31 Mayıs 2024 Cuma

Mayıs: Güllerin hakimiyeti

Bugün akşama dek yalnızım, bir sürü ev işi ve akşamki partinin hazırlığı beni beklese de; yeni huyum şu: güne sevdiğin bir şeyi yaparak başla, yapılması gereken işleri ertele :)) Bugüne dek tam tersini yapıp sorumluluklarımı hep öne koydum da ne oldu; mutlu mu oldum, şilt mi verdiler, işler daha çabuk mu bitti de kendime zaman bulabildim? Bir de böyle deniyorum işte! Hıh :))

Mayıs bol inişli çıkışlı geçti. 

Analiz zorluyor. Yıllardır bastırdığım konuları açıp deştikçe, kendimi hasta mı ediyorum diye düşündüğüm anlar oldu. Meğerse gerçekten hastaymışım :)) 15 gün önce bir ameliyat atlattım. Ve en büyük korkularımdan biriyle yüzleştim. Fakat sanki apayrı bir C. olarak geçtim o ateş çemberinin içinden, şaşırdım.. Daha vakur, kabullenmiş ve tuhaf ama cesaretliydim! Elbette mızmızlandım ve bolca sevgi ile şefkat istedim ama öteyandan, kendim de şaşırdım, ilk defa kaçmadan ve anksiyete atakları yaşamadan, tıbbi müdahale korkusu olan küçük bir çocuk gibi değil, olgun bir C. olarak yaşadım bu süreci. İşte o zaman anladım, analiz beni değiştiriyor.. İyi anlamda :)


Tarladan topladığım Allium’lar

Bu ay çok komik birkaç şey geldi başıma. İlki, bizim evin kilerinde bir su borusu patladı ve evi su basınca, alt katın duvarları kavladı. Bir grup usta geldi ve eve şu düzeneği kurdular:

Evin zeminini deldiler, bu boruları soktular, deliğin çevresini betonla ördüler. Bu aletler evin temeline sıcak hava üflüyor ve zeminin nemini emiyor. Aletin tepesinde de bir elektrik sayacı, ne kadar ekstra elektrik kullandığını hesaplayıp, o miktarı hem belediyeye mazeretiyle bildiriyor ve çevreci ev statümüzü koruyor, hem de ücreti bizden düşüp sigortaya aktarıyor :)) Dedim Alman kafası bu işte; tek kuruş dolandırıcılık ve haram yok adamlarda..

Yine bu Alman Kafası’na bir başka örnek de ustalardan biriyle yaşandı. Bu aletlerden biri ilk çalışma anında aşırı sıcak oluyor. Adam da eldivenli maşalı elinde alet, yürürken beni uyarıyor: “dikkat et şu an çok sıcak (heiss)” sonra 2 metre yürüdü ya, düzeltiyor: “şu an sıcak (warm)” :))) 2 metrede alet aşırı sıcaktan bir derece azaldı ya, kelime de değişti.. Gül Allah gül, Alman netliği de bu işte.

Bu aletlerle 15 gün yaşadık ve hergün alet tam 5lt su çekti duvarlardan! Ya biz nasıl nemli bir ortamda yaşıyoruz?! Acaba benim psikolojik sandığım tüm eklem ağrılarım nemden mi yahu?! İmdaaat, ben diyorum size Almanya beni çürütüyor!

Bizim altkat :)) 
komşunun minik zen havuzu

Şaka bir yana; Almanya’nın en güzel mevsimi başladı. Gündüz şeker gibi hava, gece sağanak yağış. Yemyeşil olduk. Mayıs-Ekim arası bura bir cennet, güller de açtı üstüne! Baktığım her yerde bir güzellik görüyorum, duygulanıyorum, sanırım yaşadığım hastalığa dair korku nedeniyle de hayata bambaşka gözlerle bakıyorum.. Hayat güzel dostlar; kolay değil ama güzel.

Umarım bu sefer hayatın bana vermek istediği dersi (yavaşla, sakinleş, sadeleş ve aslında sana kısacık bir hediye olan yaşamının tadını çıkartmaya çalış) öğrenmişimdir. Ben öğrenmedikçe tekrar ediyor çünkü.. En azından bunu anladım artık.

Hepimize iyi sağlık, denge ve farkına varabildiğimiz anlık mutluluklar ve güzellikler diliyorum! :)

34 yorum:

  1. Ceren'ciğim geçmiş olsun. Acil şifalar diliyorum. Ne tuhaf aletmiş hakikaten. İşlevsel de bir yandan. Aachen Üniversitesi'nin mastership programına katılmıştım. Alman profesör, bize cihazı fişe tak. Açma düğmesine bas. Koruyucu gözlüklerini tak. Ayak pedalına senden başka kimse basmasın'dan itibaren anlatmaya başlamıştı. Sınıf arkadaşlarımın hepsi mezun diş hekimleriydi. Aramızda Hacettepe'den profesör bile vardı. Bu netlik ve zaten yapmaz demeden her şeyin tek tek anlatılması benim hoşuma gitmişti.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet ben de seviyorum ama eğitimlerde :)) sosyal hayatta biraz delirtebiliyor insanı bu kadarı.. :))

      Sil
  2. Canım C.ciğim, tekrar geçmiş olsun. Bundan sonra hep sağlıklı , ağrısız sızısız geçir günlerini :)
    Ev ve usta kelimeleri bir araya gelince benim sağ gözüm seyirmeye başlar normalde ama Alman netliği ne güzelmiş vallahi, en azından bu konuda!
    Güller şahane bu arada :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol canım benim amin.. Alman kafası bu ustalık işlerinde şahane, dedikleri saati bırak dakikada gelirler, tertemiz çalışırlar, giderler. Fakat gelene dek bir ölüm çünkü çok az ve kıymetliler :))) Şimdi boşnaklar sırplar bu ustalık işlerindeler, ama başlarında bir Alman ustabaşı oluyor (yoksa sanırım balkan fever başlıyor hehehe)

      Sil
  3. İyi olmana çok sevindim Cerencim, bu yaz güzel geçecek.
    Şu aleti ve ustayı bize de yollasan keşke, öyle saçma bir rutubetimiz, hatta su basmamız var ki. Alk katın panjurunun üst kısmında açıklık kalmış. Böyle fırtıalı yağmurlarda oradan su giriyor ve bizim salonun tabanından çıkıyor o su, fizikötesi bir şey, o alet ne işe yarardı valla, heiss, warm katlanırdık sıcağına :))
    Güller harika, Ankara'nın da gül zamanı ama ben yetişemeyeceğim sanırım bu yıl. Çok sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç tavsiye etmem Leylakcığım, alet uçak motoru gibi gürültülü.... alt katta olmasına ve kapıları kaptamama rağmen kafa kalmadı vallahi....
      ankara ile münih aynı gidiyor sanki floristik durumlarda?

      Sil
  4. Ceren, gelmiş geçmiş, bitmiş gitmiş olsun. Sağlık, sıhhat ve çokça enerji diliyorum sana. Sürecin içinden sakinlikle ve cesaretinle geçip çıkman yüreğimi ferahlattı bir nebze.

    Laftan ve işten anlayan, bir de yapılacak uygulamayı düzgün şekilde anlatabilen usta bulmak büyük bir şans. Türkiye'de benzer bir sorun olduğunda usta bulana dek geçen süre ayrı ve işbilmez ama özgüveni tavan olan ustalar ile muhatap olmak zorunda kalmak ayrı dert. Alman titizliği bazı alanlarda çok işe yarıyordur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Rüyacım
      armut'u tavsiye ederim, kurucuları benim ortaokuldan arkadaşlarım.. bence iyi bir iş çıkarttılar...

      Sil
  5. Duvarlardan 15 günde 5 lt su mu çektiler1?
    Siz havuzda mı yaşıyorsunuz, hamamda mı? Vay! :))
    Her türlüsünden geçmiş olsun Cerenciğim, Mayıs gül ayıdır, güzel aydır, bu sefer sana tatlı hatırlanacak anılar bırakmış olsun. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır 24 saatte 5lt’lik kova doldu boşalttık ertes gün yine ve 15 gündür her gece 5’er litre su!!! :))) Kurtarın beni bu ıslak yerden:))))
      Şaka bir yana sanırım 2-3 litresi havadaki genel nem diğer 2 litre duvardan..

      Sil
  6. Çok geçmiş olsun canım umarım geçip gitmiştir. Ustalar, ev tadilat deme ama daha uzman oradakiler. Burada maddi manevi yıpranmadan başka bir şey değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vallahi haklısın. Bir usta buldun mu artık onun peşinden ayrılmayacaksın :) Tabii bazen yıllar alıyor o ustayı bulnak. Ben yine Armut diyeyim bakın :)

      Sil
  7. Iz birakmayan acil kalici sifalar diliyorum.
    Bi laf var cok severim. Umarim turkceye dogru çevirmiş olurum
    Kuraldir boranli karli kislarin
    Sonunda cicekli gullu yaz olur... Olunca da doya doya tadini cikarib emerji depolamak lazim. Kislari gecirmeye guc kuvvet olsun. Bahar sadece şehire gelmiyor, hazen de kalve de ilac gibi geliyor. Bazen dusunuyorum birisi bize cicek verince nasil mutlu oluyoruz. Allah da ne guzel cicekler sunuyor bizlere gozumuz konlumuz aciliyor. O meyva illa bi sekilde cika bilirdi ama nasil suslu suslu sunuluyor bize. Insanin kalbine sifa oluyor. Bahar ayini cok severim. Oturub ota boceye bakip dusunmeyi cok severim. Ama deli gibi degil. Birileri olsa guzel olur)
    Isinin ehli insanlara denk gelmek ayri guzel. Siz yazdiniz benim icim ferahladi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız.. Ama ben de size desem ki, ben Mayıs’ta başlıyorum gelecek kışı düşünüp korkmaya diye…. Sorun benim gibi kıştan nefret eden birinin kışların 8 ay sürdüğünir coğrafyada yaşamak zorunda olması :)
      Neyse bir 10 sene daha.. Sonra özgürüm inşallaaaah :)))

      Sil
  8. günde 5 lt suya şok oldum, tabii eklemlerin ağrır o kadar rutubette. Analiz için bol şans.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çürüdüm şekerim ya! Ağustos sıcağında bile ısınamıyorum :)))
      Sağol analiz yaptığım en iyi adım oldu ama çok zorluyor….

      Sil
  9. Yaşarken her zaman pek fakında olamasak da; yaşam türlü çeşitli olaylar, durumlar, duygularla tortuları imbikten geçirip bir kenara yığıyor. Bazen delip geçiyor bazen sadece deyip minik izler bırakıyor.
    Ne güzel aktarıyorsun, düşündürüyor, öğretiyor, eğitiyorsun aynı zamanda. Zorluklar içinde bile daha iyi olmak için çabalaman seni sevenleri de çok mutlu ediyor.
    Sen gülümseyince güller de tüm güzelliklerini sergilemeye başlamışlar. Canlılar arasında harika bir iletişim bağı var.
    Uzaklardan gönül dolusu sevgiyle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. <3 Nasıl tatlı, sevecen, pozitif enerji veren bir insansınız siz. Bir 🧿 iliştireyim…

      Sil
    2. Makbule ogretmenin yazdiklari yine benim ruhumu oksadi, belki de ihtiyac duydugum sefkati (bana hitaben soylenmis olmasa da) buldugumu sandim :- ) Her ikinize de kucak dolusu sevgiler...
      Bu arada nem alma cihazlari bizde cok populer :- ) Sikca bozulsalar da, biz evden eksik etmiyoruz. Hatta yaz kis calistiriyoruz :-)

      Sil
    3. Paylaşalım bence :) İkimize de yeter :)
      O kadar nemli diyorsun...
      Bu arada diğer yorumu aldım ama yayınlamadım ;) Çok sevgiler

      Sil
  10. Her şeyden önce çok geçmiş olsun. Umarım şimdi iyisinizdir. Yağmurlarınızı kıskanmadım desem yalan olur. Biz burada kurak ve sıcak günlere girdik bile. Ama güllerimiz bizim de açtı :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aman Zelda kıskanma, bugün Bavyerayı sel aldı! Ben bu yazıyı yazdım ya, hava düştü 10-11 dereceye :)) Vallahi kaç gündür mavilik göremeden bekleşiyoruz o sıcak kurak havayı.. Yazlıkları?çıkardım bugün evrene mesaj!

      Sil
  11. Çok geçmiş olsun arkadaşım, ilginç bir teknik uygulamışlar, bizde bodrum katları su götürüyor nedense....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teknik çok ilginç değil mi?
      Burada da aslında öyle, özellikle 2000 öncesi evlerde bodrum katları her yağmurdan sonra sorunlu.. Bizimki yeni ev ama bu sefer de malzeme ucuza çıkarılmış sanırım, boru patlayınca işte.. Neyse halledildi sanırım, son ekip boya ustalarını bekliyoruz artık makineleri söktüler Cuma günü şükür

      Sil
  12. Öncelikle geçmiş olsun. Sağlığınıza kavuşmanız şahane bir haber Sevgili C. Yazdığınız (yavaşla, sakinleş, sadeleş ve aslında sana kısacık bir hediye olan yaşamının tadını çıkartmaya çalış) dersini almam için yaşam son zamanlarda beni de çok zorladı. Umarım derslerimizi almışızdır ve huzurlu, mutlu günler bizleri bekliyordur. Bu arada bu titiz Alman kafası tam benlikmiş :) Çok çok sevgiler🌺🥰

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dersi alıp alıp unutuyorum 🤷🏻‍♀️🤣

      Sil
  13. Geçmiş olsun Ceren ben duymadım yada yazdınsa atladım.umarım önemli bir şey değildir💐Antalyalı dan bile şikayetini duymuştum "biz çürüyoruz nemden"demişti bizde kuruduk demiştim artık kim daha haklı bilmemde sen sanki daha haklısın gibi geldi 😁

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şöyle sıcacık Ağustos gelse de millet kavrulurken ben ohh yavaştan ısınıyorum diyebilsem yine her sene olduğu gibi :))

      Sil
  14. O kadar nem mi varmış, oy oy oy ...

    Ben kış insanıyım ama ilkbahar geldiğinde yaz gelse artık moduna geçiyorum, niye bilmem. Sanırım ilkbaharın kış yaz karışımı dengemi bozuyor. Neyse ki güller, hanımelleri, leylaklar, filbahriler, yaseminler falan var da insanın içi aydınlanıyor.

    Buralara gelsen de şöyle kocaman sarılıp geçti geçti desem. Öpüyorum seni kocaman .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazıcam sana ;) Bir an önce sarılaşalım inşallah diyeyim.
      Handan sen bana kışı sevdir vallahi Allah ne muradın varsa versin diye her gün dua ederim. Bu coğrafyada acilen bunu öğrenmem gerekiyor yoksa aklımı kaçırmaktayım!

      Sil
  15. Geçmişler olsun aleti esime gösterim detayları okudum, ( endüstriyel mutfak servisiyiz ya ) baya evirdi çevirdi kalk gidelim Almanya'da yaşayalım diyor:))
    Secgiler☺

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. A bilmiyordum! :) Evirip çevirmeniz çok tatlı, ben de cahilliğime vermiştim demek ki hakikaten tuhaf bir teknoloji var burda :)) Alman tekniiiik.

      Sil
  16. Çok çok geçmiş olsun Ceren'cim. Alman netliği ve bu ciddiyeti dürüstlüğü beni çok cezbediyor. Buralarda, dolandıran dolandırana...

    YanıtlaSil