1 Şubat 2014 Cumartesi

Cennet hurması

35'imde sevmeye başladığım bir meyve var; cennet hurması (İngilizcesi Persimmon ya da Sharon fruit, Almancası Kaki olarak geçiyor, daha fazla bilgi için buraya tıklayın lütfen). Eskiden ağzıma sürmezdim, şimdi nerde görsem üçer beşer alıyorum hemen. Üstelik annemlerin Bursa'daki evlerinin bahçesinde ağacı var ve üzerinde gani gani meyve olur her sene, bizimkiler herkese dağıtır yine de bitiremezler. Ben onca sene ağzıma sürmedim, nedeni de aşırı tatlı ve vıcık vıcık oluşu. Görsel ve tadsal açıdan bana hitap etmiyor çünkü ben meyveleri ham ve çok az şekerli severim. Ama burada tanesine 0.60-0.90 euro vererek (yani neredeyse tanesine 2,5TL veriyorum) enayi gibi senelerdir beleşe bahçeden yemediğim kadar cennet hurması yiyorum. Birkaç tane daha yersem içimde ağacı bile çıkabilir yakında..

Annemlerin bahçedeki ağacı öyle güzeldir ki.. Kar yağınca, bahçedeki meyve ağaçları artık hep çıplak kalmıştır, bir bu cennet hurması yapraksız ama üstü meyve dolu durur. Bembeyaz karların içinde kıpkırmızı turuncu yuvarlak toplar, çok güzeldir, bakmaya doyamam. Ama onca sene böyle bakıp bakıp da yemedim! İki ay önce ilk cennet hurmaları piyasaya çıkınca kayınvalidem almış "bu nedir bilmiyorum ama aldım" dedi, getirdi bize. "Aaa cennet hurması, eşeğin sevmediği ot, burnunun dibinde" dedim tabii. Sonra baktım eşimin yiyeceği yok, yazık atılmasın diye kestiysem.. Aman Allahım o nasıl bir tat. Şekeri çok az, sert. Benim sevdiğim gibi ham ham ve az şekerli ama kokusu tadı muhteşem. Üstelik C vitamini deposu. Yıllarca bizimkiler ne diye bu meyveleri illa şekerlendirmiş yumuşatmış ki?! Türkiye'de insanların ağız tadı böyle aşırı şekerli, tatlılarımız falan insanı şeker komasına sokacak derecede hep. Ama şu meyveleri ham ham, az şekerliyken yemeyi nedense akıl edemiyoruz. Bak Avrupalı yapmış, ne güzel olmuş. Ben de yıllardır beleşe yemediğim kaç ağaç dolusu cennet hurmasını kazık yiye yiye mideye indiriyorum şimdi.

Bizimkiler ham toplanan cennet hurmaları tatlansın diye aralarına elma koyup buzdolabında 1-2 hafta bekletirler bu arada, illa ki aşırı olgun yiyeceğim derseniz..

Yalnız bir soru da aklıma takılmadı değil, bu cennet hurmaları anladığım kadarıyla iki cins. Benim sevdiklerim ham ve az şekerli, içinde çekirdek yok. Direkt soyup dilimleyip yiyorsunuz. Biraz daha basık ve daha açık renk. Sanırım diğer türün içinde çekirdek oluyor ve onlar daha olgun yeniyor, ayrıca reçel ve pasta falan yapılıyormuş. Tam emin değilim bizim bahçedekiler hangi tür, çünkü hiç ilgimi çekip de soyup dilimlemedim bile.. O derece uzaktım yani bu cennet hurması denen meretten. Ama artık değilim :) Herkese (ha bir de özellikle sütüm artsın diyen annelere) tavsiye olunur.

7 yorum:

  1. Benim hala sevmediğim bir meyve. Seninle aynı sebepten, böyle vıcık vıcık şekerli bişi bu. Belki ham olanı denesem severim. Çocukken enginar ve kerevizden de nefret ederdim, şimdi bayılıyorum. Damak tadı da değişiyor yaş büyüdükçe. (buraya dikkat, yaşlandıkça demiyorum bak :))

    YanıtlaSil
  2. Trabzon hurması deniyor bizim burda. Ben de hayatımda ilk defa bir iki sene evvel gördüm. Manava dediğimde inanamadı. Sanki uzaydan geliyormuşum gibi baktı bana. Bu nasıl yenir ki demiştim ilk ona şaşırmıştı dalga mı geçiyorum diye. Fakat sevmedim ben de tadını dokusunu. Alıyorum bir heves sonra dolapta bozuluyor.

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Ceren,senin yediğin hurma sanırım benim ilk defa Hatayda yediğim yeşilken bile yenebilen cins hurma. benim her halini çok severek yediğim bu meyvenin ham yenebilenine sadece güneyde rastladım. Yemyeşil bile yenebiliyordu.Batıda bizlerde yetişen ise hamolduğunda yenemeyecek kadar buruk olur. Ben bu kış kurutarak da faydalandımç Merak edersen blogumda nasıl yaptığımı yazmıştım.Afiyet olsun sütün artsın bebişin sağlıkla büyüsün diyerek...

    YanıtlaSil
  4. ooo hurma severler ve sevmezler diye kutuplaşmışız dostlar :P

    YanıtlaSil
  5. Soyup biraz parçaladıktan sonra üzerine yulaf ezmesi, müsli veya corn flakes dökün harika oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tek başına da harika :D Ama hakısınız, hatta yoğurtla da karıştırılıp canavar bir kahvaltı hazırlanabilir!

      Sil