Tabu-deviren-gillerden bir son dakika nöro-psikoloji buluntusu: sanılanın aksine, alkol, hafızayı ve öğrenme süreçlerini güçlendiriyormuş! Yapılan son çalışmalarda, alkol ve benzeri bağımlılık yapıcı maddelerin dopamin düzeyleri üzerinde direkt etkisi olduğu ve öğrenme/öğrenileni hatırlama kapasitemizde artışa neden oldukları bulunmuş. Buna göre, alkol kullanımı kısa süreli hafızada bazı sorunlara neden olsa da (beş tekila devirdikten sonra bülbül kesilerek tavlanan kızın adını ertesi sabah unutmak gibi), bilinçaltı düzeyde öğrenilen ya da uzun süreli hafızada saklanan anı ve bilgilerin güçlenmesine neden oluyormuş (yani Damat Ferit, Necla'yı n-unutmak n-için n-içtikçe n-daha da n-derinden n-hatırlıyor..)
Bu vesileyle, tüm arkadaş ve aile camiasında hala düşünüp düşünüp cevabını bulamadığımız bir "ceren'in tuhaf dünyası fenomeni"ni de çözmüş bulunuyorum. Demek ki; üniversitenin 1. yılı Toktamış Ateş'in Devrim Tarihi dersinin final sınavında, "nasılsa Tokta herkesi bırakıyor, ne uğraşıcam amaaaağn" diyerek, bir önceki gece o yılların "in" mekanı Roxy'de çılgınlar gibi eğlendiğim ve sabahın köründeki sınava da sarhoş kafayla girip 135 kişinin içinde en yüksek notlardan birini aldığım o mübarek zamanda, demek ki alkol hafızamı dürtmüş ve taaa dönem başında öğrendiğim bilgilerin gün ışığına çıkmasına ve sınav kağıdı üzerine sihirli bir değnekle nakşedilmesine yaramış..mış.. Haaa, şimdi oldu..
Aslında, sevgili meslekdaşlarım bu araştırmaları yaparlarken, benim gibi tuhaflık abidelerinin hayatlarındaki anlaşılamayan olguları değil "alkol ve benzeri keyif verici maddelerin aşırı ve yanlış kullanımı sonucunda oluşan bağımlılıkların önüne nasıl geçebiliriz" sorusunun cevabını arıyorlar. Anlaşılan o ki, bu cevabı kısmen de bulmuşlar.
Beyindeki nörotransmitter düzeyleri ve öğrenme sonucu oluşan snapsisler (hafıza hücreleri arasındaki kısa yollar, bağlantılar da denebilir) arasındaki ilişki zaten biliniyordu ama bu ilişkide alkol ve diğer bağımlılık yapıcı maddelerin (ve hatta kumar vs gibi davranışların) rolü tam anlaşılamıyordu. Bu madde ve davranışların, beyindeki ödül mekanizmasını harekete geçirdiği ve "yürrü be aslanım, kim tutar seni" dedirttiği yönünde şüpheler vardı. Bu son çalışmalar da gösterdi ki, beynimizdeki snapsisler, alkole ve diğer bağımlılık yapıcı madde ve davranışlara duyarlı hale geliyor, alkol alındığı anda hemen birbirleriyle etkileşime geçerek hafızayı dürtüyor. Yani daha anlaşılmaz bir dille anlatmaya çalışırsam; "keyif verici maddeler"den aldığımız "keyif", bizi bu maddeleri genel anlamda "keyif"e ulaşma amacıyla tekrar tekrar kullanmaya itiyor ve sonuç itibarıyle; bağımlılığı "öğreniyoruz". Sonra da, unut unutabilirsen Necla'yı tabii..
Demek ki neymiş; alkol alınıp alınıp Necla hatırlanmayacak, hatırlansa dahi cep telefonundan "seni seviyorum uleyynnn" türü mesajlar atılmayacak! Kıssadan hisse.
Tokta'ya sevgilerimle..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder