasına 1 kg çileğin (tabii mevsiminde tadı çok farklı oluyor ama donmuş da yapabilirsiniz belki, donmuş hiç kullanmadım bir internette araştırın belki daha az gerekebilir sulu olacağı için) 650 gramını blenderdan geçiriyorsunuz, 350 gr ise elinizde doğruyorsunuz (ağza taneler gelsin diye). 60gr şeker ilave ediyorsunuz. 5 yaprak jetatin (dr ötkerin var) 10dk soğuk suda bekletiyorsunuz sonra elinizde nazik nazik ufalayıp çileğe ekliyorsunuz bu kısım önemli eğer jelatin olmazsa puding gibi olmuyor eriyor, isterseniz içini çilekli pudingle de yapabilirsiniz zor gelirse, olmadı çilekleri içine ayrıca doğrarsınız kolay versiyon bu.. Ama tadı fark ediyor tabii. Çilekli karışıma ek olarak 1 paket vanilya şekeri 500 gr da krema ekliyorum.. Puding haline gelene dek makinayla karıştırıyorum. Burada bir püf nokta daha var, bu kremayı birkaç saat önceden hazırlarsanız hatta bir gece önceden bile olabilir, sertleşiyor, sertleşince çok daha güzel oluyor ve daha kolay sürülüyor kekin içine. Ben genelde kremayı geceden yapıp keki sabahtan yapıp akşama doğru sunuyorum, böylece kek de içindeki krema da tam kıvamına gelmiş oluyor. keki yaptıktan sonra valla krema işinde ben çok beceriksiz olduğum için dr ötkerin pasta kremasını kullanmaya başladım son iki yıldır ama internette "butter cream" tarifi diye bulabilirsiniz (ben beceremiyorum nedense su gibi oluyor!) bu kremayı ikiye ayırdım beyaz ve organik gıda boyasıyla mavi yaptım, balığın başı beyaz gövdesi mavi güzel oldu.. Üstünü keyfinize göre süslersiniz :) Ben m&m kullandım biraz da kakao serptim.
      kekten balık yapmaya gelince; yuvarlak kekimizi üstünden ve altından tek bıçak darbesiyle kesersek elips oluyor ya. Elimizde de iki parça "yeni ay" şeklinde kek kaldı hani. Onlardan biri hemen yan çevirirseniz kuyruk oluyor. Diğerini de ikiye keserseniz alt ve üst yüzgeçleri yapıyorsunuz yani çok pratik :) Güle güle yapın, afiyetle yiyin! Çok sevgiler..

      Sil
    2. keki yaptıktan sonra diye başlayan kısımda cümle düşüklüğü olmuş, yani içindeki krema değil üstündeki krema ayrı yapılacak ya... onu dr ötkerin butter cream'inden hazır yapıyorum demek istedim.. :)) hızlı yazdım karışık olmuş umarım anlaşılmıştır..

      Sil
  11. Bir anda herşeyi düzene oturtma hızına bayıldım ♥ Amma velakşn o rahatlama köşesine ayrıca bir bayıldım ♥
    Lego kesinlikle oyuncaktır benim için heheee :))
    O filmi hemen listeye aldım, fragman büyüledi beni ;)
    Balıklı pasta şahane gözüküyor. Seneler seneler önce ben de balık bir kek kalıbı bulup doğumgünü yapmıştım. Bizim en ilginç pastamız sanırım yılandır hahahaaa :) Çocuklara göre şekil almk insanı yaratıcılığa sürüklüyor :)
    Koca koca öpücüklerimi yolluyorum sana :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yılan iyi fikir bak! Oğlan çocuklar bi tuhaf :))) benimki de ayıcık yerine yılan ve ahtapotla uyuyor!

      Sil
  12. Ah o kadar güzel ve anlaşılır bir şekilde tarif vermişsiniz ki, uzun uzun da yazmışsınız çok teşekkür ederim ☺️ Okurken, sizi o tarifi yaparken görüyormuş gibi hissettim😋 göründüğü gibi çok emek isteyen bir pastaymış, donmuş çilek güzel fikir, yılbaşına yapabilirim eşim kesin bayılır 😍 Ellerinize sağlık ❤️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Aslında çok pratik, ben karışık anlattım biraz.. Meditasyon gibi böyle pastaları yapmak.. Afiyet olsun.

      Sil
  13. Bende anne pastalarına bayılırım.görümcem yapıyor arada sağolsun.legoların temizliği buhar makinesi ile süper oluyor aklında olsun.oğlan terazi mi ya, yaşı uzun olsun sağlıkla.o giden kimse benden de gitmiş 🙄

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buhar makinesi nedir ayol :)) Valla umurumda değil, kim koyduysa oraya o temizlesin! :P eli değmişken yerlere de vileda..

      Sil
  14. Nice güzel yaşları, yılları olsun:) Lego bir sanat bence.. Maksat oyuncak da olsa, belli olandan başka bir şey çıkarma, yeniden yapma fikri hiç sıcak gelmiyor bana:) O yüzden figür neyse onu yapıp, sergilemek en güzeli gibi:) Bu arada, Lego fiyatları orada nasıl bilmiyorum ama burada kabusa dönmeye başladı:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler! Hepimizin çocukları için, amin! :)
      Lego burada da pahalı bir oyuncak.. Leg godt Dancada iyi oyunlar! anlamına gelse de, şimdi artık sanat ve koleksiyon değeri sanırım oyunun önüne geçti.. İyi mi kötü mü emin değilim ama bu kesinlikle fiyatı arttıran bir neden :(

      Sil
  15. Ne hızlı ve verimli yaşıyorsun:) Satır satır ilerlerken ( sabahın köründe metroda iken) enerji doldum resmennnnn. Elbiseli fotoğrafa bayıldım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya hızlı mı yaşıyorum? :/ Bak aslında yavaşlamaya çalışıyor olan halim bu... Böyle telaşsız sakin sakin yaşayan ama aynı zamanda da verimli olan insanlara bayılıyorum, özeniyorum da..

      Sil