28 Ocak 2016 Perşembe

İslami terör olur mu, olmaz mı?

Geçenlerde bir kaç arkadaşımla tartışıyorduk, konu son zamanların sıcak konularından: "İslami Terör". Arkadaşlarımdan biri oldukça inançlı bir müslüman, diğeri protestan hıristiyan. Müslüman olan arkadaşım "İslami terör diye bir şey olamaz, baştan yanlış bir terim bu, sadece müslümanları karalamak için dinle alakası olmayan bu teröristleri kullanıyor medya" diyor, diğer arkadaşım ise "ama dünyanın heryerinde müslüman kimliğiyle insanlar diğer dinden insanlara saldırıyor, hunharca katlediyor, tabii ki bunu dinle bağdaştırmak doğal" diyordu.

Siz ne düşünüyorsunuz bilmiyorum ama ben İslami Terör'ün terim olarak anlamsız olduğunu düşünmüyorum çünkü siyasi rejimi ya da yaşam tarzı İslam olan ülkelerin geneline bakıldığında gerçekten de azınlıklara ya da kendisiyle karşıt görüşte olanlara dair bazen "cihad" adı bile verilen terörist eylemler olduğu bir gerçek. Bunu yadsımak, odadaki kocaman fili görmemek demektir. Ama İslam dininin özüne bakıldığında terörist aktiviteler ne kadar meşru, işte o tartışılır..

İslamda cihad kavramı yanlış anlaşılıyor, Hz. Muhammed bile savaşlarında şu şu şu kriterlere uygun davranıyordu, bunlar terörle hiç bağdaşamaz diyen bir kesim var. Kısmen haklılar. Fakat Hz. Muhammed'i kıstas alarak İslam dinine bakarsak, zaten dinin orjinalinden apayrı bir dine dönüştüğünü, kendisi geri gelse ümmetinin durumuna üzüleceğini de düşünen bir kesim daha var. Ben din uzmanı değilim, o nedenle bana bu konuda laf düşmez ama kendisini inançlı gören bir kişinin sadece bir başkası kendinden farklı düşünüyor diye eline kılıcı alıp ona saldırmasını da "akıl hastalığı" emaresi olarak gördüğümü söyleyebilirim. Müslüman kardeşlerimizin hakkı yeniyor diye dünyanın bir başka yerinde budist olan insanlardan üstün olduklarını ve daha fazla hakka sahip olmaları gerektiğini de düşünmüyorum. Ya da hıristiyan bir insana "yanlış yoldasın, benim yoluma gel" demeyi de kendini bilmezlik olarak görüyorum. İnançlar tartışılır, renkler gibi, kim neyi beğeniyorsa, neyin doğru ve mantıklı olduğuna inanıyorsa, onunla yoluna devam eder ya da etmez. Bunlar kişisel konulardır.

İslami teröre en fazla tepkiyi kendini müslüman görenlerin vermesini beklerim çünkü bu insanlar dinlerine sövüyor. Fakat tuhaf olan, kendini müslüman lanse edenlerin İslami Terör'e gizli ya da açık destek veriyor olmasıdır. Bu da bizzat terörü islami yapar, islam dini açısından meşrulaştırır. İslami teröre açık ya da gizli destek veren müslümanlar aslında ince bir buz üzerinde yürüyorlar çünkü o terör dönüp dolaşıp, gelip yine en çok gariban müslüman kardeşlerini vuruyor. Belki de doğal seleksiyon demeli, fazla düşünmemeli ama kurunun yanında yanan yaşları gördükçe, insan tepkisiz kalamıyor işte..

Geçen gün izlediğim bir dizide çok güzel bir söz geçti; "dünya dönmeye başladığından beri her insan gurubu, kendinden sonra gelen nesilin bozulduğunu, dünyanın sonunu getirecek bir yanlışlık ve sapkınlık içinde olduğunu söyler durur ama dünya dönmeye devam eder" diye.. Çarklar arasında bir dişli..

Almanya'da Suriye'li göçmenlerle çalıştığımdan bahsetmiştim. Doğrusu bu kesime bakış ilk baştaki heyecanını yitirerek, özellikle Paris ve Köln'de yaşanan terör olaylarından sonra daha "realist" bir hal aldı. İnsanlar yabancı düşmanı olmasalar da, yabancılardan korkuyor, kendileri gibi olmayandan rahatsızlık duyuyorlar, bu bir gerçek. İlk başlarda yaşanan ellerde çiçeklerle karşılamalar falan hep bitti, artık Merkel'e "daha fazla gelmesinler, almayalım, altyapımız yok kaldıramayız" baskısı var. Çok da akılalmaz bir durum değil bu, o kadar kontrolsüz ki sınırlar, masumun yanında ne olduğu bilinmeyen insanlar da girdi "içimize". Bunun etkilerini de günlük hayatta görüyoruz artık. Müslümanlara karşı genel bir "eğitimsiz, sosyo ekonomik düzeyi düşük kesim" inancı var, ki bu doğru ne yazık ki.. Müslümanlar da bu kalıp yargıları kırmak için pek çaba göstermiyorlar.

Bu işin sonu ne olacak bilmiyorum. Büyük ihtimalle Avrupa genelinde krize neden olacak göçmenler ve belki de Avrupa Birliği'nin sonunu getirecek. Terörle ya da ekonomik anlamda AB'yi zorluyor ve tepki çekiyorlar. Keşke kafa yapıları arasında bu kadar derin uçurum olmasa, İslam altın çağında ortaya çıkardığı bilim insanları ve düşünürleri bu çağda da çıkarabilse.. Ama sanıyorum kafa yapısı arasında ne yazık ki yüzyıllar var artık, nasıl kapanır bu açık bilmiyorum..

21 yorum:

  1. bence mevzu islami terör değil. mevzu islamı kullanarak isnanların kişisel düşüncelerini ortaya dökmesi. Aslına bakarsanız medya teorilerine birazcık incelerseniz; medyanın bizleri nasıl yönlendirdiğini anlardınız. İslami terör tamlaması nereden tünedi? medyadan. Peki medya neden islami terör deyimini durmadan kullanıyor? Gerçekten islami terör olduğu için mi, yoksa diğer insanlara islamı terör olarak göstermek istediğinden mi?

    Medya kimlerin elinde? bunları da araştırmak lazım. Peki neden islamiyet? Bunun da cevabı gerekiyor..
    Bunlara yanıt verdikten hemen sonra evet efendim kesinlikle islami terör var, islam terörü emrediyor çünkü, adamlar bunu bildiklerinden dinleri gereği yapıyorlar diyebiliyorsanız, sözcüklerin durduğu yerdeyiz. Din'e çamur atmak gibi bir durum söz konusu olur ki, hiç bir din bunu kabul etmez. Ha ortada din yoksa, o ayrı.

    Medyanın haricinde bunu bilen müslüman ne yapıyor? Bu iğrenç algıyı değiştirmek için hiç bir şey. Sizin de son paragrafta değindiğiniz gibi asıl mevzu müslümanın çalışmaması. Eline verilen internet , televizyon oyuncaklarıyla zamanını öldürmesi. Bir silkelenme vakti geldi fakat inanıyorum ki sizler-bizler gibi bilinçli insanların yetiştirdiği çocuklarla..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Peki buna neden olan müslümanlar yokmuş gibi mi davranalım sevgili Büşra? Tamam medya abartıyor olabilir ama medyayı kullanarak "islam adına" kestiği kafaları youtube'da yayınlayanlara ne demeli?
      İslam terörü emrediyor diyen yok ki, neden diğer dinlerden daha fazla islamda terör var diyen var.. Yoksa hiçbir dinin temelinde terörü "emretmek" dursun meşrulaştırmak yatmıyor..
      Çok haklısın ama küçük ölçekte sırf kendi çevremizde ve aslında hiç bir önemi olmayan hayatlarımızda debelenip duruyoruz, daha "toplumsal" kişilerin bu konuda çalışmalar, propagandalar yapması lazım bence.. Oysa bir bakıyorsun o da ne, dindar olduğunu düşündüğün bir kurum yardım hesabını isid'e yönlendirmiş! Bu ne diyet bu ne baklava şimdi...

      Sil
  2. Sakallı adamın biri "ALLAAAAAAHUUUEKBERRR" diye bağırarak kendini patlatıyor, öteki sakallı adamlar - haberlerde kulaklarımızla duyuyoruz- Allahuekber diyerek Suriye'de füze fırlatıyor. Suudi Arabistan'da Allahuekber diyerek zina vs. ile suçlanan kadın kırbaçlanıyor, Afganistan'da Allahuekber diyerek zina yapan kadını taşlayarak öldürüyorlar. Din ve terör eskiden Avrupa'da da vardı, kilise din adına kadınları cadı diyerek yakardı, zina yaptı diyerek öldürürdü, Galileo'nun başına gelenler malum. Avrupa dinci terörden ve kilisenin engizisyonundan çok çekti. Sadece kadınlar değil masum KEDİLER bile cadı kadınların yardımcısı denilerek diri diri yakılır, diri diri toprağa gömülürdü, sonunda Avrupa o kadar illallah dedi ki, laikliğe geçtiler ve kilisenin egemenliğine son vererek dinci terörden kurtuldular.
    Avrupa kurtuldu ama ortadoğu, Asya, Afrika'daki ülkeler laikliğe geçemedikleri için dinci terörden kurtulamadılar. Yani ortaçağda Hristiyan terör vardı, şimdi de İslamcı terör var. Daha doğrusu dini bir terör var. Tabii eğitim, zeka düzeyi de çok önemli, genellikle psikopta, düşük zekalı, kötü veya parçalanmış aile ortamında yetişmiş, kolay kandırılır tipleri kullanıyor bunlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında Avrupa hiç de laik değil sevgili bücürük ve ben, politik bazda kesinlikle eşitlikçi değil, özellikle müslümanlara karşı kanunlarca yasak olsa da gerçekte uygulanan çok fazla yaptırım var. Hıristiyan kurumlar var, eğitim veriyorlar, baya baya din hayatı yönetiyor aslında. Ama özellikle ortaçağda yaşananlar ve dini revüzyonlar sayesinde biraz daha ılımlı kalıyorlar islami politikaların yanında. Ha insan bazında en az bir müslüman kadar hıristiyanlar çoğu, dinlerine bağlılar kıta avrupasında. Ha iskandinavya ülkelerini saymıyorum ama onlarda da inanç eksikliği başka topllumsal sorunlara neden oluyor mesela alkolizm ve aile kurumunun bitmiş olması, mesela aşırı oranlardaki intiharlar, depresyon ve yalnızlık.. Bunlar da işin başka boyutu çünkü din aslında insani bir ihtiyaç, inanma ve güvenme ihtiyacı var içimizde. Yani avrupa çok kurtulmuş vaziyette değil..

      Sil
    2. Avrupa'da din hayatı yönetiyor demişsin. Öyle ise ya da öyle olması için her şeyin İncil'e göre uyarlanması gerekir:) mesela bilimsel kurumların kapatılması, her kurumun başına papaz, rahip gibi din adamlarının atanması gerekir:) başbakan, bakan, vekiller din adamlarından oluşur, kadınlara rahibeler gibi giyinmeleri yönünde telkinde bulunur. Ben Avrupa'da yaşamadım hiç, bilemiyorum tabii böyle mi?:)

      İntihar ve aile kurumumun bitmesi konusunda Türkiye de felaket. İntihar oranları çok yüksek, tüik'e göre geçen yıl 3000'in üzerinde idi yanlış aklımda kalmadıysa...yani yılda 3000 kişi intihar etmiş..aile kurumu iyi olsa zaten bu intiharlar bu kadar olmaz çünkü intihar edenlerin çoğu evli! Kadın cinayetleri ise ki, bunu da aile kurumunun çökmesi olarak görüyorum, hemen her gün bir kadın koca/eski koca/eski sevgili/yeni sevgili/boşanma sebebi vs. ile öldürülüyor 41 ülke arasında 13. sıradayız cinayetlerde:( buradan şu sonucu çıkartıyorum ne dinine mensup olursan ol, çağdaş, demokrat, özgürlükçü bir ülke değilsen, fayda etmiyor.
      Yine de iç savaşlarla ülkelerinden can havliyle kaçan Suriyeli, İranlı, Iraklıların gitmek istedikleri ülkelerin Müslüman ülkeler değil de Avrupa ülkeleri oluşu, Müslümanların Hristiyan ülkelerde daha huzurlu olacaklarını düşündüklerini gösteriyor. Ne ilginç değil mi? Bir Müslüman vatanından başka yerde yaşamak zorunda kalınca başka bir Müslüman ülkeyi seçmiyor, Hristiyan, laik bir ülkeyi seçiyor. ....

      Sil
    3. İlk paragrafın çok ortaçağ hıristiyan inancı, biliyorsun revize edildi bir çok şey. Özellikle son papanın da güzel etkileri oluyor bu sürecin devamına..
      Gelelim ikinci paragrafa, biraz mesleğimden ötürü istatistiki sonuçları biliyorum avrupa ve türkiye genelinde, intiharların oranı yüksek ama nedeni farklı. Avrupa'da yalnızlık ve inançsızlık Türkiye'de ise sosyal baskılar, "namus" adı altında yaşanan insan hakları sorunları, o nedenle bu intiharları karşılaştırmak bence doğru olmaz. FAkat bizim ülkenin dinamikleri sadece dinle ilişkili değil sosyal adaletsizlikler ve gelenek ile modernitenin çatışması da olunca..
      Mültecilerin Avrupa'ya kaçmalarındaki tek neden ekonomik, hayallerinde ortadoğudaki hiç bir ülkenin onlara sunamayacağı iş aş falan var çünkü. Fakat sanırım hala Türkiye sınırları içinde bir çok avrupa ülkesinin tamamından daha fazla mülteci var.. Laik diye geldiklerini hiç ama hiç sanmıyorum, benim konuştuklarımın ve beraber çalıştıklarımın tamamı "çünkü burda devlet iş veriyormuş, pasaport veriyormuş, çocuklara eğitim varmış dediler" diyor.

      Sil
    4. İnan laik diye de gelenler çok, şaka değil millet kafası kesilecek korkusuyla İran devriminde dalga dalga kaçtı, bir aile bizim alt kattaydı, ellerindeki kırmızı ojeler, süslü püslüler, orada olsak ellerimizi keserlerdi demişlerdi...Ankara'daydık o zaman...86 ya da 85...kızlar mini etek giyiyorlardı...bizim alt katta kiracıydılar...yani özellikle kadınlar şeriat ülkelerinde yaşamaktan aslında hiç memnun değiller..inan cerenciğim...

      Sil
    5. İranlılar çok süslü olur :D Benim İranlı arkadaşlarım vardı valla süslerine yetişmek mümkün değil ve çok marka giyinirler :p der dedikodumu da yaparım..

      Sil
  3. Müslümalık adı altında işlendiği gerçeğini değiştiremiyoruz ama biliyoruz ki islamiyetle uzaktan yakından alakası yok.

    Eğer, İşid üzerinden gidecek olursak, ben de kapalı alanlara, toplu alanlara giderken korkuyorum. Ama alışmışız kelle koltukta yaşamaya. Bizim ülkemizde uzun yıllardır var olanlar, dinsiz. Bu onları öldürmekten geri durmalarını sağlamıyor.

    Avrupa devletleri ya da Amerika'da patlayan bombalar, onların mükemmel! bahanelerle öldürdüğü masum insanları, haklı kılmıyor. İstediğimiz kadar kelimelerle oynayalım. Dünyada önlenemez bir vahşet var!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz biliyoruz da, yapan da bunun islam tarafından emredildiğini "biliyor". Yani nasıl iş bu şimdi, hala bir gavuru öldürürsen cennete gidersin diyen var..
      Valla bizim ülkemizde turizmi bitirecekler bu sene, aynen diğer ülkelerde yaptıkları gibi.. Bana da "türkiyeye gidecektik gidelim mi" diyorlar valla ben olsam gitmezdim turistik gezilere diyorum ne diyim.. ben olsam korkardım yani.. Bir de bizim ülke bi tuhaf, isid yapıyor pkk diyorlar..

      Sil
  4. merhaba,
    yazınızı çok beğendim ama çıkardığınız sonucu pek anlayamadım ve bakış açınızı tümevarımcı buldum. var sayalım ki islam şiddeti körükleyen bir din, bu şiddetle mücadelede kanalların neler olması lazım? lütfen yanlış anladıysam düzeltin. ki bunu söylerken islam'ın içinde zilyon tane akım olduğunu göz önüne aldığınızı var sayıyorum. yani böyle bir varsayımda bulunurken alevi, nusayri ya da dürzi toplumunu nereye oturtacağız. doğrusu bence şiddetin kaynağı islam'dan ziyade müslüman veya ortadoğu coğrafyasına hakim olan militer, baskıcı devlet yönetimleri ve uzlaşma kültürünün noksanlığı. zira şu anki ortadoğu devletleri hepsi 19- 20. yy'da kurulurken, toplumlarında çoğulcu bir sistem oturtmak yerine resmi ideolojiyi dayatan militer devlet aygıtlarını(eğitim sistemi vs.) güçlendirme minvalinde politikalar yürüttüler. o nedenle sorunu genel olarak militer devletler ve bunun sonucu kitlelerde peydah olan siyasi tahammülsüzlük ve uzlaşma eksikliğinde aramak daha çözüm odaklı bir yaklaşım gibi geliyor bana. zira şu an tr'deki kürt sorunununda kangren olmasının nedeni de bu. laiklik konusunda ise klasik sekülerimiz ve fransız tipi sekülerizm ayrımına giderek avrupa'daki laikliği daha iyi anlayabileceğimizi düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Berfin haklısınız, güzel yazmışsınız sorularınızı, benim de çok sık düşündüğüm cevabını bulamadığım sorular.. İslam içindeki farklı inanç ve uygulamalar tabii ki genel islami ideolojiye bakışı etkilemeli ama o kadar baskın ve baskıcı bir ayrımcılık söz konusu ki; mesela ben müslümanım AMA inancım şu şekilde diyip açıkladığımda "ama biz islamı hiç bu şekilde bilmiyoruz duymuyoruz" diyorlar çünkü islam denince gayrimüslimlerin kafasında olan "tip" belli..
      laiklik konusu zaten apayrı, politik anlamda sosyal anlamda kişisel anlamda hepsi içiçe kaynaştırılmış arapsaçı edilmiş kavramlar sayesinde kimse birbirini anlamaz hale geldi..
      Neyse özetle, çıkardığım sonuç; islam içinde revüzyonun şart olduğunu ve bunun sadece belirli kesim tarafından değil, her kesimin katılımıyla, her kesimin gerçek aydınıyla yapılabileceğine inanıyorum. Bu aydınlar da bazen can derdi bazen yaşam standardı derdiyle kendi içlerine kapandı, o nedenle ben çok umutsuzum kısacası..

      Sil
  5. Hayattaki en temel prensibim; Çok yakınım olan insanlar haricinde (ki bazen onlarla bile) din ve siyaset konularını konuşmuyorum, bunca ortak noktamız varken en keskin, en ötekileştiren taraftan başlamaya lüzum yok. Önce anlaşmak gerekiyor, ayrışmak değil.

    islam dinini samimiyetle araştırmak ve anlamak isteyenlere islam dini konusunda araştırmalar yapmış akademislerin ve camiinin yolları açık, buyursunlar girsinler.
    İyi niyet ve dostluk çerçevesinde olsa bile insanların önyargılarını beslememek lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bense çok konuşuyorum :D neyse ki çevremdeki yakınlarım hep "tartışma"yı medeni şekilde yürütebilen insanlar. öyle olmayınca çok haklısın, çok sıkıcı olaylar oluyor, birden kendini sevdiğin birinden gönül bazında kopmuş buluveriyorsun.. değer mi hayır.. ama tartışmazsak, konuşmazsak, nasıl gelişeceğiz, yanlışlarımızı göreceğiz?

      Sil
  6. Çok boktan bir tartışmanın ortasında kalmışsın bence. Herkesin konuyu kişisel inançlarına ve aidiyetine göre tartıştığı ortamlardan nefret ederim.
    İslami terör denmesinin sebebi medya değil benim gördüğüm kadarıyla, radikal dinci insanların kendi dinleri için adam kestiklerini söylemelerinden.
    Ama "normal" müslümanların bu terimden rahatsız olmalarını da anlıyorum. Olması gereken de bu zaten.
    Avrupa kendi yaptıklarının sonuçlarıyla yüzleşiyor şu anda. Suriye'ye satılan silahların bir kısmı Avrupa menşeili.
    Silah satmak için savaş çıkartıyorlar sonra da onların çıkardığı savaştan kaçan insanlar onlara sığınınca sorun oluyor.
    Ya da ekonomik olarak sömürdükleri ülkelerin insanları gelince kapılarına.
    Çok acı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dikte ettirme deniyor ona tartışma değil ve çok haklısın, adam sana zaten "ben baştan haklıyım sen yanlışsın seni nasıl da düzelteceğim" diyor.. O tartışmadan iş çıkmaz, haklısın en iyisi çabucak konuyu kapar çeker gidersin, gerek yok.. Ama dediğim seni dinleyen sana öğretmeye değil, senden öğrenmeye çalışan insanlarla fikirlerini tartışmak, o işte çok keyifli.. Ben çok şey öğreniyorum benden farklı inanç ve düşünceleri olan ve bunları insan gibi tartışabilen o güzel insanlardan.. Valla 4 hafta eve kapatsınlar sonra sadece 2 saat dışarı çıkarıp böyle biriyle konuştursunlar, eyvallah derim! :D
      Evet.. Mülteciler çok büyük sorun olmaya başladı burada.. Sosyal ve ekonomik anlamda, umarım işin sonu ırkçılığa varmaz..

      Sil
    2. Ama özellikle doğu bloğunda sonradan AB edilen ülkelerdeki radikal sağcı hükümetlere yönelimi gördükçe.. Hoş batı da farklı değil ya...

      Sil
  7. Ben kısa ve öz yazacağım...
    Dindar olmak ile dinci olmak arasındaki fark ayrıştırılmalı bir kere ki bu fark son yıllarda iyice net biçimde ortaya çıktı. Şahsi çıkarlara göre biçimlenmiş, hırsızlığa, yalan ve iftiraya açık bir akım var ortada diyebiliriz. Gösteriye dayalı namaz kılmak, tesettüre girmek, dindar görünmekle kapanmıyor bu tuhaflıklar. Ama ne yazık ki tam da hedeflendiği gibi arkalarında körü körü biat etmiş kitleler barındırıyorlar. Din adına her şey mübah zihniyetinden kurtulunmalı. Özellikle de dizi dizi insanların kelleri uçurulurken video kayıtlarının dahi yapıldığı ve dağıtıldığı eylemler bütününün adı hiçbir şekilde din olamaz...
    Tüm Ortadoğu neden bugünkü duruma düştü, iyi düşünülmeli...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. uçurumdan topluca atlamanın sosyal psikolojisi..

      Sil
  8. Merhaba. :) Tesadüfen geldim bloğunuza. Ve fakat daha ilk okuduğum yazıda kendimden çok şey buldum. Çok cesur ve realist bir yazı olmuş. Her satırında içime su serpildi. Ben yazsam bu kadar olurdu abartısız. Her cümlenize katılıyorum. Özellikle odadaki kocaman fili görmemek tabiri ne kadar da yerinde olmuş. Elinize, yüreğinize sağlık. <3 Takibe de aldım sizi elbette, almamam tuhaf olurdu değil mi, bu kadar kendi düşüncelerimi okuyup da. :) Sizi de beklerim bloğuma merak ederseniz. Sevgiler... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. iade-i ziyaretinize geldim :) kalıcı oldum, sevgiler..

      Sil