10 Ekim 2011 Pazartesi

Zencefilli ballı süt

Evet, ne yazık ki sonunda geldi.. Kış. Dışarıda buz gibi bir rüzgar var ve benim tonsilleri alınmış nazik boğazım hemen alarm vermeye başladı. Anaokulunda yönetici olduğum dönemde, o elinden her iş gelen bakıcı teyzelerin birinden öğrendiğim ve o gün bu gündür başucumdan eksik etmediğim kurtarıcımı paylaşacağım bugün sizinle: Zencefilli ballı süt. Her yaş nanemolla için şiddetle tavsiye ediyorum, bu kışı zencefilsiz geçirmeyin. Bu yamru yumru kök, içindeki kalsiyum, fosfor, demir, B ve C vitamini ile hakikaten muhteşem bir bitki. Sadece solunum yolu hastalıklarına karşı değil, mide ve sindirim sorunlarına, yorgunluğa ve düşük metabolizmaya karşı yararlı olduğu biliniyor ve son araştırmalara göre kalp kaslarını kuvvetlendirici bir besin.

Bir kötü huyu var; tadı rezalet. Dolayısıyla, havuç yer gibi katır kutur girişemiyoruz kendisine. 4-5cm çapındaki taze bir zencefili rendeliyoruz, bir çay bardağına alıyoruz, üzerine balımızı döküyoruz (miktarı ağız tadınıza göre ayarlayabilirsiniz, ben genellikle bir çay bardağı yapıp 1 hafta kullanıyorum). İyice karıştırıyoruz ve üzerini şeffaf folyo ile kapatıp buzbolabımıza koyuyoruz. Her sabah ılık sütümüze 1-2 çay kaşığı bu karışımdan katıyor ve höpürdete höpürdete içiyoruz. Deneyin, farkını hissedeceksiniz.

1 yorum: