Daha önce size ışgın, bektaşi üzümü falan gibi sebze ve meyvelerden de bahsetmiştim, birçok insanın aksine ben alışılmadık ve yeni lezzetleri denemeyi seviyorum. Çok klasik salçalı yağlı Türk yemeklerini yapmayı da yemeyi de sevmiyorum ama böyle özellikle sebze ve salata türevlerini çeşitlendirmeyi, süslemeyi, çeşitli soslar ve meyvelerle birleştirmeyi çok yaratıcı ve lezzetli buluyorum. İşin doğrusu bana salata ve tatlı (ama ağdalı şekerli hamurlu değil, sütlü ve meyveli) verin, kırk yıl aklıma ana yemek gelmez, aramam. Sanırım çorba ve ana yemek gibi sıcak yerine soğuk yenen şeyleri seviyorum biraz da ondan.
Türkiye'de var mıdır, varsa nerelerde bulunur bilmiyorum. Belki ışgın gibi yer lahanası da İç Anadolu'nun yöresel ve unutulmakta olan lezzetlerinden biridir, bu bölgelerde yaşayan ya da büyüyenlerimiz bilirler. Ben bilmiyordum ama bu kış vazgeçilmezim oldu. Kıtır kıtır, bağırsaklar için de sanırım çok faydalı. Tek sorun, turp ailesinin her bir üyesi gibi bu da feci gaz yapıyor ama onu da toz değil normal tane kimyonla beraber tüketerek (ya da tadı bozulmasın derseniz yemekten sonra bir çay kaşığı yutuvererek) giderebilirsiniz. Afiyet olsun!
Ayy çok merak ettim şimdi. Manava gidince bir sorayım.
YanıtlaSilSenin kocanın bu yanlış sebze getirmelerine bitiyorum. Geçende bir adam manavda "pardon bu tere mi" dedi bana rokkayı gösterip. Belli ki evden sipariş verilmiş :)
Evet ya, mandalina istiyorum portakal geliyor o derece şehir çocuğu :) Öğrenicek inşallah yavaş yavaş..
SilBu arada dalgamızı geçiyoruz ama, ben de kara turp diye geçen gün kırmızı pancarı almış gelmişim, kesince haşırt diye her yer pespembe oldu utandım valla.. Bir de sebzeci geçiniyorum.
Burda kara turp bulmak öyle zor ki..... Bu sene ben bu turpgillere kafayı taktım nedense, C vitamini de çok fazlaymış ve bağırsak florası için çok yararlı diyorlar..
İstanbul'da pazarda görmüştüm bir zamanlar. Adı da aynen kohlrabi idi. Denememiştim ama bu hafta mutlaka araştıracağım.
SilYemedim içmedim gittim aldım vallahi. Hem de gecenin 22.00'sinde. Yer lahanası dedim, tarif ettim adam "alabaşı mı soruyorsun" dedi. Gösterdi. Aynısı. Aldım bir tane. Güzel birşey ama lahanayla filan hiç alakası yok. Ama şahane bir şey hele tuzlayınca. Sayende evime bir çeşit sebze daha girecek bundan böyle. Turplara ben de bayılıyorum. Doyamam yani.
SilAlabaş!!! Ay bu daha güzel bir isim hakikaten de uygun ismine.. Bir de elma gibi soyup tuzlamadan böyle ince ince dilimle, bir de elma dilimle, ikisini karıştır dene, ben öyle de bayılıyorum..
SilBir de ayıp olmazsa fiyatını merak ettim, burda tanesi 45 cent, 1.20TL gibi bişey sanırım, orda nasıl?
Aa niye ayıp olsun ki, ben dün akşam tanesine 4 tl verdim ama sanırım biraz kazıklandım. Başka yerde de bakıp söyleyeyim. Sizin orada daha ucuz demek ki.
SilElmayla da karıştırmak istiyorum ama keşke sen bir resmini koysan. Yani ikisini yan yana aynı tabağa mı koyuyorsun?
Tam tahmin ettiğim gibi, burda tatlı patates de çok ucuz :( Bunların ticaretine mi başlasam ne yapsam :)
SilElmayla turbu aynı boylarda dilimliyorum ve karıştırıyorum ya da mesela bir dilim turp bir dilim elma yapıp tabağa diziyorum, bilmiyorum bence çok güzel bir birliktelik oluyor ama istersen küçük küçük karıştırma önce bi dene beraber :D
Bir sebzenin burada pahalı olmasının tek bir açıklaması olabilir: sürümü az. Kimse bilmiyor. Talep az. Biraz yaygınlaşsa eminim fiyatı da düşer.
SilNedense illa bir şekil istedim. Sonra amaaan diyip dilimleyip ikisini de bir ondan bir ondan ısırdım: oldu. Neden kafamda bir türlü oturmadı anlamadım. İlla salata gibi soslu bir yemek gibi düşünmek istemişim demek ki. Gerçekten de elmayla yakışıyorlar. Hatta ekşi elmayla daha da yakışabilirler. Bakındım biraz nete 100 gr'ında günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 140 'ı varmış! Yalnız tiroid problemi olanlar (bkz ben) haftada 4 taneden fazla tüketmeyin diyorlar. Eh haftada 4 taneden fazla da tüketmem herhalde. :)
Babam da İzmir'^de semt pazarında görmüş "Alman turbu" diye satıyorlarmış ve pek pahalı da değilmiş, demek ki Ege mutfağı'nda (bayılırım) talep var. Evet turpgillerde C vitamini çok bol ve Almanların bir inancı var, turpgiller ile lahanagiller ve aslında genel anlamda kışın yetişen sebze ve meyveler insanın vücudunu "ısıtma" özelliğine sahipmiş, o nedenle yaz sebzelerini (domates de dahil buna malesef) kışın tüketmemek ve vücudu içten üşütmemek gerekirmiş. Enteresan bir inanış ama sanırım biraz doğruluk payı da var.
SilBu arada babam bloğa yorum bırakamamış nedense, bir hata var galiba, öyleyse yorumculardan özür dilerim, nedir bilmiyorum, çözmeye çalışayım..
Dün benim her zaman alışveriş yaptığım yakındaki manava sordum alabaş getirtmiyor musunuz diye. Yoo bazen oluyor dedi. Peki tanesi ne kadar onun dedim. Pek emin değildi ama 2-2.5 civarı olmalı dedi. Yarı fiyatı ediyor. Öbürsü kazıkladı beni kesin. Takipteyim tam fiyatı öğrenene kadar :)
SilKış sebzelerinin vücudu ısıttığını ben başka yerlerde duymuştum. Zaten gayet de mantıklı. Yalnız yaz sebzelerinin üşüttüğünü duymamıştım. Dört mevsim salatalık yerim ben. Hmmmf. Ve mütemadiyen üşürüm. Hmmffmffmff.
İstanbul'da pazarda vardı bir ara ama denememiştim. Adı da aynen kohlrabi idi. Hala bulunuyordur muhtemelen. Bu hafta bakacağım mutlaka.
YanıtlaSilBulabilirsen lütfen yaz, çok merak ettim.
SilTurpgillerle aramizda sozsuz savas var.
YanıtlaSilKarnim hep sis diye midir nedir. Tadini da cok ozlemiyorum.
Madem C mis, yerim. Meyveden uzak kaldim ben cok. Hem de Ege'deyim su an.
Enistemiz rocks!
sebze ayol bu hahahaha ilahi.. gaza karşı dediğim gibi, bir çay kaşığı toz haline getirilmemiş tane kimyon yutuver, bakalım ne olacak bende çok işe yarıyor
Silhep gorup de bir turlu almadigim bir sebze bu. alip deneyeyim. ve tane kimyon diyorsan ben bunu hemen yazdim aklima! gaz kesici her seye varim, denerim! :))
YanıtlaSilKarizma kurtarıyor :D
Sil