10 Ekim 2010 Pazar

Turbo Düğmesi


"Turbo" kesinlikle 80'lerin ruhunu yansıtan bir kelime. Dün elimde bir kase vanilyalı dondurma eşliğinde Kara Şimşek'i izlerken fark ettim bunu. Maykıl önemli bir toplantıya geç kaldığını fark edince Kitt'i turbo düğmesine basarak hızlandırdı, ben de elimde kaşıkla kalakaldım.

80'lerde nerdeyse herşeyin bi turbosu çıkmıştı; elektrikli süpürgede, mikserde, her bi şeyde bu turbo düğmesi vardı. Hatta bu düğme 90'ların sonuna dek bilgisayarlarımızı da süsledi. Hatırlıyor musunuz bilmiyorum?! Turbo çalışma özelliği vardı da neden normalde çalıştırıyorduk, bunu da çözebilmiş değilim.. Sanırım biraz çekiniyorduk o ne üdüğü bilinmeyen renkli düğmelerden.. Wikipedia'ya baktım, eski sistemlerde işlemciden daha hızlı ya da yavaş çalışan bir oyunu oynayabilmek için basıyormuşuz bu düğmeye, böylece işlemcimiz oyuna göre kendini hızlandırabiliyor ya da yavaşlatıyormuş.

Bir de nedense herşeyin sonuna 2000 ekleme furyası vardı. En güzel örneği de, Kara Şimşek yani KITT'in açılımı: "knight industries TWO THOUSAND". Bu nasıl bir yaratıcılık eksikliğidir, güzelim Kitt'in açılımı ne kadar da kalas..! Model 2000, geleceğin modeli. Sanırım annemin meyve suyu sıkacağı da 2000'li bir isme sahipti. Aslında o günlerin naifliğine gülsem mi, ağlasam mı bilemiyorum çoğu zaman.. 2000 geçeli 10 sene oluyor, görüntülü telefonlara kavuştuk ama hala bir yerden diğer bir yere ışınlanmayı beceremedik. Umudumuz 2012, o zamana da kim öleeee, kim kala sevgili blog..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder