18 Nisan 2012 Çarşamba

Doktor dövmek

Memlekette yeni moda; doktor dövmek.. Aslında yeni falan değil, senelerdir şiddet görüyor sağlık çalışanları. Kaç kere seslerini duyurmaya çalıştılar; basın açıklamaları yaptılar, yetmedi. İş durdurma eylemleri yaptılar, yetmedi. Sonunda bir doktor dövülürken öldü.. Yetecek mi?

Annem, babam, sayısız arkadaşım doktor diye yazmıyorum bu yazıyı. Elimize ufacık birşey batınca, azıcık başımız ağrıdığında, ayağımız burkulduğunda, belimiz tutulduğunda "doktorum, civanım" diye koşa koşa gitmesini biliyoruz. İlacımızı yazdırırken, muayene koltuğunda yatarken iltifatlar etmeyi biliyoruz. Kuyruğumuz sıkıştığında efendi efendi sıramızın gelmesini beklemeyi de biliyoruz. İşimiz düştüğünde önce yağ çekiyoruz, işimiz bittikten sonra dövüyoruz. Bu nasıl mantık?

Annemle babam; hadi 7 sene genel tıp, 4 sene uzmanlığı sayma; 35 senelik doktorlar. Bu insancıklar 20 yaşından 63 yaşına kadar, önceleri haftada 2-3 gece, sonra 1 gece, şimdi ayda 2-3 gece nöbet tuttular. Sabah işe 7.30'da gidiyor, akşam 5'te dönüyorlar (ki bu durum sadece son 3-5 seneye özgü, önceden 6-7'den önce dönemezlerdi), gece saat 3'te çalan telefona cevap veriyor, yetmezse o saatte hastaneye gidiyorlar. Önemli özel bir günlerinde acil ameliyatları çıkabiliyor. Bazen akılları hastanede kalıyor, haftasonu millet ekmek gazete almaya markete giderken, onlar "hastaları bir yoklamaya" hastaneye gidiveriyorlar. Yemek masasında bile bazen hastanın durumunu konuşuyorlar. Ve bunu ekşi bir suratla değil, gerçekten severek ve isteyerek yapıyorlar. Birçok şeyden ödün vererek. 35 senedir.

Annemle babamı beyaz önlükle, yeşil ameliyat giysisiyle gördüğüm çok oldu. Gurur duydum hep. Doktor olmak gurur duyulacak birşeydir çünkü. Siz hayatınızda kaç kişinin hayatını kurtardınız bilmiyorum ama, ben 1 kişininkini bile kurtarmadım. Oysa annemle babam kaba bir hesapla her gün en an 50 hasta görüyor; hadi bazısı turp gibi ama doktor dövmeye geldi diyelim. geriye kalanlardan kontrolleri at, acili, ameliyatı kat falan dersek günde en az 5-10 kişininkini kurtarıyorlar demektir bu. Günde! hayat kurtarmayı da geç, kaç kişinin hayat kalitesini arttırabildiniz, ağrılarını dindirebildiniz, yeniden yaşama gücü verdiniz? Artık onları saymayalım bile..

Arada çıkmıyor mu, çıkar. Tüm mesleklerde çıkar; paragöz, hilekar, kötü niyetli insan. Ya da safi yeteneksiz olabilir, hata yapabilir her insan her meslekte. Ama bizim memlekette doktor dövmek artık normal birşey gibi algılanmaya başlandı. Nedenler de "poliklinikte bana sert konuştu, hastama yanlış tedavi uyguladı, ameliyatta dedemi öldürdü". Tamam, bir haksızlığa uğramış da olabilirsin ama bunun yolu saldırmak mıdır?

Sağlık sektöründe ters giden çok şey var. Bir doktora poliklinikte günde 100 hasta baktırmak, hastane güvenliğini süs olarak koyup bıçakla tabancayla bile dalabiliyor olmak, doktora meslek sigortası şart koşmamak, doktor ve hasta haklarını belirlememek, uygulamamak, bilmemek.. Sadece birkaçı. Ülkemizde hasta hakları son birkaç senedir konuşulan ve uygulanan kavramlar. Aman hasta zarar görmesin, aman madur olmasın, aman üzülmesin, aman canı acımasın, aman beklemesin.. Tamam güzel ama nerede bunun karşılığı? Nerede doktorun can güvenliği? Nerede mesleki şerefinin, mesleğini gerçekleştirebileceği minimum şartların korunması?

Doktorlar yarın eylemde; acil dışında iş bırakıyorlar. Haklılar. Kelle koltukta çalışılmaz. Haklarını alacaklarını umuyor ve destekliyorum.

6 yorum:

  1. eline sağlık,güzel yazmışsın.Senin Almanya'dan görüp tepki verdiğin olay bizde ya kanıksandığından ya da önemsenmediğinden olsa gerek burada o kadar yankı bulmadı..ama bugün hekimler Türkiye'nin hemen her yerinde olayı protesto ettiler,yarın da iş bırakma eylemi yapılacak.ben yine de hastalar mağdur olacak diye buna sıcak bakmıyorum ama katılacağım eyleme..böyle eylemlere mecbur kalmayacağımız günlerin gelmesi umut ve dileğiyle teşekkürlerimi sunuyorum,sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Tum doktorlarımızı can ı gonulden desteklıyorum bu eylemlerınde

    Derhal doktorlarımızın yanında saf tutmaya gıdecegım

    Son 2 ayımın 1 ayını hastanelerde gecırdım acıllerde polıklınıklerde gecırdım ne zor sartlar altında calıstıklarını gordum

    Illakı bunları gormeye gerek yok saygılı olmak gerekır saygı da aıleden gelır bu gıbı saygısızların ellerını kıracak olan ılk kısıden bırısı de ben olurum

    Buradan da tum doktorlarımıza selam ederım

    YanıtlaSil
  3. Hem inanamiyorum hem soyleyecek birsey bulamiyorum. Nasil birsey bu!

    YanıtlaSil
  4. Ben de haberlerde okuyunca çok üzüldüm nasıl bu hale geldik anlamıyorum, onceden öğretmen doktor polis en saygın meslek dalları idi, şimdilerde ?..

    YanıtlaSil
  5. 4 farklı dr un 4 farklı teşhis koyduğu bir ülkedeyiz, mümessillerin dr lara yedirdikleri para karşılığında hastalara ihtiyaçları olmadığı halde ilaç yazıldığı dr larla iş yapıyoruz. Hastaları kuyrukta bekletirken yarım saat çay ve sigara molası yapanlar, koridorlarda yürürken insanların suratlarına bile bakmayanlar. Özel muayeneye yönlendirme, memleketten getirilen hediye yiyecekler vs. Gerek duyulmadığı halde tetkiklerin yapılması, hastaların yatışlarının uzatılması...Bu insanlar onlara ihtiyaç duyduğumuz için yüksek egolarından dolayı kendilerine bir şey olmazmış zannediyorlar. Ama artık insanlar tepkilerini doğru yada yanlış göstermeye başladı. Düzeltilmesi gereken tepki gösterenler değil, dr lardır, sağlık sistemidir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah seni doktor eline düşürmesin, başka birşey demeyeyim sana..

      Sil