25 Ocak 2015 Pazar

Temari topları

Bu yanda, 88 yaşında bir nine tarafından yapılmış bir örneğini gördüğünüz sanat eseri toplara, Temari Topları deniyor ve aslında Çin menşeyli olup 7.yy'da Japonlar tarafından geliştirilmiş muhteşem bir ipek iplikten örgü sanatı. Japonca'da "el topu" anlamına gelen Temari'ler gerçekten de handball oyunu için kullanılıyormuş.

Aynı zamanda çocuklara yeni yıl hediyesi olarak verilir ve içine de çocuğa özel iyi niyet notları ya da ufak ziller, çeşitli sesli nesneler de konurmuş. Bence muhteşem bir hediye, hem verilen çocuk için, hem de yapan kişi için. Ayrıca bu toplar dostluğu ve karşılıklı güveni de simgelermiş ve renkler ne kadar canlı olursa, verilen kişinin yaşamı o denli canlı ve güzel geçsin anlamına gelirmiş.

Bana bu topları hediye edebilse biri, dünyaları hediye etmiş gibi olurdu.. El işi göz nuru, emek ve özen var bu işte. Muhteşem bir hediye bence. Hem de yapan için de, bu kadar komplike örgüleri yapmak ciddi düzeyde beyin gücü ister ve bu da ilerleyen yaşlarda gri hücrelerimizin azalmasını önleyerek bizi Alzheimer gibi hastalıklara karşı korur diye düşünüyorum.

Yani, uzun lafın kısası; Temari topları yapmak isterseniz şurada ve şurada iki farklı açıklama bulabilirsiniz.

6 yorum:

  1. Aaaaa!
    Ceren hediye mi istemis?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ahahahaha evet aslında isterim ama zor iş bu nasıl yapılır izledin mi?

      Sil
  2. ben orgu oruyorum da acaba yapabilir miyim diye bir baktim ama zormus! crochet hic boyle zor degil ama insallah gri hucremelerime iyi davraniyordur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesin iyi geliyordur.. Ama baksana bu 88 yaşındaki ninenin işine!

      Sil
  3. Valla o teyzeye bayıldım ne tatlı, ne mutlu değil mi. O rengarenk toplar sanki yaşam enerjisi topu gibi değil mi? Renkler, desenler o emek... İçim açıldı :)). Bu arada kartım geldi biliyormusun! Çok mutlu oldum, ümidim kalmamıştı sürpriz oldu. Ve tabiiki de el yazısının büyüsü bambaşkaymış ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tornu da instagrama koyuyor :) Çoooooook sevindim, valla ben de umudumu kesmiştim, bu ay sonuna dek gelmeseydi tekrar yollayacaktım aynı kartı :)

      Sil