15 Eylül 2010 Çarşamba

Uzay Psikolojisi


Gezegenimizin içine ettik.. Ama uzayda yaşam artık hayal olmaktan çıkıyor, en büyük kanıtı da 2012'de üç üniversitede birden "aerospace psychology" (uzay psikolojisi) alanında doktora programının açılıyor olması!

Evet, itiraf ediyorum: Büyülendim! Tam benlik bu program.. İçinde bilinmezlik var, seyahat var, uyum sorunları, anksiyete ve terapileri var; daha ne olsun?! İnsanoğlu dünyadan uzaya doğru kanatlandığı anda, önümüzde yeni bir evrenin kapıları açılıyor. Uzayda yaşam ve beraberinde getirdiği yeni grup dinamikleri, acaba "sıla hasreti" ile tanımlanabilecek mi, yoksa çok farklı uyum sorunları mı yaşanacak? Yeni bir ekosistem, yeni bir yaşam alanı, yeni davranışlar, yeni grup dinamikleri mi getirecek önümüze? Farklı kültürler mi, farklı davranış motifleri mi merkezinde olacak tartışmaların? Peki ya biyoloji, fiziksel sorunlar, değişen nöropsikolojik sistem? Hormonlar, nörotransmitterler, vücut bileşenleri aynı şekilde mi davranacak uzayda? Yoksa mikroevrenimiz makro düzeyde hızla evrimleşecek ve yeni ortama adapte olacak mı? Peki fiziksel evrimin hızına sosyal evrim nasıl tepki verecek?

Yeni bir alan açılıyor önümüzde, bilinmezlerle dolu bir alan! Uzay kadar, uzaydaki beden ve bilinç de muamma! Çok heyecanlandım, çok!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder