18 Haziran 2010 Cuma

Fiji: Kumsalda Çıplak Ayak Evlenmek


Biz evlendik! :) Fiji’de çıplak ayaklarımız, pır pır çarpan kalplerimiz, pırıl pırıl gözlerimizle; dört bir yanımızda deniz ve pırıl pırıl parlayan güneşi şahidimiz yapıp, el ele tutuştuk, birbirimizi her zaman sevip koruyacağımıza, saygı duyacağımıza ve mutlu edeceğimize söz verdik!

Pasifiğin ortasında ufacık bir adalar topluluğu var, adı Fiji (Ceren’in kaleminden ülke ayrıntıları için lütfen tıklayınız). Bu adanın turkuaz denizi, bembeyaz kumsalları, hindistan cevizi ağaçlarına kurulu hamakları var. Esmer yüzleri, kapkara gür saçlarına takılı çiçekleri ve bembeyaz inci gibi dişleriyle devamlı gülümseyen insanlar yaşıyor bu adalarda.

Pasifikteki ada-ülkelerin hepsi, tüm kıtalara uzak duruşları nedeniyle hala el değmemiş cennetler, ama Fiji özellikle volkanik yapısı, insanlarının canayakınlığı ve eko-turizme verdiği değer ile öne çıkıyor. Olumsuz tek nokta; Fiji’deki kararsız politik yapı, rejim deişiklikleri ve bazı sosyal sorunlar.. Bu nedenle, gitmeden önce güncel durumu iyice araştırmanızı öneririm. Ayrıca Avustralya’dan bile aktarmalarla 10+ saat sürüyor oluşunu ve Türkiye ile saat farkının 10 saat oluşunu da göz önünde bulundurmalısınız.

Fiji’de evlenmek için, öncelikle kendinize cennetten bir köşe seçiyorsunuz. En büyük ada olan Viti Levu’dan ve büyük kentler Nadi ve Suva’dan uzaklaştığınız ve zincir oteller yerine butiklere yöneldiğiniz zaman, çok daha yerel ve kişiye özel tasarlanabilen bir tören şansını da yakalıyorsunuz. Bizim seçtiğimiz ada, Toberua (www.toberua.com) ufacık bir cennetti, çevresi yürüyerek 15 dk’da dolaşılabiliyordu. Yerel ve doğal malzeme ile inşa edilen az sayıda kulübecikten, birsürü hamaktan ve bol bol kum ve palmiyeden oluşuyordu. Evlilik belgelerimizin hazırlanabilmesi için 1.5 ay öncesinden başvuru yapmamız ve istenen pasaport örneği, doğum sertifikalarımız ve evliliğimize engel olmadığını gösterir (kendi ülkelerimizden alınan) belgelerimizin evliliği gerçekleştirecek olan Fiji’deki nikah dairesi ve memurlarına ulaşmış olması gerekiyordu. Tüm işlemler oldukça rahat yapılıyor ve hazırlanan belge ingilizce olup, resmi mührü ile tüm dünyada geçerli sayılıyor. Bu belge ile başvurarak ülkenizden ya da bulunduğunuz ülkedeki Türk konsolosluğundan evliliğinizi tescil ettiriyor ve yeni nüfus cüzdanınızı talep edebiliyorsunuz, hemen kısa bir sürede evinize yolluyorlar. Bize düşen tek şey ise düğün töreni öncesi asıl belgeyi imzalamak ve güle oynaya kumsaldaki yerlerimizi alıp romantik romantik evlenmekti. Fiji’de yasal olarak atanmış bulunan nikah memuru düğün günü adaya geldi, adadaki çalışanlar seçtiğimiz noktaya harika bir çiçek tahtı hazırladılar, deniz kabuklarını ve çiçekleri yerleştirdiler, Fiji müzisyenleri yerlerini aldı, damadın boynuna kızmızılı sarılı çiçekler asıldı, benim elime pembiş pembiş gelin çiçeği yaptılar. Yüzüklerimizi deniz kabuklarında taşıdılar. Birbirimize yazdığımız hitapları papirüs kağıdına bastılar ve bize hatıra olarak verdiler. Herşey çok doğal, çok eğlenceli, güle oynaya ve çok romantikti. Benim başımdaki deniz kabukları ve efil efil uçuşan saçaklı duvağım ve deniz kabuklu elbisem, Florian’ın sevgi dolu bakışları, beyaz kumsal kıyafeti, nikah memurunun geleneksel etekli giysisi, herşey çok doğal, çok içten ve çok samimiydi. Yan komşumuz olan 25 senelik evli amerikalı çift hem şahidimiz hem de fotoğrafçılarımız oldular.

Fiji’de bir inanış varmış; düğün anında hava nasılsa, o evlilik de öyle gidermiş. Biz gel-git dolayısıyla denizin en kıyıya yakın olduğu öğle saatlerinde evlenmeyi seçmiştik ve sabah uyandığımızda hava hafif kapalı olduğu için de endişelenmiştik. Ama çiçek tahtı konar konmaz ve nikah memuru gelir gelmez pırıl pırıl bir güneş açtı ve tüm gün de öyle devam etti! Tabii Fijililer kıkır kıkır gülüyorlar ve bize devamlı “çok güzel, çok büyük aşk bu” falan diyorlar :) Biz de güneşin altında cayır cayır iki beyaz derili, istakoz oluyoruz!

Herşey çok güzeldi, herkes güldü, eğlendi, şarkılar ve danslar ettik. Bütün gün şımarttılar bizi, odamızın önünde gitarlarla seranadlar, şampanyalı meyve sepetleri, spa bakımları, jakuziler, akşama kocaman bir düğün pastası, ertesi sabah odamıza kahvaltı.. Kocaman kocaman kokteyller, heryerde gülümseyen yüzler... Muhteşemdi! Evlilik çok özel bir tören ve bize bunu hissettirdiler!

Kısacası biz erdik muradımıza, siz çıkın kerevetine.. Kumsalda el ele romantik bir düğün çok özel bir başlangıç ve her saniyesi özenle ve sevgiyle hazırlanmıştı. Kesinlikle tavsiye ediyorum! Tabii sonrasında (gelecek ay) ülkeye dönüp sevgili ailelerimiz ve dostlarımızla bir parti yapmayı da istiyoruz, çünkü mutluluk paylaştıkça çoğalıyor.. Ama bu bize özel, kendi düğünümüz oldu.. Bizim için güzel şeyler düşünen ve dileyen herkese çok teşekkürler, umarım tüm dilekleriniz benden size bir ayna gibi, çoğalarak yansır..

6 yorum:

  1. bu blogu yeni keşfettim..iyiki de keşfetmişim..ilk yazılarından itibaren okuyorum..masal gibiymiş herşey, ne kadar güzel..her anlamda güzel bir insan olduğunu anlamam için illaki yüzyüze gelmemiz ve yıllarca arkadaşlık yapmamız gerekmiyor..bunu anladım..Nazlı B.

    YanıtlaSil
  2. Tesekkur ederim Nazli, katiliyorum :)

    YanıtlaSil
  3. Hep mutlu olmanizi diledim.(Zuleyha)

    YanıtlaSil
  4. cok tesekkur ederim zuleyha! :)

    YanıtlaSil
  5. suya makarna atıp koşa koşa buraya geliyorum,süpürgeyi fişten çekmeden bir solukta buradayım...ne güzel insansın,hayatın daki güzellikleri okumak ne güzel,ve hayatım seni okudukça güzelleşiyor...

    YanıtlaSil
  6. Ayşecim beni utandırdın, böyle iltifatlar çok utandırır beni.. Hislerimiz karşılıklı, çok sevgiler.

    YanıtlaSil