22 Haziran 2016 Çarşamba

Uyuyan kişiyi izlemekteki huzur

Su an, Almanya'nin 14 derecelik Haziran'inin bir hediyesi olarak yaninda getirdigi burun tikanikligi nedeniyle hafif hafif horlayarak uyuyan kizimi izliyorum. Gunduzleri devamli devinim halinde.. Her dakikasi bir is ugras, kendini kanitlama ve kendini gerceklestirme azmiyle dopdolu. Oysa geceleri, simdi uyurken, hafif hafif nefes alip verirken ne kadar sakin, huzurlu, huzur verici.

Onu izledigimden habersiz..

Uyurken izledigim baska insanlar da oldu. Beni uyurken izleyenler de mutlaka olmustur. Asagi yukari uyuyan bir insan icin bu hisleri duyariz degil mi; huzurlu, sakin bir uzaklik hissi. Kim bilir beyni ona hangi goruntuleri sunuyor, gunun tortusundan secilenler, kimseye acmadigi fantaziler, korkular belki. Bazen dudaklar kipirdar hafifce, belki ruyasinda birine seni seviyorum diye fisildadi, ya da isyerinde patrona kiziyor, istifayi basiyor su an, o tek kas da kalkti bak, olay ciddi belli ki..

Bazense sadece uyurlar. Ritmik nefes alis verisler, arada hafifce ic cekmeler, bir yandan obur yana donmeyle degisen ritm, uyku ahengi..

Odayi ya da hayati paylastigin kisilerin nasil uyudugunu bilirsin. Bazisi yaz kis ince de olsa bir ortunun guvenini ister uzerinde, bazisi ayaklarini sigdiramaz yataga illa ki tasirir uctan yandan, bazisi yastigi bir sevgili gibi kucaklar, bazisi kolunu basinin altina yoldas eder. Bazi uykuya gecis rituellerini ogrenirsin beraber yasadigin insanlarin, oylesine siradan, o kadar da ilginctir.

Ölümü de dusundurur sana bu uykulari gizlice izleme aliskanligi, meslegi geregi binlerce insanin olumune sahit olmus annenin sozu aklina gelir, "kimi uyur gibi huzurlu, kimi acidan kasilmis yuzler" sozu.. Oysa tum kaslarin gevsedigini sanarsin olumle.. Gercekten hissettigim, sanki biri bir salteri indiriyor, o kadar.. Gerisi karanlik bosluk yokluk.. Derin, ruyasiz bir uyku gibi. 19.yy basinda oluleri yasiyormus gibi giydirip poz verdirtip son fotograflarini cekmek cok yayginmis, biliyor muydunuz? Hatta cogu fotograf olulerin fotografidir, yasayanlar fotograf cektirmezdi o donemde deniyor, malum hareketsiz uzun sure beklemek gibi teknik sorunlar da var.. Mesela su yandaki fotodaki tum cocuklarin olu oldugunu soylesem..? 1800'lerde insanlar sandigimiz kadar "naif zarif" falan degilmis, tuhaf zevkleri ve aliskanliklari varmis, gercekten urkutucu..

Ölü bir insani degil ama onun bir tik oncesi ve yakini olabilecek uyuyan bir insani izlemeyi severim; bazen otobus ve ucak yolculuklarinda, bazen o huzurlu sessizlikte kendim uyku tutmazken tanidigim yuzlerde.. Sanirim tuhaf bir huzur buluyorum; icten, rol yapmayan, kendi gibi gorunen, bundan gayri de sansi olmayan bu yuzlerde..

11 yorum:

  1. Uyuyanı izlemek de uyurken izlenmek de güzeldir, katılıyorum, huzur verir cidden...
    Ve evet eskiden epey bir süslenme püslenme neticesinde ölülerin fotolarının çekildiğini de okumuştum. Hatta bu bilgiye, eskinin çocukları niye hep somurtuyo, hiç gülen yok, koca adamlar gibi diye merak edip araştırınca ulaşmıştım. O fotodaki son çocuk zaten uçmuş çoktan baksana, belli yani:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında fotoğraflarda gülümsemek bizim kuşağa özgü bir alışkanlık, eski fotoğraflara bakarsan herkes doğal durur. Ortada birşey yokken gülümsemek pek iyi karşılanmazmış malum ;)

      Sil
  2. The others'ın çıkış temasıdır bence zaten ölü fotoğraflar.

    Ben uyurken birini seyrettiğimde, ona karşı duygularımla yüzleşiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Genelde sevgi oluyor tabii, ne de olsa yakın olduğun kişiyle odanı paylaşıyorsun :D

      Sil
    2. Mesela anneme karşı vicdan azabı hissettiğim anlar oluyor, o uyurken. Volkan'a karşı şefkat. Çünkü bazen günlük hayatta atlıyorum onları, hıza odaklanmaktan. Yavruma karşı da sevginin zirvesi.

      :D

      Sil
  3. Bebekken oğlumu uykusunda izlemek için, uyumazdım. Nefes alıyor mu diye daha da yaklaştığım da olurdu. Şimdi yine izliyorum, bazen gülümsüyor ben de gülümsüyorum.

    YanıtlaSil
  4. Ay o korkunçluğu okumuştum. Eskiden izlerdim ama öyle çok masum duruyorlar, halbuki hiç alakası yok. :D Bir de artık çok lüks be, izleyene kadar yapılacak çok iş var.:)

    Döndünüz mü Almanya'ya? Çok çabuk geçti sanki tatiliniz. Bana ne oluyorsa? :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Donmedik daha burdayiz 1/3unu bitirdik, bu sefer uzun kaliyorum sansliyim :)

      Sil
  5. Biri uyurken bana bakarsa yanımda dikilirse falan uyanıyorum. En çok da bebekleri ve çocukları izlemek güzel oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ay yanimda dikilirse demissin ya aklima bi korku filmi geldi ayyyy :))) bazen cocuklar geliyor ya yataga annegggg diye falan, ay uykunun en guzel yerinde birden o sekil uyanmak kabuuuus

      Sil