23 Aralık 2015 Çarşamba

Floating denen o tatlı seda.. (ve diğerleri)

Floating diye bir şey çıktı bu diyarlarda ("isolation tank" de deniyor) Türkiye'de var mı bilmiyorum. Yoksa hemen siz açın, köşeyi dönün derim. Küçüklü büyüklü Ege kentlerinde değil ama İstanbul'un göbeğinde çok iş yapar.

Sizi bu yandaki gibi içi 36.5 derece tuzlu su ile dolu bir küvetimsinin içine koyuyorlar, yaklaşık 1 saat ööööyle kalıyorsunuz. Aman Allahım, o nasıl bir duygu anlatamam size.. Sanki uzayda gibisiniz, vücudunuzun nerde bittiği, suyun nerede başladığı, uçup uçmadığınız, hangi yöne doğru aktığınız, nerde ve kim olduğunuz yani gerçeklikle ilişkiniz kesiliyor.. İlk 1950'lerde zaten bu amaçlı kullanılıyormuş ve 5 duyunun yok olması hissinin kişiye daha derin bir meditasyon ortamı yarattığı, bu sayede de günlük stres ve dertlerden uzaklaşıldığı umuluyormuş. Doğru. Uzaklaştım ben de..

Ayrıca tamamlayıcı tıpta da bazı ağrılı hastalıkların tedavisinde kullanılıyor ama o amacına girmeyelim, boşverin.

Benim floating therapy deneyimim açıkcası son zamanlarda gittiğim aile psikoloğu sayesinde oldu. Bu kadıncağız beni temelden yumuşatma kararı alalıberi hayatım bir zevkli aktiviteler alanına döndü. Bir sabah bir bakıyorum, zorunlu bir şekilde tek başıma kahvaltı yapmam "gerekiyor", alıyorum başımı gidiyorum bir cafeye, bir kahve bir sandviç söylüyorum ve yaptığım tek şey pencereden bakıp gelip geçen insanları izlemek.. Ya da bir akşam floating tank içinde kendimi uzayda öyle başıboş dolanırken buluyorum. Rahatlıyor muyum? Evet.. Fakat bende rahatlama bir süre sonra beş duyumun daha da fazla çılıp çalışmasına neden oluyor (ki aslında meditasyon ile ruh sağlığı ilişkisine bakıldığında, çok da naif bir "iyi ilişki" görülmüyor, aksine bazen depresyon ve anksiyetenin arttığını da görüyoruz bakınız).

Velhasıl; uzun zamandır ne yazık ki patronumun tembelliği nedeniyle süpervizyon alamadan terapistlik yapıyorum ve özellikle yeni yıl öncesi dönemde artan "genel yaşam düzenlemeleri" sorunlarını çözmeye gelen insan güruhları yüzünden meditasyon ve duyusal farkındalık alıştırmaları yapmazsam, çok yakında terapist koltuğundan danışan koltuğuna geçmem gerekecek.. Peki neler yapıyorum?

- Uzuuuun yürüyüşlere çıkıyorum. Ayaklarıyla düşünen bir insan olduğum için beynimde düşünceler uçuşuyor ama sanki başlangıç noktamdan uzaklaştıkça, düşüncelerim berraklaşıyor, tünelin ucundaki ışık daha belirginleşiyor.
- Sevdiğim biriyle buluşuyorum ya da konuşuyorum. Bazen çok iyi bildiğiniz bir çözümün size başkası tarafından sunulması gerekiyor, yoksa kendi aklınıza ve kalbinize güvenemiyorsunuz.
- Suyla ilgili birşeyler yapıyorum. Floating olmasa küveti doldurmak oluyor, hatta bulaşık makinasındakileri çıkarıp tek tek yıkamak oluyor (çevreci bir çözüm değil..) Bu sulak alanlarla haşır neşir olma durumu özellikle sinirlendiğimde, sadece bir yüzümü yıkasam bile, beni rahatlatan bir şey.
- Kendime boş zaman yaratıyorum ve o zaman diliminde etrafa bakmak, sesleri dinlemek, kokuları tanımlamaya çalışmak, sevdiğim bir tadı ya da dokunmaktan hoşlandığım bir şeyi deneyimliyorum ve yapmam gereken hiçbirşeyi özellikle yapmamaya çalışıyorum.
- Endişeliysem; şu ana odaklanıyorum, ne geçmişi düşünüp hataları irdeliyorum, ne de geleceği düşünüp kendime yoktan korkular yaratıyorum. Şu an ne haldeysem, onu yaşamaya çalışıyorum. Dertli bir dönemdeysem ve bunu yapmakta zorlanıyorsam da sadece "sabret, hayatında hep inişlerin oldu ama arkasından hep çıkışlar geldi, unutma" diyorum..
- Hayal kuruyorum. Mesela masmavi bir denize ilk atladığım anın hayalini ya da bir gün şu yandaki gibi bir eve sahip olabilmeyi..

Bilmem ki.. İşe yarıyor bunlar bende.. Belki sizde de vardır birşeyler..

27 yorum:

  1. FLoating tank. İlk kez duyuyorum, güzelmiş anlattığına dayanarak ama su birazcık daha sıcak olsa dedim, psikolog olduğun için sürekli başkalarının derdini dinlemek de zor olsa gerek:( ben de sevdiğim müzikleri dinliyorum ya da temizlik yapıyorum işe yarıyor:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mesleğimi çok seviyorum da bu sıra biraz fazla çalıştık :) yeni yıl öncesi insanlar "hayat muhakemesi" derdine düşüyor (ben de dahil tabii ki)
      floating tank azıcık sıcak olsa fenalık gelir, böyle uçuyor gibi çok hoş!

      Sil
  2. floating tank'ta gözüm kaldı. Ben de isterim! Ama bir saat benim gibi sabırsız bünyeye çok gelebilir.

    Senin yazılarını çok özlemişim. Şimdi gidip kaçırdıklarımı okuyayım.

    YanıtlaSil
  3. Cok güzelmis! Aile terapistinizin adini paylasmaniz mümkün mü acaba? tesekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Bu arada (önceki mesajima ilaveten) yemek pisirmek, özellikle kurabiyeler hazirlamak iyi geliyor bana... ya da kosmak... vücudum yorulunca dsünceler yokolup gidiyor... floating'de kapali alan korkusu olanlar yapabilir mi diye düsündüm. saati de göremiyorum, cok kendini kontrolsüzce birseye cirakmaktan hoslanan biri degilim, dar alan, ne kadar zaman kaldigini bilmiyorum, delirmeyeyim orada... :-)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. KOşmak kesinlikle, herkes aynısını söylüyor, sanki beyni özellikle açan bir aktivite! Bahçede çalışmak da eklenebilir, şimdi kış diye aklıma gelmemiş..
      Kapalı alan değil ki, genellikle açık bu üstteki gibi tanklar çok yeni, zaten camlı ve içerden açmalı sistem bunlar. Bir de ben kol saatsiz yaşayan ve geç kalmayanlardanım, içinizdeki saate güvenin ;)

      Sil
  5. Böyle bir şey İstanbul'da olsa millet içinden çıkmaz, her yanı buruşana kadar kalır yine de birbirini boğazlamaya devam eder! Metrobüse binen herkese bu tanka biniş kartı da verilmeli :)

    YanıtlaSil
  6. Atin beni floatlarin icineeee :D
    Benim tum dertten sadan kurtulma yontemin senin yuruyuse karsi kosmam senin diger tum aktivitelerine karsi kendimi kapatip uyumam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. uyumak mı uymak mı :D dervişin fikri neyse zikri odur misali..

      Sil
  7. Yürüyüşü çok severim ama yürürken müzik dinlediğim halde bıdı bıdı düşünceler fazla mesai yapıyor. Fotoğraf çekerken beynim de dinleniyor. Bir de puzzle. Aklımdaki karmaşayı da yerli yerine oturtuyor sanki. Çocuklar küçükken puzzle halım vardı. Akşam yayıp sabaha topluyordum :-)

    YanıtlaSil
  8. Bak çıkmamış yorumum :(
    Bu otel interneti beni mutsuz ediyor.
    Bu floating olayını denizde yapsak diyorum, tuzlu su kaldırır.
    Odan hazır Cerencim, eve geçmedim henüz ama senin odan hazır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dead sea (lut gölü) ama oranda buranda yara bere olmasın :D
      Canım benim <3

      Sil
  9. Süpermiş. Arabistan'da var mı acaba bu teknoloji:) gerçi hijyenden dolayı giremem ben. Blogunuzu geç keşfettim ama bana öyle iyi geldi ki yazılarınız. Binlerce teşekkürler.3 yıla yakındır burada yaşıyorum ve yeni alışmaya başladım. Doğayı,doğada yürümeyi öyle özledim ki. ben en iyisi banyo tuzu alıp küveti bir doldurayım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz :) Kolay gelsin, zorlu bir ülkede yaşıyorsunuz, blog yazıyorsanız çok merak ederim okumak isterim gözlemlerinizi..

      Sil
    2. Merhabalar, ben de Arabistan'dayım. Hangi şehirdesiniz siz? Ceren birkaç blogger vardıyazan buralardan ama(yabancı) sürekli değildi yazıları, bir de anlatacak birşey bulamıyorlardı herhalde, yediklerinden içtiklerinden falan bahsediyorlardı:p

      Sil
    3. :) Tanışalım kaynaşalım :) Sen ne zaman yazacaksın?!

      Sil
  10. Fringe geldi aklıma vardı ordada böyle bişey. Denemek isterdim şahsen

    YanıtlaSil
  11. Ohh yazıların valla da o floating tank gibi. Burda da vardır muhakkak ama Mutlu azınlığın haberi vardır bizim yok 🤔. Bu aile terapistin iyi biriymiş selam et :)) Terapistle terapist karşı karşıya ancak dertleşmek babında oluyordur sizinki herhalde. Bir de bizi dinlese Pehhh :)) Çok şükür 4 ayda kendime zor gelebildim ben ama of neler neler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. <3 Aslında çok profesyonel biri ama en zor danışan grubu kendi mesleğimizden olanı gerçekten, bazen zorlandığını hissediyorum, ben de açılırken zorlanıyorum.. Bazen teoriler falan havada uçuşuyor, normal konuşamıyoruz :D Ama eğlenceli.. Çok ihtiyacım vardı doğrusu..

      Sil
  12. Ne kadar huzurlu bir bloğunuz var. Geldim, okudum ve rahatladım. EMeğinize sağlık. Bu arada bankada işlerin yoğunluğuna kısa bir ara vermişken, floating in içinde olduğumu hayal ettiğim bir an, ne güzel olurdu.
    Bu arada yeni keşfettim bloğunuzu ve hemen takibe aldım. İlginizi çekerse benim de şirin bir bloğum var beklerim.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :) Bazen çok huzursuz da olabiliyor ama, deniyorum sakinleşmeyi ve şeffaflaşmayı..
      Hemen geliyorum iade-i ziyaretinize!

      Sil