16 Aralık 2020 Çarşamba

Uyumuş da çözülmüş.

 Bak aklıma ne geldi. Pandemi öncesi son ziyaretimde Çocuk Evi'nin müdürü Doğan Hoca bana ısrarla akşamın 5'inde kahve ikram etmeye kalkışmıştı. O saatte bırak kahveyi, diyet kola içsem uyuyamayacağımı söylediğimdeyse "bu gece de uyumayıver, ne olur ki?" demişti :) O kahveyi içtim, öyle de güzel sohbet ettik ki, gece mışıl mışıl uyudum. Bir de "hayırlı bir işe önayak olmanın" hafifliği vardı tabii. 

Dün artık 1 saatlik uykuyla durduğum 3. gecenin ardından hayâllerimi yazarken kendi kendime, dedim ki... İşte bu. Seni uyutmayan namussuz bu! Uyursan ne olur? Tabii ki hayat boşu boşuna geçmeye devam eder, e senin sorunun ne, yaşayamadan ölmek korkusu. Ne zaman başladı, malum hastalık süreciyle.. Hey Allahımmmm, bak ne kolaymış sorunun nedenine inmek. Bir hocamız derdi 5 (ya da 7 - aklımda kalmamış) defa Neden? sorusuna dürüst cevap verirsen, sorunun köküne inersin. Hiç şaşmaz. İlginç bir yaklaşım tabii, tamamen dürüst olabilenlerimiz için.

Yaşayamadan ölmek konusu da bu senenin modası oldu bende ama insanım ya, aklım karıştı korktum. Normal yani, çok hırpalamadan üstüne gitmek lazım. Bakalım ilmek ilmek çözebilecek miyim hakikaten. Sorunu saptadım ya, dün gece tam 5 saat uyudum ben! Nasıl farklı hissediyorum anlatamam, bende benden gayrı yepyeni bir ben var resmen.. Uykusuzluk ne kötü bir şeymiş!

bir gün sol, bir gün sağ.. 
bunu da sinirlenmeden çözdüm ya bu sabah, helâl yani.

Bu sabah doktora gittim. Bende bir huy var, yaşı 60'ın altı olan doktora gitmiyorum :)) Size de tavsiye ederim, farklı bir yaklaşım var onlarda, hem de dünya genelinde. Genç doktorlara laf ettiğim sanılmasın aman ama biraz pişmeleri gerekiyor ya.. Psikolog da öyle bak, ben de daha pişiyorum, olmadım.. Süpervizörüm meselâ 70 yaşında, bilgimiz belki aynı ama yaklaşımımız, deneyimimiz, oturuşumuz bile çok farklı.. Neyse. Gittim doktoruma, 72 yaşında bembeyaz saçlı, "gel bakalım bayan C." dedi, "nedir derdin?" omzuma iki patpat. Daha orda tamam dedim, bu adam çözer meseleyi.

Anlattım işte olan biteni. Üstüne kalp çarpıntılarımı, uykusuzluk sürecimi. Yaşıyor gibi hissetmediğimi. Yaşamımın anlamını bulamadığımı. Önce tüm bunları sonra steteskopunu takıp oramı buramı dinledi. Sonra dedi ki: "40'lı yaşlar zor Bayan C.", "ama geçiyor, zaman ver, bak bana ne dert ne kaygı, yaşadığımı yaşadım, şimdi keyfime bakıyorum". Bunu anlamam 50 yaşımı buldu dedi, senin de bulacak dedi. Öyle kendinden bilgelik bekleme ha, bu tamamen hayattan bıkmakla ilişkili dedi ve güldü! Sonunda bir gün geliyor dedi, "baya bir şey yaptım aslında" diyormuşuz ve "e yeter bu çırpınma koşturma, artık her nefesin keyfini çıkaracağım" diyormuşuz. Ona 50'de olmuş, ben daha akıllı gibi görünüyormuşum (güldü), bana 45'te olurmuş.... 

benim doktor..

Haydaaaa. Bu mudur yani. E bir de kan ve idrar verdim. Sonuçlar haftaya. "Meditasyon" dedi, ilacım buymuş günde 2 defa, aç karnına, melisa çayı eşliğinde. Kalp çarpıntıları için de magnezyum. Peki bakalım..

30 yorum:

  1. Doktor Bey 40'lı yaşlar konusunda öyle haklı ki. Sık sık düşünürüm bunu. Zira tam ortasındayım:)
    Sonuçlar güzel gelsin Ceren. Kocaman sevgiler benden sana...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla ben de başındayım ama baştan kokmaya başladı balıklar :) 50'li arkadaşlara bakıyorum toparlamış gibiler ama bir yandan da bu 10 sene böyle mi geçecek yahu?!
      Çok teşekkür ederim <3

      Sil
  2. Sevdim senin doktoru :) Eskiden aile doktorları vardı ama şimdi ki gibi aile hekimleri değil bahsettiğim. Hani kendi özel muaynehanesi olan yaşlı tonton amcalar :) Annemin çocukluk doktoru benim de doktorumdu mesela :) "Annenle dayına da ben bakardım senin yaşlarındayken" diye anlatırdı beni muayene ederken. Öyle biri canlandı gözümde :) Bir de farkında mısın hayat bu aralar aynı cümleleri 2-3 farklı yoldan önüne getiriyor gibi sanki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte tam öyle, aile hekimi zaten. Ya bak allahaşkına, sayfasının linkinde fotoğrafı var: http://drbrand.de/doctor/dr-med-giselher-brand/
      Stalker'lık yaptım, uçan doktorlardan tropik tıbba, ozon terapisine falan baya ilginç bir adam :D Salı günü gidince "hayatın anlamı"nı da sorayım! :))) Ailemizin düşünürü Dr. Giselher Brand.
      Ya sorma, ben aradığım için, kalbim açık, hayat getiriyor önüme cevapları, yakalayabildiğimi heybeme atıyorum, deniyorum yani kediciğim bu tuhaf girdaptan çıkmayı....

      Sil
    2. Zihnimde canlanan doktorun azcık genç hali :))

      Sil
    3. Çünkü doktorumuzun sosyal medya fotoğrafı 10 yaş genç :))

      Sil
  3. Senin doktor bir tam bir Guru'ymuş, hem tip, hem de sözleri itibariyle:) E adam doğru söylüyor. Her şeyi yapmak zorunda olmadığımız gibi, buna gücümüz de yetmez. Bunu idrak edince de "olmuş" oluyoruz zaten. As simple as this:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya size kolay işte, bir sürü iş var gerinizde yapılmış bitirilmiş. Ben bakıyorum bugün ölsem ne kalacak benden, hiç.

      Sil
  4. Yaşlı insanların daha iyi olma durumunu aslında hayatın her alanında hissediyoruz, size katılıyorum. Okul müdürleri de öyle. Gençler çoğu zaman egolarıya, duygularıyla hareket ederken yaşlı müdürler daha babacan, daha halden anlar oluyorlar :)
    Sizdeki duruma gelince, meditasyonla çözülecekmiş gibi geldi bana da :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hulusi Kentmen'ler....
      Valla yogayı bıraktığımdan beri meditasyona da fazla zaman ayırmıyorum doğrudur. Daha doğrusu öyle bir koşturmaca var ki, koşarken birden durup nefes almayı unutmuşum... Hatırlayacağım evet, çalışıyorum.

      Sil
  5. Selamını aldım, teşekkür ederim:) Yorum biriktiriyorum, her şey yolunda ilerliyor gibi, diye düşünüyorum ve seviniyorum. Önünde güzel günler olduğu noktasındaki iddiamı da -el artırarak- sürdürüyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kızım ilk defa yağda yumurta yedi diyeyim, o derece iyiydi!
      Umarım hepimizin önünde güzel günler vardır diye katılayım bu iyi dilek merasimine :)

      Sil
  6. Sevgili meslektaşım doğru söylemiş, bende 51’de oldu o aydınlanma. Hep bir şeyler yapmam gerekiyormuş gibi bir hissiyat içindeydim, 51. yaşımı yaşarken bir sabah, bugün dinlenme günüm olsun, yarım asırdır koşuşturuyorum, dedim. Ondan beridir hiç acele etmeden keyfini çıkarıyorum her günün. Size de olacak sevgili C. Çok geçmiş olsun ayrıca. Ha, dip not, bir hekim 15 yılını çevirmişse, bir de üstüne değişik birkaç farklı yerde çalışmışsa ona bir şans verebilirsiniz 😀. Yaklaşık 40 yaşında olur zaten 😂. Sağlıklı kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem de 1 sabah içinde! :) içim umut doldu... iflah olmaz bir düşünen ve koşturanım diye mutsuzluk içindeyim..

      Sil
  7. Doktor çok doğru demiş.. ne gam ne tasa kalıyor artık. Kariyermiş, yırtınmakmış, tepinmekmiş, yetişmekmiş, bitti. Çiçeklerim, yazılarım, müziklerim ve mutfağım, hep birden bahtiyarız :) <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fark ettim :) Umut verdin teşekkür ederim Momentos!

      Sil
  8. Sevgili Ceren 40 yaşım ölüm korkusuyla geldi, sonrasında göğsümde çıkan basit kistler beni daha çok korkuttu.kaygılar tavan gittik psikiyatıra aynı şekilde sen akıllı kadınsın bu işi 6 ayda çözersin dedi ilaç verdi yolladı. çözdük mü hayır. ama daha bilinçli oldum şuan 45 yaşındayım zaman zaman kaygılar tetikleniyor domino taşı etkisi olup,beni zıvanadan çıkarıyor. Anlayacağın çoğumuz aynı durumdayız .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş olsun.. Doktoruma göre 5 seneniz kalmış ;) 50'de rahatlıyormuşuz. Bu arada hormonal da olabiliyor, PMS döneminde artabiliyor kaygılar. Belki bunu bilmek rahatlatabilir. Ben o dönemlerde "hah geldin yine pms canavarı" diyerek dalga geçiyorum kendimle, biraz hafifletebiliyorum (nasılsa haftaya geri gidecek diyerek)
      Bu arada lütfen anonim değil de bir harf olsun yazsanız, daha kişisel, daha özel cevaplamış gibi hissediyorum..

      Sil
    2. Kusura bakmayın son anda farkettim isim yazmadığımı sevil

      Sil
  9. elliyi devirmek gerekiyor demek.. gerçi bir çok aydınlanmayı kırk yaşından sonra yaşadım ve huzura adım adım yaklaştım sanırım ama bir de menapoz dönemi var ki anlatamam. duygusal salınım sen de mantık bırakmıyor. şu an ev de bir ergenle savaşan menapoza yaklaşmış
    ve kalbi çok kırılmış bir kadın halindeyim. evlendik
    evleneli böyle kriz yaşamadık. ama işte bakalım ne olacak
    halim safhasındayım. bir de bu dönemi de böyle
    yaşayacak mışım sakinliği var üzerimde. beklemedeyim, her şeyin düzeleceğine dair bir inançla..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Suçu Corona döneminin üstüne at :) Hepsi onun suçu, bitsin bak nasıl normale dönüyoruz..

      Sil
  10. 40 da dağıt 50 de topla. Süper bir yaklaşım. Süpervizörüne bayıldım. Bize böyle şeylerle gelsin psikoterpistler. Ne o öyle varoluş sancıları,yaşam anlamı arayışları filan. "Bu günlerde geççek kızım merak etme" yaklaşımı süper. Bunu birazcık afilli cümlelerle tekrarla tamamdır :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. süpervizörüm değil ayol doktorum, süpervizörüm asla öyle şeyler demez ;) nedir seni bu arayışa iten der mesela.. sonra ikimiz birden kayboluruz :P

      Sil
  11. Bloğu bayağı okudum bugün, bu yazıyı da okurken fark ettim ki aynı şeyleri yaşamışız çok yakın zamanda. Anlam arayışı ve ben kimim sorusuna verilemeyen cavap vs.. Uyuyamama çarpıntıyla uyanma korku offf şükür ki geçti.Bu doktor 50 demiş bende 41 den sonra başladı süreç eminim.. Mememde bir kitle buldum dün, temiz çıkarsa artık tamamen dersimi alıp her anı keyif için yaşayacağım and olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlıyorum sizi.. Umarım iyi haberler alırsınız. Hayat bazen "anlamıyorsun sen, bak bir daha tane tane anlatayım" diyor sanki..

      Sil
    2. Bir dakika. Şimdi profile baktım da. Yoksa sen? Sen??? :) Doğruysa yaz bana (yayınlamayayım)

      Sil
  12. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ;) anladım ki. ah yanımda olsaydın da sarılsaydım bi....

      Sil
  13. Ben 35imde bu noktadayım. Biliyordum zaten Bi sıkıntı olduğunu. Millet zeka olarak yaşının ilerisinde olur ben iç geçmişliği olarak yaşımın ilerisindeyim :) erken menopoza filan mı giriyorum acaba diye düşünüyorum zaman zaman. Öyle çok yapamadıklarımla dolu ki hayatım :)
    (Ayşe)

    YanıtlaSil
  14. Demir eksikliği de olabilir ;)

    YanıtlaSil