10 Eylül 2010 Cuma

Noma


Yüzümde bir adet ergenlik sivilcesi çıktı. Hala ergenim ya; ara ara çıkar, 2-3 gün durur, geçer. Gider gelir aynaya bakar, yüzümü ekşitip dururum. 1 adet sivilce için.

Dün BBC'de Afrika'daki Noma vakaları hakkında bir belgesel vardı. Noma, genellikle fakir 3. dünya ülkelerinde ya da Nazi Almanya'sında kamplarda ortaya çıkan bir hastalık. Temel nedeni, eksik beslenme ya da temiz suya ulaşamama gibi nedenlerle bağışıklık sisteminin çökmesi ve et yiyen bakteri türündeki bir bakterinin sistemi ele geçirmesi. Küçük uçuk gibi başlayıp, hızla yayılıyor ve deriyi yok ediyor. Basit bir antibiyotik ve beslenme desteği ile tedavi edilebiliyor ama geriye kalan yarısı boşluk, delik bir yüz. Afrika'ya giden gönüllü plastik cerrahlar başta çocuklar olmak üzere, halka tedavi imkanı veriyorlar. O şartlarda yapılan ameliyatları, anne-babaları tarafından "lanetli" diye terk edilen çocukları da tv'den bize gösteriyorlar.

Evet yüzünün yarısı yok.. 8 yaşında, yüzünün tek tarafını örtecek bir örtü takmış. Yüzünün bozulmamış diğer yanı melek gibi, ince ince örülmüş saçlarında renkli tokalar. Umutla bakıyor kameraya, belki ameliyat edilebilecek. Doktorlar uygun görürse. Görmezlerse...

Sağlıklı bir vücut neden insana yetmez oldu?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder