3 Nisan 2011 Pazar

Starkbierzeit

Starkbier ya da koyu malt birası, bugünlerde Almanya'nın Bavyera eyaletini şenlendirmekte. 20 derecelerin üstüne çıkan olağandışı bahar havası, hepimizi dışarlara, tercihen dağ tepelerinde manastırların bahçelerine kurulu biergarten'lara (birabahçeleri - bizdeki çay bahçelerinin Bavyera hali) attı: "çantalar elimizdeeee, uzun ip belimizdeeee, biz gideriz biergarten'a hey hey heeeey"

Bu bira 14.yy'da Hıristiyan rahiplerce "Paskalya Yortusu" öncesi tutulan uzun oruçlar sırasında keşfedilmiş. Hıristiyanlarda da müslümanlar ve yahudilerdeki gibi oruç yükümlüğü vardır. Yaklaşık bir ay süren oruç sırasında, sadece su ve ekmek tüketilmesi önerilir. Tabii gözünü açlık bürümüş sivrizekalı Bavyeralı rahipler, "biz bir malt birası yapalım, bolca içelim, hem güzelleşelim, hem su ihtiyacımızı giderelim, hem de malt karnımızı uzun süre tok tutsun" demişler ve ortaya starkbier çıkmış, kısa süre sonra da "halkın hizmetine" sunulmuş. Ellerine sağlık.

Bugün dört arkadaş +1 Beagle köpek (biraz deli oluyor bu cins), Alpleri gören bir manastırın biergarten'ına tırmandık. 3 saat yürüyüş ve tıklım tıkış biergartenda siparişimizi vermek için beklediğimiz 1 saatin sonunda, dilimiz damağımıza yapışmış halde (hıristiyan rahiplerden hallice) saldırdık biraya, brezel ekmeklere, kırmızı yağ biberi karışımlı camembert peynir eritmesine. İçmeyi mi bilmiyorum kardeşim? En küçük boy olan yarım litreyi içtim; yer ayaklarımın altından kayıyor, ne biçim iş.. Sorun bende değilmiş, %8 alkol oranı olan bu stark birasına alışkın olmayan tüm turist camiası yamulduk. Biertgarten'da şarkı söylemek yasak, neden yasak kardeşim?!

Çok şen ve hafif sarhoş yazıyorum bu yazıyı. Çünkü tüm gün güneş altında arkadaşlarla laklak halinde fütursuzca tüketilen yeni üretim starkbier, içindeki %8 alkol oranı ile beni benden almış halde; bir rahatlama, bir bahar çarpması hali içindeyim. Yarın soğuk hava geri geliyormuş.. Olsun, bahar kendini gösterdi artık. Almanya'da bile! Bol bol açık mekanlara çıkıla, bol bol yürüyüle, bisiklete binile, çiçek koklayıla, aşık oluna.. Şerefinize! Cheers! Prost!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder