12 Aralık 2013 Perşembe

Kar kar kar ve nar

Şu yandaki fotoğraf, nedendir bilinmez, bana çocukluğumun Bursa'sını hatırlattı. Suretkitabı'nda arkadaş olduğum ortaokul İngilizce öğretmenim yollamış bugün, "günaydın!" diyerek. Suretkitabında neden öğretmenimle arkadaşım derseniz, benim için özel bir yeri vardır, eşimle ve şimdi de kızımla konuştuğum dili bana kazandıran insan olarak. "Bir lisan, bir insan" derler, bana iki insan olarak geldi şu İngilizce, yanında bir de 30'umdan sonra zorlana zorlana sökmeye çalıştığım Almanca'yı getirdi - ne zor dilmiş yahu şu Almanca..

Ama önce çocukluğumun Bursa'sı.. Bursa muhafazakar bilinir ama değildir pek, daha doğrusu işine gelince muhafazakar olan, işine gelmeyince liboşun önde gideni olan illerdendir. Bursa'da doğmadım ama, dile kolay 13 senem geçti, özellikle de 5-18 yaş olunca söz konusu olan 13 sene, malum çocukluk, ergenlik, insanın en önemli yılları aslında. Beyindeki neuroplasticity'nin hızını bir yana bırakın, sadece "eğitilme" değil yani, aynı zamanda "öğrenme"nin de en tırmanışta olduğu yıllar. İnsan bir kez 25'e gelince zaten, sayıların önemi de kalmıyor, yıllar hızla akıp gitmeye başlıyor.

Ama Bursa'ya dönersek.. Bursa'ya ilk lapa lapa kar Aralık ilk hafta yağar ve her yer üstteki fotoğraftaki gibi bembeyaz puf puf kaplanır. Biz Bursa'lılar hemen Uludağ'da kaç cm kaç mt kar var hesaplarına gireriz. Herkes bilse de Aralık ilk hafta kar geleceğini, her sene hazırlıksız yakalanırız, illa ki. Okullar zaten tatil olur ilk karda, hemen herkes kartopu oynamak, kardan adam yapmak için sokaklara çıkar. Kestaneler kenarına birer çizik atılıp 30dk şekerli sıcak suda bekletildikten sonra sobaya, yoksa fırına verilir. Bozacılar mahalle aralarında dolanır, boza üstü leblebi illa ki serpiştirilir. Kartopu savaşları sonrası tarçınlı sahlep sıcacık ısıtır insanı falan. Münih'te her gün kar yağar, heryer kar tutar, Mart sonuna dek kar kalkmaz ama bu güzelliklerin hiçbiri de yaşanmaz. Hatta 3 seneye yakındır buradayım, daha kartopu oynayan bir insan evladına rastlamadım. Biz bursa'da tanıdık tanımadık, sokaktan geçene bile kartopu atarız. Burda atmaya kalksam polis falan çağırırlar eminim. E kartopu, kestane, sahlep ve sıcak leblebili boza olmadan da kış çekilmiyor. Sevmiyorum kışı.. Noel marketlerine, sıcak şaraba, kayaklarıyla işe giden insanlara, kızaklarla okula bırakılan çocuklara ve hatta elmalı tarçınlı kurabiyelere rağmen; Bursa'nın kışını özlüyorum..

Hayalimde şu şekil bir anne olmak var; Maya okuldan geldiğinde onu önceden hazırladığım ve arabanın ön camına dizdiğim kartoplarıyla karşılamak istiyorum :D kimse kartopu oynamasa da bu memlekette, annesi karın hala ilginç ve sevinilesi birşey olduğu bir Akdeniz memleketinden geldiği için o oynasın istiyorum. Dur bakalım, var daha o günlere..

Türkiye kar altında ve sosyal medyada herkes karlı fotoğraflar, yazılar paylaşıyor. Keyifle izliyorum çünkü kar burada normal bir doğa olayı. Ne tatile vesile, ne neşelenmeye. Ama burada da yazları insanlar coşuyor, ilk güneş ışığında herkes nehir ve göllerde alıyor soluğu, bizim daha güneş ısıtmaya başlamadı diyeceğimiz derecelerde millet şıp şıp yüzüyor, üstsüz altsız falan güneşleniyor, tüten mangallardan nehir kenarında adım atacak alan kalmıyor falan. 30 derece havada trenlerin iptal olması, klimasız ev ve toplu taşıma araçlarında bayılayazmak falan da buranın tuhaflıkları. Bizde de bu şekilde bir heyecan hali söz konusu işte. Herkes kendinde az olana, olmayana heves ediyor.

Nar aldım dün, mevsimi değil ama canım istedi. Sizde kar, bizde nar (ilkokul şiirleri misali..)

19 yorum:

  1. :))

    ceren biz alışık değiliz yahu normal olarak binye reddediyor soğuğu...

    ki ben memlekette bile akdenizdeyken iç anadoluya gelmişim bu kış...
    bünye yine reddediyo:))

    yıllardır kışları akdenizin tam dibinde eçirmiş bi vatan evladı olarak...
    batsın bu dünya diyorum.
    daha da bişi demiyorum:))

    efkarlandım bak:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah absalom, bu duruma efkarlanmamak mümkün mü.. :D Al sana kartopu, ne diyeyim..

      Sil
  2. 3 yaşımdan beri Bursa'dayım, tam 15 yılım geçti burada.Hiçbir yerde bulamam sonbaharları Çekirge'de yürüyüp, birinci muratta çay içmenin keyfini:) ya da yazları Ulu çınarın orada limonatamı yudumlamak..Yaz geceleri Tophane'den manzarayı izlemek..Nereye gidersen git aratır,özletir kendini Bursa. Fakat kışlarım Kütahya'da geçmiştir daha çok, kış gerçek anlamda Kütahya'da yaşanır :)

    Orada durumun anlattığınız gibi olması üzücü...Ama boş verin siz diğerlerini.Araba arkaları siper yapılsın, cephaneler kurulsun, savaş başlasın! :) Bursa'dan size kartopuu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşasın Bursa :D 3 sene önce ilk kez Kütahya'ya gittim ve Bursa'dan yola çıktığımda "sonbahar" diyeceğim mevsim, Kütahya'ya vardığımda "kış"tı, oradan da İzmir'e geçtim neredeyse "yaz" denecek bir hava :) Bizim ülke güzel gerçekten, herkese uygun seçenekler sunuyor.

      Sil
  3. Ben 23 yaşına kadar İzmir'de yaşadım Ceren, o zamanlar belki 3-4 kez yerde 5 cm kar gördüm, yaklaşık 7 yıldır trakyadayım ve hala alışamadım, sevemedim, belki mesleksel bir arızadır benimki. Ne zaman kar yağsa kazalar olur ya, ne bileyim sokakta üşüyen evsizler olur belki ondan şöyle bi ayaklarımı uzatıp güzel bir salep içememekten de olabilir Arkadaşların keşke kar yağsa söylemlerini okuyorum, mesela bugün yağdı kar dağın başı şehre 35 km köy yolu nasıl gidilir diye bir yusuf yusuf durumu yaşadım ki sorma:) beyaz örtü güzel de bana malesef hiç güzel değil özet olarak.
    Almanca mevzuuna gelince her yaz tatil için Berlinden gelen kuzenlerin stres kelimesini neden şitres olarak telaffuz ettiklerinihiç anlamazdım, 2 yıl önce kasım ayında oraya gidince öh cahil dido dedim kendi kendime, orada çalışmayı da deli gibi düşünsem de malum yerim yemedi bu saatten sonra Almanca öğrenmeyi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dido benim de 0-30 arası tüm yazlarım, hatta okul varken net 3 ay yaz tatillerim İzmir Karaburun'da geçti, orada hep arkadaşlarımın "kışın siza kar yağıyor, nasıl birşey" diye sormalarına şaşıp dururdum, şaka falan yapıyorlar sanardım. Ama özellikle sahil kesimindeyken hakikaten kar görmeyenler varmış, yani hafif sulu kar evet ama böyle pufpuf kar hiç görmemişler :) Hoş biz de mesela kuzeyde "totomdan ter aktı" lafını pek bilmeyiz ama bu da yaşanan bir gerçek ülkemizde :P
      Ay Almanca'ya giç girmeyelim, bir de hayalimde Goethe falan okumak var Almanca aslından :P

      Sil
  4. Benim gibi düsünen varmis! Bu gidisle facebook ta kartopu savasi @ odeonsplatz etkinligi olusturmayi kafaya koydum :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Odeonsplatz :D Kimsiniz ayol, isim vermeden böyle kartopu atılır mı anonim anonim! Hadi yayınladım ama bu seferlik bak..

      Sil
    2. yorum yapmak da ne zormus! o kadar yazdim kayboldu birden cok garip :D

      Sil
    3. Neyse bidaha yazayim. Dün tembelligimden anonimdim bugün google hesabimdan anonim kisisinin ben oldugunu (aciklayici oldu :D) görürsün umuyorum :))) Sürücü kursu ararken bloguna rast geldim, iyi ki de öyle olmus. Okurken icimden söyle dedim: seni anliyorum kardes :D Tabi henüz kücük bir Maus um yok ama olursa kartopu nedir, neden oynanir, kimlere atilir detayli bir sekilde ve uygulamali olarak ona anlatmak istiyorum! Türkiyeyi kar götürürken Münihte günlük güneslik hava var. Bence küresel isiniyoruz! Ama tabi January is yet to come ! :s

      Sil
    4. neresi günlük güneşlik yahu?!? dışarısı bu sabah -4 dereceydi ve gıpgri hava, hatta 16.05 şu an ve kararmaya da başladı.. oooof of!
      kartopu savaşına varım :D hazır ve nazırım..

      Sil
    5. Günesi gördüm az da olsa ama bu soguklar beni desperate housewife kivamina getirdi

      Sil
    6. Evet buranın soğuğu kötü.. Hoş geçen seneyle karşılaştırınca bu sene valla sıcak gidiyor, kar bile yok daha, şaşırılası bir durum :) - dedim ve eminim yarından itibaren tipiye maruz kalacağız.

      Sil
  5. Bak slovakyada öyle değildi. Hatta çok sevinmiştik görünce orda da tüm kış kar kalıyor ama çocuklar da büyükler de kartopu oynuyor kaymaya gidiyor gölde buz hokeyi oynuyorlar kardan adam yapıyorlardı. Burada daha kar namına bişey yok özledim valla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğunun gözünü seveyim :) Kar sporlarına burada 2 yaşından itibaren başlanıyor, ben de Bursa'da büyüdüğüm için o süper tabii ama kartopu savaşı olmadıktan sonra, ne anladım ben kıştan!? Bu arada ben Maastricht'te yaşarken o iki sene boyunca baya kar yağmıştı güneye ama kuzey ılıman tabii.. Özlerseniz 2 saat :)

      Sil
    2. Ordada iki yasında baslıyorlar amatör olsam da kaydığım için dilaya öğreteceğin günü sabırsızlıkla bekliyorum ben de

      Sil
  6. Anonim kisiso benim ( cok aciklayici oldu :p) dün üsengecligimden anonim yazdim bugun google hesabimdan kim oldugumu görürsün umarim :)) Sürücü kursu ararken tesadüfen bloguna rast geldim. Iyi ki de öyle olmus. Okurken hep söyle dedim: seni anliyorum kardes :D Münih te hava günesli bu ara, bence küresel isiniyoruz ya hayirlisi bakalim...

    Sevgiler

    Özge

    YanıtlaSil
  7. Kar topu hiç oynamadım sanırım. Olsa hatırlardım değil mi?
    Ank'da bir cts yağdı bitti. Her yer kuru şimdilik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ensenden karsuyu girmedi yani hiç içine.. Büyük kayıp! :P

      Sil