2 Mayıs 2010 Pazar

Penguen Adası ve Ayıbalıkları Tarafından “Eğitilmek”


Soğukların henüz kapının eşiğinden geçemediği bu “som-bahar” günlerinde biraz okyanus kokusu almaya, biraz tuz ve kum içinde debelenmeye, Rockingham’a yakın Penguen Adası’na gittik bugün. Çeşitli nedenlerle yuvadan atılan, annesini kaybeden ya da yaralanan penguenlerin kurtarılıp bakım verildiği bir araştırma merkezi var adada. Özellikle yemek zamanında, ortalarda badi badi dolaşan smokinli arkadaşlarımızın rahatlıkla gözlemlenebildiği, fotoğraflanabildiği oldukça şenlikli bir yer. Ayrıca, adada kitabınızı, mp3 çalarınızı ve havlunuzu, yeşil yeşil yumurtalarını ısıtan martıların arasına atıp, kumsala yayılabilir ya da mevsime bağlı olarak balinaları ve ayıbalıklarını gözlemlemek için yarım günlük bir tekne gezisine çıkabilirsiniz.

Ayıbalıklarını görmek bugün bize kısmet olmadı, fakat bu inanılmaz hayvanlar hakkında geçenlerde izlediğim çok ilginç bir belgeseli anımsadım ve eve gelir gelmez paylaşmak istedim. Paul Nicklen, inanılmaz başarılı bir National Geographic fotoğrafçısı. Antarktika’nın buzlu sularında 1 hafta boyunca yetişkin bir ayıbalığını gözlemliyor. Doğası gereği yırtıcı bir hayvan olan ayıbalıkları, normalde yakınlarına aileleri dışındaki hayvanları yaklaştırmaz ve oldukça hırçındırlar. Fakat Nicklen yetişkin bir ayıbalığının dostluğunu kazanmakla kalmadı, 4 gün boyunca süren bir avlanma eğitiminden de geçti! Muhtemelen insanla karşılaşmamış, onun ne menem bir canavar olduğunu öğrenmemiş olan yetişkin bir ayıbalığı, kocaman kamerası ve dalış ekipmanıyla kendi alanına giren Nicklen’i meraklı bakışlarla süzdü, ilk gün boyunca etrafında dolaşıp ne olduğunu, yenip yenmeyeceğini ya da kendisine bir zarar verip vermeyeceğini araştırdı. İkinci gün Nicklen’i kabullendiğini göstermek için, tüm gün çevresinde yüzdü ve avlandı. Amacı Nicklen’le beraber avlanmak ve ona aileden biri gibi davranmaktı. Akşama doğru Nicklen’in penguenleri avlamaması ve yememesi ayıbalığını endişelendirmeye başladı ve penguenleri avlayıp ona getirmeye, kameranın önünde itmeye ve zorla yedirmeye çalıştı. 3 gün boyunca Nicklen’e penguen avlayıp zorla yedirmeye çalışan ayıbalığının çabasını Nicklen'in ağzından youtube'dan izleyebilirsiniz.

Biryanda insana şefkat gösteren, onu beslemeye çalışan bir ayıbalığı.. Diğer yanda binlerce havyanı dini inanç adı altında kurban eden, arenalarda koşturup işkenceyle vahşice öldüren insan.. Arada da bu sistemi değiştirmeye çalışan araştırma merkezleri, bakımevleri ve en önemlisi belgeseller..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder