23 Eylül 2014 Salı

Görülmesi gereken festivaller

Şehrimizi bir karnaval şehrine çeviren Oktoberfest başladı, daha önce yazmıştım, tekrar etmeyeyim, buradan okuyun nedir ne değildir, cümlemize hayırlı uğurlu olsun. Bu sene tam terelelli haldeyiz; artık benim de bir Dirndl'ım var, hatta 15 aylık kızımın bile bir Dirndl'ı var, tam bir Bavyeralı aileye dönüşmüş bulunuyoruz, işte yanda kanıtı.. Pazar günü gittik, tam tören meydanında yaşayan bir arkadaşın kapı-önünde açılışı izledik, sabah 9-11 arası benim dışımda tüm bay ve bayanlar minimum 2'şer 500ml'lik bira ile yerel tatları götürdüler afiyet olsun / şerefe.. Tam bir esenlik hali mevcuttu ama ilerleyen günlerde, çöpçüler bu 15 gün boyunca çalışmadığı için şehir tam bir çöplüğe dönecek. Yerler kusmuklarla rengarenk olacak, her yerde bira şişeleri, sigara izmaritleri, plastikler, kağıtlar uçuşacak. Neyse ki şehir merkezinde yaşamıyoruz. Oktoberfest süresince Münih'lilerin çoğunun tatile gittiğinden bahsetmiştim sanırım, şehirde sadece turistler oluyor, o nedenle normalde bal dök yala şehir resmen tuvalete dönüyor, berbat.. Yine de güzel. İşte her şey Şirinler Kasabası gibi temiz, düzenli ve örnek olunca, insanlar senede bir 15 gün normal bir dünya şehrinde yaşamanın ne olduğuna vakıf oluyorlar. Al Münih'i ver Eminönü-Laleli yani..

Velhasıl, bu sene de yine bir gün gideceğiz Oktoberfest'e, adet yerini bulsun diye. Aslında eğlenceli bir ortam ama herkes gibi sizin de 2 litre bira içmiş olmanız gerekiyor, yoksa olayın "eğlencesi"ne pek vakıf olmuyorsunuz hatta milletin gevrekliğine dahi gülemiyorsunuz, öyle bir sıkıntı, bezginlik, yorgunluk. E ben de içemiyorum malum, o nedenle 2 senedir pek bir keyfine varamadım Oktoberfest'in. Nirdeeee o eski festivaller mirim.. Geçmiş benden, ya da gelecek gelecek, inşallah seneye!

Lakin, aslında şu ahir-i ömrümde gidip de görmek, katılıp deneyimlemek istediğim iki festival var. İlki Amerika Nevada'daki Burning Man Festival, ikincisi de Almanya Wacken'deki Open Air Heavy Metal Festivali. Evet, karşıtlıkları huzur ve barış içinde bünyemde birleştiriyorum, hem de şu orta yaş krizinin hemen öncesinde, neden olmasın?

Burning Man festivali, hakikaten kült bir sanat festivali. Amerika'nın Nevada çölünde, sadece 1 hafta sürüyor ve Ağustos'un son Pazartesi günü başlıyor. Tabii ki biletler haftalar öncesinden tükeniyor ve oldukça da pahalı ama değer be azizim. Değer vallahi. Sadece sanat değil, bir "kendini gösterme" eylemi de aynı zamanda. Hem katılan sanatçılar, hem izleyiciler için. Aslında festival 1986'dan beri düzenleniyor ama özellikle 2010'dan bu yana oldukça radikal bir değişim gösterdi ve özellikle zengin kesimin ilgisi nedeniyle biraz da şekli şemali değişti. Fazla bahsetmek yersiz olacak, gitmeli, görmeli. Ya da muhteşem videosu için buraya tıklayın lütfen.

Tabii bir kesim de festivalin değişen tadından pek zevk almıyor, Mesela NY times'daki yazı için buraya tıklayın lütfen, Nick Bilton bu festivali "beyaz bir çölde 50.000 kadar yarı çıplak ve kafası dumanlı hipi yerine gösteriş meraklısı milyonerlerin katıldığı dejenere festival" diye tanımlamış - biraz da haklı adam aslında. Okuyun derim, güzel yazılmış.

Wacken festivali ise, Almanya'nın ortasında, kimsenin normal zamanda gidip de görmek zahmetine girmeyeceği bir köyde yapılıyor. Çok hoş bir belgesel videosu var, izlemek için buraya tıklayın lütfen. O belgeselden sonra, Heavy Metal Fan olmasam da, gidip de bu güzel insanların arasına bir karışasım, çamur alanda güreşesim falan geldi yahu. Giyimleri simsiyah, yüzlerindeki makyaj korkunç, ama kendileri ne güzel insanlar yahu bunlar. Festivalde herkes gayet saygılı, bir olay çıksın, kavga edilsin, yok. Enteresan haller yahu. Gidip de deneyimlemek lazım. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın lütfen.

12 yorum:

  1. Ayyy, yirim seni kız. Ne şekerlik böyle. Maya'yla beraber çekilseydin fotoğrafı daha da şeker olmaz mıydı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çekildim çekildim :D ama kendisini sosyal medyadan uzak tutmaya çalışıyorum elimden geldiğince.. çok küçük yaw, ilerde kendi istediğini koysun istediğini koymasın, internet unutmuyor malum, benim koyduklarım kaldırsam bile onu rahatsız edebilir.

      Sil
  2. Çok güzelsin,resimden başkasını gözüm görmedi,okuyamadım:))Maşallah

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayşecim çok teşekkürler, önemli olan iç güzelliği, onun öğrencisiyim işte..

      Sil
  3. Ayyyy resmen aşık oldum Dirndl'ına! Öyle imrendim ki, seyehattimden sonra Münih'e gerçekten yaşanılacak gözle bakıyorum. O günden sonra tek dileğim hep bu yönde oldu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :D E geri gel, senin bir ayağın da burda olsun? Senin seyahat yazılarını bir Münih'li olarak ben bile zevkle ve yeni keşiflerle okudum, eline sağlık!

      Sil
  4. Ay yerim ne de yakışmış kıyafet:) şu amerikadaki burning man festivalini ben de duymuştum ve çok ilgimi çekmişti

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düşünsene çocuklarla gidişimizi :D İkili pisiklete de bineriz be hemşiiiire!

      Sil
  5. Kiyafet muhtesem! Icmesen de o kyafete bile deger yani.
    \m/ ben de metalciyim, herkes bilsin yaneee

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belgeseli izledin mi, inanılmaz güldüm ben izlerken, mütiş yahu kasabalılarla turistlerinin arasındaki ilişki :D

      Sil
  6. Ha bir de ben Chill Out Festivalcisiyim. Tatlisu solcusu gibi birsey eheh

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahahahaha Chill Out artık yaş gerepi hepimizin favorisi, Parov Stellar'ı kovalamaca bu kış?

      Sil